Dienstenvoucher Huishoudeljke Hulp Toelage

Om de werkgelegenheid bij thuishulporganisaties te behouden is door het ministerie van VWS een tijdelijke regeling in het leven geroepen: de Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT). De regeling geldt alleen in 2015 en 2016 en zolang de voorraad strekt.

De gemeente Winterswijk geeft in dit kader dienstenvouchers uit waarmee inwoners met een indicatie voor hulp bij het huishouden tegen een goedkoper tarief huishoudelijke hulp kunnen inkopen. Deze vouchers zijn ook bedoeld voor mantelzorgers die aan onderstaande voorwaarden voldoen. Lees voordat een dienstenvouchers aanvraagt de spelregels Dienstenvoucher of de veelgestelde vragen

Voor wie?

U kunt een voucher aanvragen als u:

  • in 2015 door de hoge eigen bijdrage heeft afgezien van hulp bij het huishouden, terwijl u daarvoor op grond van uw beperkingen wel voor in aanmerking kwam;
  • bij een herindicatie de maatwerkvoorziening hulp bij het huishouden verliest;
  • mantelzorger bent en ingeschreven staat bij VIT-hulp bij mantelzorg. Dit geldt alleen als de mantelzorger en de zorgvrager woonachtig zijn in Winterswijk.

Hoe werkt het?

U kunt de vouchers (één voucher is één uur hulp bij het huishouden) via een online systeem aanschaffen. U bestelt per keer minimaal zes en maximaal twaalf vouchers. U kunt de vouchers voor maximaal drie uur per week inzetten. U kunt de dienstenvoucher alleen digitaal bestellen en betalen.

Wat kost een dienstenvoucher?

Voor één uur hulp bij het huishouden (één voucher) in 2015 betaalt u € 9,50. Dit bedrag is niet afhankelijk van uw inkomen. Ook geldt er geen eigen bijdrage van het CAK (Centraal Administratie Kantoor). Het tarief voor 2016 wordt later dit jaar vastgesteld.

Welke aanbieders doen er mee?

Hoe komt u in aanmerking?

  • Neem eerst contact op met de Post Winterswijk. Zij informeren u verder. U kunt contact opnemen met de Post door te bellen naar (0543) 543 960 (tijdens kantooruren) of te mailen naar depost@winterswijk.nl. Ook kunt u de Post iedere werkdag van 9.00 tot 12.00 bezoeken aan de Balinkesstraat 4;
  • Mantelzorgers kunnen contact opnemen met VIT-hulp bij mantelzorg door te bellen naar (0544) 82 00 00. Bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot 15.00 uur. Ook kunt u zich melden op het spreekuur voor mantelzorgers iedere vrijdagochtend van 9.00 tot 10.30 uur in de Post.

Aanvragen dienstenvouchers

Als u in aanmerking komt voor een dienstenvoucher, dan kunt u zich aanmelden via het digitale aanvraagsysteem van Zorg-Lokaal. Zorg-Lokaal verzorgt de administratieve uitvoering van de Dienstenvoucher. Vanaf de eerstvolgende maandag kunt u een inlog aanvragen via de website http://portaal.diensten-voucher.nl. Deze inlog ontvangt u uiterlijk één werkdag na uw aanvraag bij Zorg-Lokaal. Met deze inlog kunt u op de volgende werkdag via deze website de vouchers bestellen en betalen. Binnen twee werkdagen na de betaling neemt de door u gekozen zorgaanbieder contact met u op om de benodigde hulp in te plannen.