Een nieuw begin: gemaakt van afval

In het gemeentenieuws besteden we aandacht aan persoonlijke verhalen achter armoede. Wat doet armoede met je, hoe kleurt het je leven, en hoe probeer je toch het beste uit het leven te halen terwijl de omstandigheden misschien niet optimaal zijn. Deze keer leest u een verhaal van Bregien, zij kweekt haar eigen groenten en fruit.

Hoe mooi kan het zijn om van je groente- en fruitafval zelf nieuwe te oogsten? Zeker als je maar weinig te besteden hebt om dagelijks verse groente te kopen. Zelf ben ik daarom op ontdekkingstocht gegaan om groente en fruit te hergebruiken. Het resultaat is geweldig en ik wil mijn bevindingen graag delen.

 

Zoveel mogelijk groente en fruit hergebruiken

Mijn ontdekking is begonnen met prei door het witte eindstukje dat je normaal weggooit, in een laagje water te zetten. En het wonder ontstond: er kwam nieuwe prei op. Hetzelfde geldt voor  wortels; het eindstukje wordt nu een nieuwe plant. En zelfs van aardappelschillen kun je nieuwe aardappels oogsten. Vanaf dat moment ben ik op zoek gegaan om zoveel mogelijk groentes en fruit te gaan hergebruiken en het mooiste is dat het lukt!

foto kweekkastje

Eigen moestuintje en kweekkastje

Inmiddels heb ik mijn eigen moestuintje op het balkon. Zo kun je van de zaadjes in paprika, peper, tomaat en komkommer zelf nieuwe plantjes kweken door ze in potgrond te zaaien, voldoende water en zon te geven. Van één aardbei kun je zelfs nieuwe aardbeien oogsten door de aardbei dun te schillen en de geschilde deeltjes, met zaadjes, in potgrond te laten ontkiemen. Ook heb ik mijn eigen kweekkastje gemaakt van een schoenenrekje, eenvoudig in  plastic verpakt. Hij staat bij mij in de vensterbank en alle zaadjes ontkiemen daardoor. Hoe mooi kan het zijn om van iets dat je normaal weggooit een nieuw begin te maken en tegelijk te besparen op de aanschaf van verse groente en fruit?

Mocht u ook uw verhaal over armoede en het leven in armoede willen delen neem dan contact met ons op via iedereendoetmee@winterswijk.nl. Onze ervaringsdeskundigen Linda Souisa en Ilse van der Zee nemen dan graag contact met u op.