Praten over armoede in het Wuh!

Op maandagavond 21 januari waren we te gast bij het Wuh. Het Wuh is dé plek voor vrijwilligerswerk in Winterswijk. Het biedt onderdak aan een tal van vrijwilligersorganisaties zoals het Vrijwilligerspunt Winterswijk, Humanitas, de Klussendienst en nog veel meer.

Twaalf mensen waren gekomen om te praten over een armoedevrij Winterswijk. Het was een inspirerende avond. We spraken over hoe nu wordt gewerkt aan armoedebestrijding. We stonden ook stil bij wat er moet gebeuren om armoede echt te doorbreken.

Uitwerking op papier van de idee├źn en gesprekken, tekst op papier geschreven

Armoedebestrijding nu

De groep aanwezigen was het eens dat het systeem voor veel problemen zorgt. Het brengt en houdt mensen in schulden, het is traag en er wordt veel geld aan verdiend.  Er zijn nu geen echte oplossingen .Wel zijn er veel voorzieningen waardoor armoede dragelijker moet worden. De eigen bijdrage van de zorgverzekering levert problemen op. Mensen maken hierdoor soms geen gebruik van medische zorg. Het ontbreken van een goed netwerk van vrienden en familie wordt gezien als een zorg.

Mensen zijn met elkaar in gesprek bij de Wuh

Hoe doorbreek je armoede?

De groep mensen in het Wuh had een duidelijk antwoord: zorg voor meer aandacht voor elkaar. Zorg voor rust in het inkomen, misschien wel met een basisinkomen. Maak scholing en gezondheidszorg laagdrempelig, wie weet wel gratis. Zet vooral in op kinderen en jongeren: zij zijn de nieuwe generatie. De groep mensen in het Wuh was het ook eens over dat we moeten werken aan een ander waardepatroon: meer delen, meer ruilen, meer zelfvoorzienend zijn.

We doen het samen!

Alleen met elkaar kunnen we deze ambitie uitvoeren. Acht mensen gaven op deze avond aan om mee te willen denken, doen of bouwen! Prachtig!

Hartelijk dank voor de inbreng op deze avond!

Mensen rond een tafel met elkaar in gesprek over armoede