Paspoort of ID-kaart kwijt of gestolen

Is uw paspoort of ID-kaart vermist of gestolen? Meld dit dan zo snel mogelijk om misbruik te voorkomen. Dit kan direct online met uw DigiD.

Online melden vermissing reisdocument

Na de melding kunt u een nieuw paspoort of ID-kaart aanvragen.

U kunt de vermissing ook aan de balie van het gemeentekantoor doorgeven en direct een nieuw reisdocument aanvragen. Maakt u hiervoor via het online afsprakenformulier .

Vindt u uw oude reisdocument terug? Lever dit dan in bij uw gemeente. Dit is namelijk niet meer geldig.

Bij diefstal of beroving adviseren wij om ook aangifte te doen bij de politie. Dit is niet verplicht maar kan handig zijn voor uw verzekering of voor strafrechtelijk onderzoek door justitie.

Reisdocument kind kwijt of gestolen

 • Als uw kind jonger is dan 12 jaar, dan kunt u de vermissing online doorgeven met uw eigen DigiD.
 • Als uw kind ouder is dan 12 jaar, dan kunt de vermissing niet via uw eigen DigiD doorgeven. U kunt de vermissing dan aan de balie van het gemeentekantoor doorgeven.
 • Kinderen vanaf 12 jaar kunnen zelf aangifte van vermissing doen. Dit kan digitaal (dus met DigiD van het kind) of aan de balie.

Kwijt of gestolen in het buitenland

Verliest u uw reisdocument in het buitenland? Doe dan aangifte bij de politie ter plaatse.

Paspoort of ID-kaart gevonden door iemand anders?

Heeft iemand uw reisdocument als gevonden voorwerp bij de gemeente ingeleverd? Dan wordt het vernietigd en krijgt u deze niet terug. Ook als u de vermissing nog niet heeft gemeld bij de gemeente. Voor de veiligheid is het reisdocument niet meer geldig. U moet dan een nieuw paspoort of ID-kaart aanvragen.

Meer informatie

Op de website van de Rijksoverheid vindt u meer informatie over wat u moet doen als u uw paspoort of ID-kaart kwijt bent.

Meenemen

 • Alle paspoorten en ID-kaarten die u heeft, ook als ze verlopen zijn.
 • Een recente pasfoto die voldoet aan de eisen voor pasfoto's.
 • U betaalt het paspoort/ID-kaart direct bij de aanvraag. In verband met het coronavirus vragen wij u dringend met pin te betalen.

Aanvullend voor kinderen tot 18 jaar:

 • Een ingevulde en ondertekende Verklaring toestemming reisdocument minderjarige (pdf, 612 KB). Dit is een schriftelijke toestemming van beide ouders of van degene die het gezag over het kind heeft.
 • Een origineel geldig identiteitsbewijs van beide ouders of van degene die het gezag heeft.
 • Kinderen moeten zelf aanwezig zijn bij de aanvraag van hun paspoort.

Afhalen

 • Na 5 werkdagen kunt u het paspoort ophalen op het gemeentekantoor. U ontvangt een Whatsapp-bericht als het paspoort bij ons binnen is. Maakt u voor het afhalen een afspraak.
 • Neemt u het afhaalbewijs mee en het eventueel nog in te leveren oude reisdocument.
 • Kinderen moeten zelf aanwezig zijn bij het ophalen van hun paspoort.

Kosten

Product Normale aanvraag Spoedaanvraag (€ 49,85 extra)
Paspoort vanaf 18 jaar € 73,00 € 122,85
Paspoort tot en met 17 jaar € 55,00 € 104,85


Geldigheid

Een paspoort voor volwassenen is 10 jaar geldig, een paspoort voor kinderen tot 18 jaar is 5 jaar geldig. Is de aanvraag voor uw kind(eren), dan moeten zij aanwezig zijn bij het aanvragen en afhalen van het paspoort.

Spoedaanvraag

U kunt uw paspoort ook met spoed aanvragen. Als u het paspoort vóór 14.00 uur aanvraagt, dan kunt u het de volgende werkdag vanaf 10.00 uur afhalen. Voor spoedaanvragen betaalt u € 49,85 extra.

Kwijt of gestolen

 • U kunt direct een nieuw paspoort aanvragen. Bij deze aanvraag tekent u een Verklaring vermissing reisdocument bij de gemeente. U heeft hiervoor DigiD nodig.
 • Bij diefstal of beroving adviseren wij om ook aangifte te doen bij de politie. Dit is niet verplicht maar kan handig zijn voor uw verzekering of voor strafrechtelijk onderzoek door justitie.
 • Vindt u uw oude paspoort terug? Lever dit dan in bij uw gemeente. Dit paspoort is namelijk niet meer geldig.
 • Verliest u uw paspoort in het buitenland? Doe dan aangifte bij de politie ter plaatse.
 • Wilt u vermissing van het reisdocument van uw kind doorgeven? Dan geldt het volgende:
  • Als uw kind jonger is dan 12 jaar, dan kunt u de vermissing doorgeven via het digitale formulier met uw eigen DigiD.
  • Als uw kind ouder is dan 12 jaar, dan kunt de vermissing niet via uw eigen DigiD doorgeven. U kunt de vermissing dan aan de balie van het gemeentekantoor doorgeven.
  • Kinderen vanaf 12 jaar kunnen zelf aangifte van vermissing doen. Dit kan digitaal (dus met DigiD van het kind) of aan de balie.

Op de website van de Rijksoverheid vindt u meer informatie over wat u moet doen als u uw paspoort kwijt bent.

Paspoort gevonden door iemand anders?

Heeft iemand uw paspoort als gevonden voorwerp bij de gemeente ingeleverd? Dan wordt het paspoort vernietigd en krijgt u deze niet terug. Ook als u de vermissing nog niet heeft gemeld bij de gemeente. Voor de veiligheid is het paspoort niet meer geldig. U moet dan een nieuw paspoort aanvragen.

Kinderen

 • Kinderen vanaf 14 jaar moeten zich kunnen legitimeren met een eigen paspoort of Nederlandse identiteitskaart. Kinderen jonger dan 14 jaar jaar moeten een eigen reisdocument hebben als zij naar het buitenland gaan.
 • Reist u met uw kinderen naar het buitenland en heeft u een andere achternaam dan zij? Dan kan dit problemen opleveren bij de paspoortcontrole op het vliegveld. U heeft onder andere een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent, of het ouderlijk gezag hebt. Lees meer over reizen met kinderen op de website van de Rijksoverheid.

Vermelden naam partner op paspoort

U kunt de naam van uw partner vermelden op uw paspoort als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt.

Meer informatie

Op de website van de Rijksoverheid vindt u meer informatie over reisdocumenten.