Vrijkomen asbestdeeltjes na brand

Het kan zijn dat bij een brand asbestdeeltjes vrijkomen. Voorkomen dat er vezels in uw huis terechtkomen en dat u aan asbest wordt blootgesteld is belangrijk.

Wat is asbest?

Asbest is een verzamelnaam voor een aantal mineralen die zijn opgebouwd uit microscopisch kleine, naaldachtige vezels. Asbest is een natuurlijk materiaal en werd tot het verbod in 1993 vaak gebruikt om zijn gunstige eigenschappen: het is sterk, slijtvast, bestand tegen hoge temperaturen en isolerend. Het is verwerkt in veel bouwmaterialen zoals in cement golfplaten. Daarom komt het in veel gebouwen en woningen voor. In de meeste gevallen gaat het om hechtgebonden asbest. De vezels zitten dan vast in het materiaal en alleen wanneer het materiaal wordt beschadigd, komen vezels vrij. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij boren, zagen of schuren. Ook wanneer het materiaal breekt, zoals bij een brand, kunnen er asbestvezels vrijkomen.

Wie ruimt het asbest op na een brand?

Een gespecialiseerde asbestinventarisatiebureau inventariseert omvang van het verspreidingsgebied van de asbestdelen. Daarna wordt zo snel mogelijk het gebied schoongemaakt, door een erkend saneringsbedrijf.  Openbare locaties waar asbest is aangetroffen worden  afgezet met een lint. Dit geldt niet voor de tuinen en/of  huizen in de buurt. Bewoners in de buurt worden persoonlijk geïnformeerd. 

Hoe lang duurt het opruimen van asbest?

Na overleg met betrokken partijen worden  asbestdeeltjes zo spoedig mogelijk opgeruimd.  Dit wordt gedaan door een gespecialiseerd bedrijf. Omdat de werknemers van dit gespecialiseerde bedrijf bijna dagelijks met asbest omgaan en direct met het asbest in contact komen, dragen zij beschermende kleding. Voor de bewoners is het risico zo klein dat zij geen beschermende kleding nodig hebben.

Kan ik van asbest ziek worden?

Van asbest is bekend dat het vrijkomen van losse vezels, bij inademing, een risico voor de gezondheid kan vormen. Omdat de blootstelling aan losse asbestvezels tijdens een brand voor u waarschijnlijk van korte duur is geweest, is het  gezondheidsrisico dat u hebt gelopen verwaarloosbaar klein.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de GGD.

Wat kan ik zelf doen?

Hoewel het gezondheidsrisico verwaarloosbaar klein is, willen wij voorkomen dat er toch vezels in uw huis terechtkomen en dat u aan asbest wordt blootgesteld.

 

  • Voorkom contact met asbestverdacht materiaal dat is vrijgekomen bij de brand.
  • Maak in de omgeving van uw huis niet zelf schoon. Alleen als er stukjes asbesthoudend materiaal het betreden van uw huis belemmeren, kunt u die stukjes met een zachte bezem opzij schuiven. Het door u opzijgeschoven materiaal wordt door medewerkers van een deskundig bedrijf  opgeruimd.
  • Voorkom dat stukjes asbesthoudend materiaal in uw woning terechtkomen. Doe buiten uw schoenen aan en uit, of spoel ze af. Neem bijvoorbeeld een kinderwagen ook pas mee naar binnen als de banden buiten goed afgespoeld zijn. Doe dit ook met fietsen.
  • Voorkom dat kinderen spelen met stukjes asbest. Zorg dat uw kinderen niet in het gebied komen wat nog niet is schoongemaakt.
  • Houd huisdieren zo mogelijk binnen of vermijd plekken waar brandresten liggen. Maak de poten van uw huisdier schoon als uw huisdier toch buiten geweest is.
  • Als u brandresten ziet, laat deze dan liggen. Een deskundig bedrijf ruimt de brandresten
  • op.
  • Asbest wordt niet opgenomen door een plant, maar blijft aan de buitenkant zitten. Spoel daarom de groenten uit uw tuin voor gebruik extra goed schoon met water. Zichtbaar vervuilde groenten kunt u beter niet eten in verband met andere schadelijke stoffen die in brandresten zitten.