Eigenaren van een woning met een WOZ-waarde tot €250.000 kunnen vanaf deze week gebruik maken van de Subsidieregeling voor woningeigenaren met energiearmoede. Daarnaast ontvangen zij per brief een waardebon van €70,- voor (kleine) energiebesparende producten voor de woning.

Voor wie geldt de subsidieregeling?

De subsidieregeling gold al voor woningeigenaren die de eenmalige energietoeslag via Fijnder kregen en voor woningeigenaren met een geldige Mini Manna Pas. Vanaf 15 september geldt de regeling ook voor eigenaren van een woning met een maximale WOZ-waarde van €250.000. Zij kunnen een vergoeding van maximaal 30% van de kosten van de energiebesparende maatregelen krijgen. In alle gevallen moet het gaan om een woning van voor 2010 die nog geen energielabel A of B heeft. Er geldt een maximale vergoeding van €2.500,-.

Waardebon

Daarnaast ontvangt deze groep woningeigenaren een waardebon van €70,- voor (kleine) energiebesparende producten. Hiermee kunnen zij producten zoals tochtstrips, ledlampen, radiatorfolie en een energiebox aanschaffen. Men kan zelf bepalen waar ze de producten kopen. Dit kan bij bouwmarkten, in een (web)winkel of bij een ondernemer in de buurt. Omdat het in deze tijd extra belangrijk is om lokale ondernemers te steunen, vraagt de gemeente Winterswijk aan de woningeigenaren om de aankopen zoveel mogelijk lokaal te doen.

Eind vorig jaar ontvingen alle huurders in Winterswijk een waardebon voor deze actie. Ruim 50% van de huurders deed mee met deze actie. Huurders die nog niet hebben meegedaan ontvangen deze week een herinneringsbrief en kunnen hun waardebon nog steeds gebruiken. De actieperiode is namelijk verlengd tot 31 oktober 2022.

Aanpak energiearmoede

De subsidieregeling en de waardebon zijn onderdeel van de Aanpak energiearmoede van de gemeente Winterswijk. Net als het Energiebespaarmaatje- en Energieconciërge-project. Hiermee helpt de gemeente Winterswijk huurders en woningeigenaren om grip te krijgen op de energierekening. “En dat is hard nodig,” vertelt wethouder Gosse Visser. “De energiekosten stijgen verbazingwekkend snel. Door middel van de subsidieregeling, de waardebon en andere initiatieven proberen we inwoners aan te sporen om minder energie te verbruiken. Je kan daarmee enorm besparen op je energierekening.”

Meer informatie

Voor meer informatie kunnen inwoners terecht op de website www.duurzaamwinterswijk.nl/rrew(externe link) en www.duurzaamwinterswijk.nl/energiearmoede(externe link). Daarnaast is het Centrum Duurzaam Winterswijk te bezoeken voor informatie, advies en ondersteuning. Het Centrum Duurzaam Winterswijk is gevestigd in het oude raadhuis aan het Mevr. Kuipers-Rietbergplein 1 en is van dinsdag t/m vrijdag geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Mailen of bellen kan ook via duurzaam@winterswijk.nl of (0543) 543100.