Elk nadeel....heeft vaak een voordeel - een colomn van Anita Duenk

Armoede. Tien jaar geleden overkwam het mij helaas. Dit vanwege een echtscheiding.

Ik belandde in een voor mij nieuwe wereld van instanties  die waar mogelijk met me mee probeerden te denken. Na een paar maanden ontving ik een gedeeltelijke  bijstandsuitkering, maar geen alleenstaande ouderkorting meer. Soms wist ik het even niet meer. Maar ik ging door met mijn lieve kinderen en vrienden!  Iedere vrijdag ging ik naar de voedselbank, want 20 euro per week was  toch wel heel weinig om van rond te moeten komen.

Vertrouwen houden

Ondertussen solliciteerde ik bij een horecazaak. Ik bleef rotsvast vertrouwen houden. Het  werd beloond; ik mocht op gesprek komen! Ze zochten  mensen voor  een werkervaringsplek,  met later kans op een vast contract. Ik heb er lang gewerkt, maar het knokken en harde werken eiste zijn tol. Helaas moest ik om gezondheidsredenen stoppen met werken.  Ik kwam in de ziektewet terecht. Eerst maar eens beter worden.

Ankomm’n

Na een half jaar ging ik re-integreren. Ik wilde heel graag een eigen zaak beginnen: een sociaal maatschappelijke onderneming op een boerderij in jaren 50 stijl,  waar de tijd stil staat. Met producten van nu en uit de streek. En het lukte: ik ben troste eigenaar van Gastgalerij Ankomm’n. Een medewerker van de Sociale Dienst vroeg of ik met Ankomm’n geen werkervaringslocatie zou willen zijn. Ik als ervaringsdeskundige, met mijn persoonlijke skills de mens weer in zijn of haar eigen kracht zetten en begeleiden naar vast werk of een eigen bedrijf. Dit doe ik alweer bijna zes jaar. Ik hol der van! Elk nadeel heeft zijn voordeel zeg ik elke keer maar weer.

Foto Anita Duenk

Uw verhaal delen?

Mocht u ook uw verhaal over armoede en het leven in armoede willen delen neem dan contact met ons op via iedereendoetmee@winterswijk.nl
Onze ervaringsdeskundigen Linda Souisa en Ilse van der Zee nemen dan graag contact met u op.