Rotary Winterswijk en Achterhoek-Oost denken mee over armoedevrij Winterswijk 2040

Op 24 januari waren wij uitgenodigd bij Rotary Winterswijk en Rotary Oost Achterhoek om te vertellen over een Armoedevrij Winterswijk in 2040. We kregen een warm welkom. Voor een volle zaal vertelden we over armoede in Winterswijk en de ambitie die we hebben. Het was een mooie avond met mooie ideeën.

Wat is armoede?

We hebben stil gestaan bij wat armoede is. In het publiek herkenden mensen armoede vooral als zij werkten met mensen die bijvoorbeeld contributie niet konden betalen of geen cadeautjes konden kopen voor de kleinkinderen. We merkten ook dat niet iedereen een beeld heeft van armoede in Winterswijk. En dat is zoals het met armoede gaat: praten over dit onderwerp is niet makkelijk!

Een inzicht was armoede onder ondernemers. Een groep mensen die weet van aanpakken. Zij kennen vette en magere jaren. Voordat zij vertellen over hun problemen is er vaak al veel aan de hand.

Verbazing was er ook over het systeem. Als je weinig te besteden hebt en je in aanmerking komt voor voorzieningen moet je veel doen. Voor bijna iedere voorziening moet een nieuw formulier ingevuld worden. Al die formulieren, dat zou toch anders moeten kunnen!

Een zaal vol met mensen die aandachtig in gesprek zijn over armoede in Winterswijk

Een armoedevrij Winterswijk 2040!

Het is een vraag of een armoedevrije samenleving haalbaar is. Er zullen altijd mensen het minst verdienen. Aan de andere kant als je nu niet aanpakt en investeert weet je zeker dat er niks verandert. Als je aan de slag wilt om de oorzaak van armoede te doorbreken dan is het inzetten op jonge kinderen en gezinnen erg belangrijk! Zorg voor een goed plan, sta naast de mensen en gezinnen. Zorg ook dat mensen die graag willen en kansen willen pakken omarmd worden! Zorg voor werk op alle niveaus zodat er ook werk is voor iedereen. Er zijn ook mensen die altijd hulp nodig hebben: zorg dat dat er is! Zorg dat het systeem simpeler wordt.

We doen het samen!

Vanuit de Rotary hebben een aantal mensen aangegeven mee te doen met Winterswijkers om armoede te bestrijden!

Hartelijk dank voor deze ondersteuning!