IK ZIE Boterstraat bouwkavels

Wil jij wonen in de Boterstraat? Op de plek waar vroeger de boterfabriek – en later de Beatrixschool – stond, is nu ruimte voor nieuwe woningen. De belangstelling voor de zes beschikbare kavels is groot.

Midden in het centrum van Winterswijk zijn nog twee bouwkavels te koop.  Wilt u wonen op één van deze plekken in de Boterstraat? Dan is het goed om te weten dat er iets is veranderd in de verkoopprocedure. Hierdoor loopt u als koper minder risico. Er gelden nu namelijk ontbindende voorwaarden voor de financiering . De overige koop- en bouwvoorschriften blijven gelijk.

Minder risico door ontbindende voorwaarden

Het ontbreken van ontbindende voorwaarden financiering blijkt voor sommige geïnteresseerden een struikelblok te zijn. Daarom is dit voorbehoud van financiering nu toegevoegd.
Wat betekent dit voor u? Het zorgt ervoor dat u als koper minder financieel risico loopt. U kunt namelijk probleemloos van het koopcontract af als u de financiering voor de aankoop en bouw van de woning niet rond krijgt  Deze voorwaarden gelden vanaf nu voor alle kavels aan de Boterstraat.

Wil jij wonen op deze bijzondere locatie vlakbij het centrum van Winterswijk? Bekijk dan de verkoopbrochure (pdf, 2,9 MB).

Kavel kopen? Schrijf je in!

Verkoopfase 1 is inmiddels afgesloten, hieruit waren nog twee kavels beschikbaar: kavel 2 en 4. U kon zich hiervoor tot en met 8 april inschrijven.

Plan Boterstraat

De Boterstraat is een sfeervol straatje vlakbij het centrum van Winterswijk. Winkels, scholen en musea vind je er allemaal op loopafstand. Ook het station, het ziekenhuis en ons Nationaal Landschap zijn vlakbij. Op deze unieke plek is ruimte voor zes nieuwe woningen.

Kleinschalig bouwproject

Plan Boterstraat is een kleinschalig bouwproject. We vinden het belangrijk dat de authentieke sfeer in de straat behouden blijft. Daarom toetst de welstandcommissie de bouwplannen voor de Boterstraat uitgebreid.

Waar moet je rekening mee houden bij het woningontwerp?

 • Je huis moet passen bij de bestaande huizen in de straat. Dit betekent dat je huis één woonlaag en een kap heeft.
 • Op je kavel leg je twee parkeerplaatsen aan. Naast kavel 1 (zie de situatietekening bij verkoopfases) komen acht openbare parkeerplaatsen.
 • Je huis heeft geen gasaansluiting en is duurzaam.

Waar moet je rekening mee houden tijdens de bouw?

 • Bouwmaterialen en bouwketen stal je op de eigen kavel. Lukt dit niet? Vraag de gemeentelijke regisseurs van Handhaving en Toezicht dan toestemming om uit te wijken naar het daarvoor aangewezen bouwterrein.
 • In de Boterstraat mag je alleen laden en lossen. De straat moet zo snel mogelijk weer vrij zijn voor het bestemmingsverkeer.
 • Bouwverkeer rijdt alleen via een vooraf aangegeven route naar de Boterstraat. We verbreden de Boterstraat tijdens de bouwwerkzaamheden met rijplaten of een tijdelijke puinverharding.

Sfeerbeeld Boterstraat

Verkoopfases

Bouwen in een kleine straat als de Boterstraat is precisiewerk. Daarom realiseren we Plan Boterstraat in twee fases. In fase 1 zijn niet alle kavels zijn verkocht. Daarom bieden we de onverkochte kavels nogmaals aan.  Zo beperken we de overlast voor omwonenden en creëren we in fase 1 ruimte voor de opslag van bouwmaterialen.

Verkoopfase 1

Op de situatietekening zie je dat de vier kavels aan de westzijde (nummers 1, 2, 3 en 4) onder verkoopfase 1 vallen. Inschrijven hiervoor kan niet meer.

 

Plattegrond verkaveling plan Boterstraat

Download de situatietekening

Start verkoopfase 2

Heb je interesse in één van de kavels aan de oostzijde (nummers 5 en 6) van de Boterstraat?
Houd dan deze website goed in de gaten voor de startdatum van verkoopfase 2. Of stuur een mail naar boterstraat@winterswijk.nl.

Verkoopfase 2 begint zodra de eerste vier woningen uit fase 1 in de afbouwfase zijn. Voor deze tweede fase is er een aparte loting.

Kavel kopen

Heb je interesse voor kavel 2 of 4?

Inschrijven kon tot en met 8 april 2020.

Wat zijn de spelregels voor de loting?

Hoe vaak mag je je inschrijven en wanneer hoor je wat de uitslag van de loting is? Dat lees je in de spelregels. Download de spelregels voor de loting.

Waar moet je als koper rekening mee houden?

Voor de kavels in de Boterstraat geldt een aantal bijzondere bepalingen. Je moet je als koper ook houden aan een vastgelegd tijdspad. Dit tijdspad vind je bij het stappenplan.

Zorg er dus voor dat je jezelf - net als bij elk ander contract - vooraf goed informeert, voordat je de koopovereenkomst tekent.

De verkoopvoorwaarden, het stappenplan en de informatie over de verkoopprocedure vind je bij deze links:

Verkoopinformatie

Hoe groot zijn de kavels, wat is de grondprijs en waar moet je voor en tijdens de bouw rekening mee houden? Dat lees je hierna.

De kavels

De bouwkavels in de Boterstraat variëren in grootte van 318 m2 tot 336 m2.

De prijzen

 • kavel 2: € 100.750,- (325 vierkante meter)
 • kavel 4: € 98.580,- (318 vierkante meter)

De prijzen zijn vrij op naam. Dat wil zeggen dat de btw en de notaris- en kadasterkosten erbij inbegrepen zijn.

De documentatie

Bij de volgende links vind je alle verkoopdocumentatie van de kavels aan de Boterstraat.

Tekeningen

Verkoopprocedure

Vergunningen en regelgeving

Bouwinformatie

Handige adressen

 • Contactpersoon Plan Boterstraat:
  Victor Jakobs (Vastgoed gemeente Winterswijk), telefoonnummer (0543) 543 543, e-mail: boterstraat@winterswijk.nl
 • Handhaving en Toezicht:
  Vanuit de gemeente is een handhaver verantwoordelijk voor de omgeving van de Boterstraat. Gedurende de realisatie van het project is hij het aanspreekpunt van kopers en de buurt. Hij is bevoegd om bij overtredingen in te grijpen. Ook bepaalt de handhaver hoe onbebouwde kavels gebruikt mogen worden en gaat hij over de plaatsing van bouwmaterieel – en materiaal in het openbaar gebied.
 • Klachten:
  Heeft u een klacht over Plan Boterstraat, dan kunt u een e-mail sturen naar boterstraat@winterswijk.nl.
Veel gestelde vragen (FAQ)
Ik heb al eerder mijn interesse voor dit bouwproject aangegeven. Moet ik toch een inschrijfformulier inleveren?

Ja. Alleen met een volledig ingevuld inschrijfformulier kon je meedoen aan de loting. Inschrijven voor fase 1 is niet meer mogelijk. De inleverdatum voor verkoopfase 2 maken we later bekend.

Ben ik verplicht met een specifieke aannemer of architect te werken?

Nee, je bent vrij in je keuze van architect en aannemer. Houd er wel rekening mee dat je huis qua uiterlijk bij de bestaande huizen in de straat  moet passen.

Met welke kosten moet ik rekening houden?

Naast de aankoopkosten van de kavel, moet je bijvoorbeeld rekening houden met de kosten voor de architect en de aannemer, de aansluitkosten voor nutsvoorzieningen en de legeskosten voor de bouwvergunning. De hoogte van deze kosten hangt uiteraard af van de manier waarop jij je woning laat ontwerpen en bouwen.

Moet ik heien in de Boterstraat?

Dat bepaalt jouw bouwer of constructeur. Met een funderingsonderzoek bepaalt de constructeur de manier van funderen en eventueel de lengte en doorsnee van de heipalen die nodig zijn.

Mag ik tijdens de bouw een woonunit plaatsen op mijn kavel?

Nee, dat mag niet.

Wat zijn de verkoopvoorwaarden voor de kavels?

Dat lees je in de koopovereenkomst. Download de voorwaarden van de koopovereenkomst (pdf, 131 KB).

Waar vind ik informatie over de welstandtoetsing?

Informatie over welstand vind je op de website www.welstandsnotas.nl

Wat is een anti-speculatiebeding?

Dat is een bepaling in de koopovereenkomst waarin staat dat je jouw kavel of woning niet direct mag doorverkopen.

Wat zijn de spelregels voor de loting?

Download de spelregels voor de loting.

Wat gebeurt er na de loting?

Elk inschrijfformulier voor een kavel in fase 1 doet mee aan de loting door de notaris. Deze loting bepaalt welk rangnummer je krijgt. De rangnummers 1 tot en met 4 krijgen als eerste de kans om een kavel te kopen. Ziet iemand af van de koop? Dan krijgt het volgende rangnummer een kans. Loot jij bijvoorbeeld rangnummer 60? Dan is de kans klein dat je in deze verkoopfase een kavel kunt kopen.

Wil je kans maken op een kavel in fase 2? Mail dan naar boterstraat@winterswijk.nl. Je krijgt dan bericht wanneer de inschrijfperiode voor deze fase start.

Wat zijn de regels van het bestemmingsplan?

Het bestemmingsplan van de Boterstraat vind je via op de website www.ruimtelijkeplannen.nl.

Wat is de procedure voor de omgevingsvergunning?

De procedure voor de omgevingsvergunning vind je op de pagina www.winterswijk.nl/Inwoners/Wonen_ver_bouwen_verhuizen/Bouwen_en_verbouwen/Omgevingsvergunning.

Wat kan ik doen als ik een klacht heb?

Heb je een klacht, bijvoorbeeld over de verkoopprocedure? Mail dan naar boterstraat@winterswijk.nl.

Hoe zit het met de bouwrouting?

Om de overlast voor omwonenden zoveel mogelijk te beperken, is er een route vastgesteld voor het bouwverkeer. Download de bouwroute voor Plan Boterstraat (pdf, 3,1 MB)

Hoe regel ik de opslag van bouwmaterialen?

Neem hiervoor contact op met de medewerkers van Handhaving en Toezicht van de gemeente Winterswijk.

Wanneer start verkoopfase 2?

Verkoopfase 2 begint zodra de eerste vier woningen uit fase 1 in de afbouwfase zijn. Voor deze tweede fase is er een aparte loting. Houd deze website in de gaten voor de exacte startdatum.

Hoe kan ik vogel- en vleermuisvriendelijk bouwen?

Dit lees je op de Checklist Natuurvriendelijke Maatregelen aan Gebouwen. Deze lijst kun je downloaden op www.vogelbescherming.nl/checklist. Wil je meer weten? Lees dan bijvoorbeeld de informatie over  Vogelvriendelijk bouwen.

Heb je vragen of wil je een persoonlijk gesprek?

Neem dan contact op met Victor Jakobs (Vastgoed gemeente Winterswijk):

IKZIEwinterswijk is een initiatief van de gemeente Winterswijk