Het afgelopen jaar konden inwoners met een inkomensgrens tot 120% van het minimumloon een eenmalige energietoeslag aanvragen van €1.300. Ook voor 2023 kunnen deze inwoners een eenmalige energietoeslag aanvragen. Maar de wetswijziging die dit mogelijk maakt, treedt naar verwachting in juni 2023 in werking. Dat betekent dat Fijnder, namens de gemeente Winterswijk, pas na die datum de energietoeslag kan uitkeren.

Wachten met aanvragen

De gemeente Winterswijk kondigde daarnaast het afgelopen jaar aan dat zij de inkomensgrens voor de energietoeslag wil verhogen van 120% naar 150% van het minimumloon. Hierdoor maken meer inwoners aanspraak op de eenmalige energietoeslag. Maar omdat de gemeente moet wachten op de wetswijziging, kan ook deze doelgroep de energietoeslag nog niet aanvragen. Op de website van Fijnder(externe link) leest u de laatste stand van zaken. 

Voldoende financiële maatregelen

Volgens het rijk zijn in januari voldoende maatregelen ingegaan om inwoners financieel te ondersteunen, zoals een verhoging van het minimumloon, de uitkeringen en de zorg- en huurtoeslag. Heeft u door de stijgende energieprijzen acute betalingsproblemen? Dan kunt u misschien een bedrag krijgen uit het noodfonds. Kijk voor meer informatie en de voorwaarden op www.winterswijk.nl/noodfonds.