Dag van de Mantelzorg, vrijdag 10 november 2023

Mantelzorgers zijn onzichtbare helden. Ze zorgen voor een ziek familielid, vriend of buur. Zorg die vaak onzichtbaar is voor de buitenwereld en die er gaandeweg bij insluipt. Het begint met een keertje meegaan naar het ziekenhuis, het betalen van een nota of het bezighouden van een broertje of zusje, zodat papa en mama hun handen even vrij hebben. Eén keer wordt twee keer, twee keer wordt drie keer en na de derde keer wordt het stilaan een gewoonte. Een vanzelfsprekendheid waarvan niemand meer iets van denkt. De mantelzorger zelf al helemaal niet. Voor hem of haar is het de gewoonste zaak van de wereld dat hij of zij doet wat hij of zij doet.

Mantelzorg verlenen: zo gewoon is dat niet

Mantelzorg is zorg die de gebruikelijke zorg van huisgenoten voor elkaar overstijgt. Zorg die vanuit liefde wordt gegeven en die de kwaliteit van leven van mensen die zorg nodig hebben verbeterd. Zorg die de samenleving verwarmt en die van onschatbare waarde is, voor de zorgvrager en de maatschappij. En dat mag gezien worden.

Mantelzorgwaardering

In Winterswijk ontvangen de mantelzorgers deze week daarom een attentie per de post. En de gemeente doet meer. Zij helpt mantelzorgers om ook goed voor zichzelf te (leren) zorgen. Om niet tot het uiterste te gaan, hulp in te roepen, zoals te praten met andere mantelzorgers, regelmatig rust en ontspanning te nemen. Een vraag die ik stel aan mantelzorgers ‘ maar wie zorgt er eigenlijk voor u?’ is een vraag die meestal binnenkomt. Want daar staan mantelzorgers vaak helemaal niet bij stil. Een mantelzorger zorgt voor een dierbare maar lopen daarbij zichzelf veelal voorbij, aldus Manika Vrijdag-Honing mantelzorgconsulent van de gemeente Winterswijk.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie?

U kunt daarvoor terecht bij Manika Vrijdag-Honig. U kunt haar telefonisch bereiken via nummer 0543 - 543 960 of via e-mailadres mantelzorg@winterswijk.nl. Ook vindt u meer informatie over mantelzorg op de pagina van Wij Winterswijk(externe link) en op de pagina Mantelzorger.