Bouwen mantelzorgwoning

Een tijdelijke woning realiseren bij een andere woning voor degene die mantelzorg verleent of mantelzorg ontvangt

Dit kan in een bestaand bijgebouw. In het buitengebied mag u hiervoor ook een tijdelijke woonunit plaatsen. Wanneer de mantelzorg eindigt, moet u de woning of woonunit verwijderen. De Wmo-consulenten van de gemeente beoordelen of er sprake is van mantelzorg.

Heeft u plannen, neem dan contact met ons op

Wilt u een mantelzorgwoning bouwen of heeft u plannen om een tijdelijke woonunit te plaatsen, neem dan van te voren contact met ons op om een afspraak te maken. Bij dit gesprek zijn een Wmo-consulent en een medewerker van het team Ruimtelijke Ontwikkeling aanwezig. Zij kunnen u informeren over de voorwaarden. Ook kan dan beoordeeld worden of er inderdaad sprake is van mantelzorg. Hierbij wordt de definitie mantelzorg gehanteerd zoals vermeld in de wettekst van het Besluit omgevingsrecht. Het Besluit omgevingsrecht vindt u via de zoekfunctie op www.overheid.nl. Een uitgebreide toelichting op deze regeling vindt u op de pagina 'Toelichting op de regeling mantelzorgwoning'.

Meer informatie

  • Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor het bouwen van een mantelzorgwoning of wilt u een afspraak, dan kunt u contact opnemen met Tom Schopman via telefoonnummer (0543) 543 543.
  • In de brochure ‘vragen en antwoorden over mantelzorgwoningen’ (pdf, 870 kb) van het ministerie van VWS vindt u algemene informatie.