Beheert u een gebouw zoals een bedrijfspand, verenigingsgebouw of groepsaccommodatie? Dan is het voor u en uw bezoekers belangrijk dat het gebouw brandveilig is. Daarom kan het zijn dat u een vergunning nodig heeft om het gebouw te gebruiken.

Vergunning of melding

Bij het Omgevingsloket(externe link) kunt u een vergunningscheck doen. U kiest bij werkzaamheden voor ‘Bouwwerk brandveilig gebruiken’. Heeft u een vergunning nodig of moet u een melding doorgeven, dan kan dat direct na de vergunningscheck in het Omgevingsloket. Komt u er niet uit, neem dan contact met ons op.

E-mails over uw aanvraag of melding

U ontvangt berichten over uw aanvraag of melding in uw persoonlijke berichtenbox van jeleefomgeving.nl(externe link). Om de berichten te kunnen lezen, ontvangt u 2 keer een e-mail:

  1. U klikt op de link in de 1e e-mail die u ontvangt van noreply@jeleefomgeving.nl.
  2. U ontvangt een 2e e-mail met een inlogcode.
  3. U gaat naar https://jeleefomgeving.nl(externe link).
  4. U vult uw e-mailadres in en daarna de inlogcode.
  5. U klikt op het bericht dat u wilt lezen.

Procedure

Het is afhankelijk van uw situatie hoe de procedure verder verloopt. Houd er rekening mee dat bij een uitgebreide aanvraag voor een omgevingsvergunning de doorlooptijd kan oplopen tot 6 maanden. Bij een melding is dit 4 weken.

Kosten

Het doen van een melding kost niets.
Een vergunning voor brandveilig gebruik van uw pand hangt af van hoe groot het gebouw is.

  • gebouw tot 100 m2: € 121,50
  • gebouw van 100 m2 tot 500 m2: € 115 + € 1,05 per m2
  • gebouw van 500 m2 tot 2000 m2: € 535 + € 0,45 per m2
  • is u gebouw groter dan 2000 m2, kijk dan in de tarieventabel (bijlage) van de legesverordening(externe link), de tarieven voor de vergunning brandveiligheid staan bij punt 2.3.5 van de tarieventabel.

Voorschriften voor brandveiligheid: Bouwbesluit 2012

De standaardvoorschriften voor brandveiligheid zijn altijd van toepassing, ook als er geen vergunnings- of meldingsplicht is. Deze voorschriften zijn vastgelegd in het Bouwbesluit 2012(externe link). De voorschriften gaan over onderhoud aan brandveiligheidsvoorzieningen, inrichting van vluchtwegen en de afwerking of aankleding. Deze eisen zijn bedoeld om brand te voorkomen en om de gevolgen te beperken als er toch brand uitbreekt.

Meer informatie

Mail of bel ons gerust als u nog vragen heeft.