Rijbewijs

U vraagt een rijbewijs persoonlijk aan bij de gemeente. Na 6 werkdagen kunt u uw rijbewijs ophalen. Een rijbewijs is meestal 10 jaar geldig.

Aanvragen

Wij werken uitsluitend op afspraak.

Maak een afspraak

Tijdelijke Europese regeling geldigheid rijbewijzen in verband met corona

Door de maatregelen rondom corona is het niet altijd mogelijk om het rijbewijs tijdig te verlengen. Daarom heeft de Europese Commissie besloten dat verlopen EU-rijbewijzen tijdelijk langer geldig zijn. Door de regeling kunnen mensen binnen Europa tijdelijk blijven doorrijden met hun verlopen rijbewijs. Informatie over de voorwaarden vindt op de website van de RDW.

Meenemen

 • Een recente pasfoto (goedgelijkend en maximaal zes maanden oud op het moment van de aanvraag). De pasfoto moet voldoen aan een aantal eisen.
 • Bij uw eerste rijbewijs: een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart.
 • Bij vernieuwing (verlenging): het rijbewijs dat u al heeft. Als deze niet meer geldig is, neem dan ook een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart mee.
 • Bij vermissing: een geldig identiteitsbewijs.
 • U betaalt het rijbewijs direct bij de aanvraag. In verband met het coronavirus vragen wij u dringend met pin te betalen.

Kosten

Product Prijs
Rijbewijs € 41,00
Rijbewijs, spoedaanvraag (€ 41,00 + extra kosten € 34,10) € 75,10
Gezondheidsverklaring € 39,80

 

Pinnen Ja Graag

Afhalen

 • Na 6 werkdagen kunt u het rijbewijs ophalen op het gemeentekantoor. U ontvangt een WhatsApp-bericht als het rijbewijs bij ons binnen is. Maakt u voor het afhalen online een afspraak.
 • Neem het afhaalbewijs en uw oude rijbewijs mee

Spoedaanvraag

U kunt uw rijbewijs ook met spoed aanvragen. Vraag het rijbewijs vóór 14.00 uur aan, dan kunt u het de volgende werkdag vanaf 10.00 uur afhalen.

Geldigheid

Soort rijbewijs Geldigheid
Volwassenen jonger dan 65 jaar 10 jaar
Volwassenen tussen 65 en 70 jaar Geldig tot 75e verjaardag
Volwassenen tussen 70 en 75 jaar 5 jaar
Volwassenen van 75 jaar en ouder Maximaal 5 jaar

Kwijt of gestolen?

 • U kunt direct een nieuw rijbewijs aanvragen. Maakt hiervoor een afspraak. Bij deze aanvraag tekent u een verklaring van vermissing bij de gemeente. Bij diefstal of beroving adviseren wij om ook aangifte te doen bij de politie.
 • Als u een verklaring invult op het gemeentehuis, wordt het oude rijbewijs ongeldig verklaard. Dit kan niet worden teruggedraaid.
 • Heeft u het rijbewijs als vermist laten registreren en vindt u hem weer terug? Dan kunt u het rijbewijs het beste inleveren bij de gemeente.
 • Verliest u uw rijbewijs in het buitenland? Doe dan aangifte bij de politie ter plaatse.

Medische keuring

U moet medisch gekeurd zijn voordat u een rijbewijs aanvraagt als:

 • u 75 jaar of ouder bent en uw rijbewijs verloopt.
 • u een medische beperking hebt.
 • u een rijbewijs voor vrachtwagen of bus nodig hebt.

U heeft een Gezondheidsverklaring voor de medische keuring nodig. Dit is een formulier met vragen over uw gezondheid. U vraagt de Gezondheidsverklaring bij voorkeur online aan via het CBR. U kunt de verklaring ook bij de gemeente aanvragen. Maakt u hiervoor online een afspraak of via telefoonnummer (0543) 543 543.

Bij een online aanvraag bij het CBR heeft u de verklaring sneller in huis dan als u de verklaring bij de gemeente aanvraagt.

De Gezondheidsverklaring kost € 39,80.

Vermelden naam partner op rijbewijs

U kunt de naam van uw partner vermelden op uw rijbewijs als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt.

Rijbewijs voor jongeren vanaf 17 jaar

Jongeren kunnen vanaf 16,5 jaar beginnen met het volgen van rijles (categorie B). Als ze 17 jaar zijn, kunnen ze hun rijbewijs halen. Tot hun 18e jaar mogen zij dan onder begeleiding van een coach autorijden. Hiervoor is een begeleiderspas nodig. Deze vraagt u aan op www.2toDrive.nl.

Meer informatie

 • Meer informatie over rijbewijzen vindt u op de website van de Rijksoverheid.
 • Informatie over het T-rijbewijs (trekkerrijbewijs) vind u op de website van het CBR.