Praten over schulden helpt.....Column van John en Marlyke

Na het verkrijgen van een starters-krediet zijn mijn man en ik in het jaar 2012 een kledingwinkel gestart in het centrum van Winterswijk. We maakten een goede start en we hadden er plezier in.

Vanwege de economische crisis destijds lag de detailhandel erg onder vuur. De veranderingen die de crisis met zich meebracht konden we niet bolwerken en we besloten te stoppen met onze onderneming.

En daar zit je dan met een enorme schuld. Het Wsnp-traject was voor ons een logische stap. Mede door dit traject, ons vertrouwen op God, onze familie, vrienden en hulp van onze kerkelijke gemeente hebben wij de schuld het hoofd kunnen bieden en zijn we er zo goed als doorheen.

Wat ons enorm heeft geholpen is om zélf transparant te zijn naar onze omgeving; door te kiezen voor een open en kwetsbare houding weegt de last veel minder zwaar. Door open te zijn bescherm je jezelf voor het gevoel van schaamte, schuld en het gevoel van eenzaamheid. Door open te zijn creëer je een ingang voor oplossingen.

Of de schulden nu door eigen toedoen zijn ontstaan, door een faillissement of door wat voor reden dan ook, niemand kiest ervoor om in een financiële nood terecht te komen. Praat erover, gooi je situatie open. Openheid heeft ons rijker gemaakt dan we ooit hadden gedacht.

John en Marlyke

Foto John en Marlyke