Flitsbezoek aan de seniorenraad over armoedevrij Winterswijk 2040

Op 28 januari waren we uitgenodigd bij de Seniorenraad. Het was een flitsbezoek van een half uur. Ondanks de beperkte tijd was het duidelijk dat dit onderwerp mensen raakte.

Wat is armoede?

We stonden stil bij de oorzaken van armoede in Winterswijk: de textiel industrie en een groot kamp wat ooit in Winterswijk bestond.

Armoede was vroeger anders dan nu, mensen hadden allemaal weinig. Nu is de levensstandaard hoger en is het materialistischer geworden. Vroeger hoefde je niet veel te hebben om mee te kunnen doen. Weinig hebben maakt niet per sé ongelukkig. Het heeft ook te maken met hoe je met weinig rond kan komen.

Onder ouderen is een algemeen signaal dat ouderen niet gemakkelijk praten over financiële tekorten. Ouderen hebben geleerd met weinig rond te komen en niet snel aan de bel te trekken.

Een armoedevrij Winterswijk 2040!

De seniorenraad gaf aan dat meer zorg en aandacht voor elkaar erg belangrijk is. Zorg voor meer samenhang en verbinding! Maar zorgen voor een meer gelijke verdeling van middelen zou goed zijn, misschien een basisinkomen? En… zorg dat er geen nieuwe armoede ontstaat door bijvoorbeeld de energietransitie!

Hartelijk dank, Seniorenraadsleden voor de gelegenheid om even aan te mogen schuiven!

Seniorenraadsleden rondom de tafel in overleg over armoede