Paspoort

U kunt uw paspoort aanvragen bij de gemeente waarin u woont. Een paspoort is 10 jaar geldig als u bij de aanvraag 18 jaar of ouder bent, of 5 jaar als u bij de aanvraag jonger bent dan 18 jaar.

Aanvragen

Iedereen moet persoonlijk aanwezig zijn bij het aanvragen en het ophalen van het paspoort, dus ook (jonge) kinderen. Na 5 werkdagen kunt u uw nieuwe paspoort ophalen.

Meenemen

 • Alle reisdocumenten (paspoort, identiteitskaart) die u heeft, ook als deze verlopen zijn.
 • 1 pasfoto. De vakfotograaf kent de vereisten voor een pasfoto.
 • Indien jonger dan 18 jaar: ingevuld toestemmingsformulier reisdocument minderjarige én legitimatiebewijs van beide ouders (of van degene die het gezag heeft over het kind). Als de ouders meekomen naar de gemeente, kunnen ze het formulier ter plekke invullen. Woont een van de ouders / gezaghouders in een andere gemeente? Dan kan die gemeente een gelegaliseerde toestemmingsbrief opstellen. De gezaghouder in kwestie hoeft dan niet langs te komen, maar hoeft slechts de brief te ondertekenen.
 • Geld: u betaalt het paspoort bij de aanvraag met pin of contant.

Kosten

 • Bent u jonger dan 18 jaar? Dan kost een paspoort € 51,00.
 • Bent u ouder dan 18 jaar? Dan bedragen de kosten € 64,00.
 • Heeft u met een spoed een nieuw paspoort nodig dan komen hier extra (spoed) kosten bovenop. Deze bedragen € 47,30.

Kinderen

 • Kinderen moeten een eigen reisdocument hebben (paspoort of Nederlandse identiteitskaart). De bijschrijving van uw kinderen in uw eigen paspoort is niet meer geldig.
 • Iedereen die medische zorg ontvangt, moet zich kunnen identificeren met een geldig identiteitsbewijs. Dit geldt voor iedereen, dus ook voor kinderen. De identificatieplicht geldt in de gehele zorgsector.
 • Wilt u een paspoort aanvragen voor uw minderjarige kind? Dat kan al vanaf de geboorte. Kinderen van elke leeftijd mogen een eigen paspoort hebben.
 • Heeft u als ouder een andere achternaam dan uw kind(eren), of reist u als docent met studenten die jonger zijn dan 18 jaar? Dan kunt u problemen krijgen bij de persoonscontrole op een luchthaven als u alleen met de kind(eren) reist. Sommige landen eisen een verklaring waaruit blijkt dat de meereizende volwassene ook daadwerkelijk de ouder of gezaghouder is. Informatie hierover vindt u op de website van het ministerie van Defensie.

Spoedaanvraag

Heeft u uw nieuwe paspoort sneller nodig? Maak dan gebruik van de spoedprocedure. Vraag het paspoort vóór 14.00 uur aan, dan kunt u het de eerstvolgende werkdag vanaf 9.00 uur afhalen. Hiervoor moet u wel meer betalen (€ 47,55).

Identiteitsbewijs verloren of gestolen?

Vanaf 1 november 2016 kunt u dit digitaal melden bij de gemeente door middel van het formulier 'Verklaring vermissing reisdocument'.  U heeft hiervoor uw DigiD nodig.

Wanneer wel naar de politie?

Bij diefstal, zakkenrollerij, een overval en andere misdrijven is het verstandig om ook aangifte te doen bij de politie.

Fraude wordt streng aangepakt

Misbruik van identiteitsdocumenten is namelijk verboden. Soms wordt een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart onterecht als vermist of gestolen opgegeven. Mensen gebruiken deze documenten om zich als een ander voor te doen. Dit is een misdrijf. Om fraude te voorkomen controleert de medewerker van de gemeente uw melding van vermissing of diefstal. Bij vermoeden van misbruik of fraude verwijst de gemeente u door naar de politie voor nader onderzoek.

Tweede paspoort

Reist u voor uw beroep veel naar het buitenland, dan kunt u een tweede paspoort aanvragen.

Vreemdelingenpaspoort en vluchtelingenpaspoort

Voor het verkrijgen van een vluchtelingenpaspoort moet u een vluchtelingenstatus hebben. Deze status krijgt u als u erkend bent als vluchteling. Als u geen vluchtelingenstatus heeft, komt u in aanmerking voor een vreemdelingenpaspoort.