Hieronder leest u de inhoud van het Gemeentenieuws. U kunt de onderwerpen eenvoudig met één klik openen en lezen.

Kraamkamer van de natuur is op zijn top

Respecteer de ‘aard van het beestje’ in het Winterswijkse landschap

Op iedere hoek zie je iets nieuws. Je kunt geen 50 meter lopen of de overweldigende natuur, bossen, weiden, landerijen, laten weer een nieuw (ver)gezicht zien. En ook al zie je geen mens, je bent er nooit alleen. Want met bijvoorbeeld ruim 1.000 reeën, tienduizenden vogels, konijnen, hazen, vossen, dassen, eekhoorns, noem maar op, is ook de natuur rondom Winterswijk volop bewoond. Alleen, je ziet ze niet of nauwelijks. Ze verstoppen zich in hun natuurlijke huiskamer.

Ook de bewoners en bezoekers van deze mooie omgeving genieten van alle natuurschoon. Van het verrassend afwisselende landschap en de stille rust die daarvan uitgaat. Wanneer iedereen met respect voor het huis van de dieren, daar goed mee omgaat, kan dat makkelijk.

Kraamkamer

Het voorjaar is de tijd dat de natuur volop bezig is, vogels zijn aan het broeden, reeën en andere dieren hebben jongen en planten zijn aan het groeien en bloeien. De kraamkamer van de natuur is op zijn top. Dit vraagt daarom om rust en respect. De enige die het respect voor de kraamkamer van de natuur kan opbrengen is de mens. Simpelweg door alleen over de gebaande paden te wandelen of te fietsen. Gewoonweg door honden aan de lijn te houden, je afval mee naar huis te nemen en niet in de natuur achter te laten. En door te bedenken dat het bos, de weiden en akkers, de huiskamers van de dieren zijn

Twee reeën in Winterswijks landschap.

.

Enquête over welzijn en acceptatie lhbtiq+-personen in Oost Gelre & Winterswijk

De gemeenten Oost Gelre Winterswijk zijn sinds begin dit jaar officieel Regenbooggemeenten. Als Regenbooggemeente willen we actief beleid ontwikkelen voor de acceptatie, emancipatie en veiligheid van lhbtiq+-personen. Dit doen we onder andere. in samenwerking met een klankbordgroep; een groep enthousiaste en actieve inwoners die zich willen inzetten voor deze zaken.

Help ons bij het ontwikkelen van inclusiebeleid

Maar hoe kunnen we ons beleid op het gebied van inclusie nu verder ontwikkelen? Daarvoor ontvangen we ook graag input van de lokale lhbtiq+-gemeenschap. We hebben hiervoor een enquête opgesteld. Deze enquête is uitsluitend bedoeld voor lhbtiq+-personen die wonen in de gemeente Oost Gelre of Winterswijk!

Vul de enquête in! Dat kan tot 16 mei

Het formulier voor de vragen vind je hier: https://bit.ly/regenboogenquete2022. De vragenlijst vult u volledig anoniem in en kost maximaal 5 minuten van uw tijd. Invullen kan tot 16 mei.

Alvast hartelijk dank voor het invullen van de enquête!

Gevonden en verloren voorwerpen

Geef een verloren of gevonden voorwerp online door, persoonlijk bij de receptie van het gemeentekantoor of telefonisch via telefoonnummer (0543) 543 543.

Wij publiceren gevonden voorwerpen maandelijks op de pagina Verloren of gevonden voorwerpen melden. Staat het voorwerp dat u bent verloren er niet bij, neem dan contact met ons op via eerder genoemd telefoonnummer.

ROVA Dag

Vier 25 jaar ROVA mee

Kom ook naar de ROVA Dag op zaterdag 14 mei van 10.00 tot 16.00 uur, Leeghwaterweg 10 in Winterswijk. En vier 25 jaar ROVA mee.

Kom naar de ROVA Dag op 14 mei van 10.00 tot 16.00 uur aan de Leeghwaterweg 10 in Winterswijk. Amersfoort - Winterswijk - Zwolle www.rova.nl/25jaar

Eikenprocessierupsen laten zich weer zien

In het voorjaar komen de eikenprocessierupsen weer tevoorschijn. Van eind april tot half augustus kan de rups voor ongemak zorgen in onze regio. In 2018 en 2019 was de plaag landelijk groot en moeilijk te beheersen. In de afgelopen jaren lukte het steeds beter om de eikenprocessierupsen te bestrijden. Dat doen we op verschillende manieren. Lees meer over de mogelijke overlast, onze bestrijdingsaanpak en de mogelijkheden om uzelf te beschermen.

Bestrijding

We starten in mei met het preventief bestrijden van de eikenprocessierups. De eitjes van de eikenprocessievlinder komen dan uit. We richten ons met de bestrijding vooral op plekken waar veel mensen komen, zoals scholen, parken, speelplekken en veelgebruikte voet- en fietspaden. Ook houden we rekening met gebieden met beschermde vlinderpopulaties. Daar bestrijden we niet preventief. We bestrijden de rups alleen in gemeentelijke eiken. Heeft u last van eikenprocessierupsen in bomen op uw eigen terrein? Dan bent u als eigenaar of bewoner zelf verantwoordelijk voor de bestrijding.

Binnen de kom en buitengebied

Op diverse locaties in de kom en het buitengebied bestrijden we de eikenprocessierups preventief met het biologische bestrijdingsmiddel Xentari, een middel op basis van bacteriën. Als de rupsen het bespoten blad eten, krijgen ze de bacterie binnen en gaan ze dood. Het middel heeft ook een nadeel. Ook rupsen van andere vlinders gaan dood als ze eikenbladeren eten. Daarom voeren we in vlindergebieden geen preventieve bestrijding uit. De kaart van de Vlinderstichting helpt ons bepalen in welke gebieden we het bestrijdingsmiddel Xentari kunnen inzetten. Voor het bespuiten van de eikenbomen zetten we speciale voertuigen in.

Wegzuigen van nesten

We zuigen nesten weg die ontstaan op plekken waar geen preventieve bestrijding wordt toegepast of waar na de preventieve bestrijding alsnog nesten worden gevonden. Daarbij wordt gewerkt op basis van prioriteit. De locaties waar veel mensen risico lopen hebben de hoogste prioriteit. Dit zijn scholen, speelplaatsen, sportvelden en zorginstellingen. De capaciteit van de bestrijdingsteams is dit jaar verhoogd.

Provinciale wegen

Provincie Gelderland is verantwoordelijk voor de bestrijding langs provinciale wegen. In Winterswijk hebben we een aantal provinciale wegen, zoals Rondweg Zuid, Rondweg West, Groenloseweg N319, Misterweg N318, Kottenseweg N319 en Vredenseweg N820. Wanneer u hier overlast van de eikenprocessierups ervaart, meld dit dan bij het Provincieloket via (026) 359 99 99.

Overlast beperken

De (preventieve) bestrijding en het vergroten van de biodiversiteit zorgen ervoor dat de eikenprocessierups verdwijnt. Alle maatregelen zijn bedoeld om de overlast zo veel mogelijk te beperken.

Ziet u een nest met eikenprocessierupsen op een plek waar het veel overlast veroorzaakt? Meld de boom dan via de interactieve kaart die op de website van de gemeente staat.

Vermijd contact met de eikenprocessierups

Probeer elk contact met rupsen en nesten te vermijden. Zorg bij het bezoeken van gebieden met eikenbomen voor bedekking van hoofd, ogen, hals, armen en benen en ga niet in de buurt van eikenbomen op de grond zitten.
Wat kunt u doen als u in aanraking bent geweest met brandharen?

  • Niet wrijven of krabben
  • Strip de huid met plakband
  • Spoel huid en ogen goed met lauw water
  • Gebruik eventueel een verkoelende of verzachtende crème met bijvoorbeeld aloë vera of menthol
  • Was uw kleding op 60 graden Celsius

De klachten verdwijnen in de meeste gevallen binnen twee weken.
Heeft u aanhoudende oogklachten en helpt spoelen niet? Zwellen uw lippen, tong of oogleden op en/of heeft u last van benauwdheid? Bel dan uw huisarts. Ga voor meer gezondheidsinformatie naar de website van de GGD: www.oakie.info.

Huisdieren

De brandharen van de eikenprocessierups kunnen gevaarlijk zijn voor dieren. Voorkom daarom dat uw huisdieren in contact komen met de rups en vermijd gebieden waar gewaarschuwd wordt voor de eikenprocessierups. Komt uw huisdier toch in contact met brandharen van de rups? Was of spoel de huid, bek of ogen van het dier zorgvuldig met water. Neem bij allergische klachten contact op met een dierenarts.

Natuurlijke vijanden

Natuurlijke vijanden leveren een belangrijke bijdrage aan de beheersing van de eikenprocessierups. Veel verschillende boomsoorten, planten, bloemrijke bermen en het minder vaak maaien daarvan dragen bij aan het vergroten van de biodiversiteit. Het aantal natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups neemt daardoor geleidelijk toe. Natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups zijn onder andere mussen, mezen, spreeuwen
en vleermuizen.

Nestkastjes voor mezen

De mees is een natuurlijke vijand van de eikenprocessierups. Koolmezen eten veel rupsen, waaronder de eikenprocessierupsen. Daarom hebben we vorig jaar als proef mezenkastjes opgehangen. Dit bleek een succesvolle aanpak te zijn. Daarom hebben we ook dit jaar weer zo’n 200 nestkastjes opgehangen op plekken waarover vorig jaar veel overlastmeldingen kwamen. De nestkastjes zijn duurzaam gemaakt. Het hout voor deze nestkastjes komt uit het Rommelgebergte, waar in de storm van 2018 veel bomen zijn omgewaaid.
Helaas biedt het vergroten van de biodiversiteit (en daarmee het aantal natuurlijke vijanden) niet direct een oplossing. Het is een proces van jaren. Zo goed mogelijk anticiperen op de plaag en op een goede manier omgaan met de overlast is en blijft daarom belangrijk.

Wat kunt u zelf doen?

Als de natuurlijke omgeving in balans is dan heeft de eikenprocessierups minder kans. Uw kunt meehelpen door uw eigen tuin te vergroenen. Zorg dat u tuin bloemen en planten bevat en niet alleen bestrating. Voor een kleine tuin of balkon zijn bloempotten met bloeiende bloemen zeer geschikt. Veel insecten, vogels, bijen en vlinders hebben het hele jaar gevarieerde bloeiende beplanting nodig voor voedsel en bescherming. Daarnaast kunt u nestkasten voor bijvoorbeeld mussen, mezen, spreeuwen of vleermuizen ophangen. Dit zijn natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups en eikenprocessierupsvlinder. Het gebruik van gif voor bijvoorbeeld onkruid of het bestrijden van de buxusmot raden wij af.

Vragen van inwoners

Wanneer komt de gemeente rupsen uit de boom bij mij in de buurt weghalen?

We verwachten, net als afgelopen jaren, veel meldingen. Het is helaas niet mogelijk om melders een persoonlijke terugkoppeling over een specifieke eikenboom of groep eikenbomen te geven. Elke melding voegen we toe aan een lijst van alle locaties waar de eikenprocessierups is gezien. Deze lijst handelen we af op basis van prioriteit. We geven prioriteit aan scholen, speelplaatsen, sportvelden, zorginstellingen en in het buitengebied rondom campings en drukke fietsroutes. We stellen de planning dagelijks bij aan de hand van het weer, meldingen op prioriteitslocaties en beschikbare capaciteit. Wij kunnen daarom niet zeggen wanneer een specifieke locatie aan de beurt is.

Wat moet ik doen als er eikenprocessierupsen in de eikenboom op mijn eigen terrein zitten?

Ziet u eikenprocessierupsen in bomen in eigen tuin of op eigen terrein? Dan bent u als eigenaar of bewoner zelf verantwoordelijk voor de bestrijding. Maar let op: ga niet zelf de rupsen bestrijden. Hierdoor kunt u namelijk gezondheidsklachten krijgen en brandharen van de eikenprocessierups in de omgeving verspreiden. Huur daarom altijd een deskundig bedrijf in.

Waarom kan ik zelf niks doen aan de nesten?

Het weghalen van nesten is een gevaarlijke klus. omdat de brandharen alle kanten op kunnen waaien. Bij gevaar kan de rups brandharen wegschieten. Ook oude nesten kunnen nog vol zitten met brandharen. Daar heeft u niet alleen zelf last van, maar ook de mensen en dieren in de omgeving. De brandharen zijn met het blote oog niet te zien. Laat bestrijding daarom altijd over aan professionele bedrijven.

Waarom begint bestrijding pas als de eitjes uitkomen?

Eerder hebben biologische bestrijdingsmiddelen geen zin. Deze middelen richten zich namelijk op de rupsen, niet op de eitjes.

Verkeersmaatregelen

Hieronder leest u waar er gewerkt wordt aan de weg en waar tijdelijke maatregelen zijn.

Lopende maatregelen

•    Torenstraat
•    Greversweg

Meer info leest u op www.winterswijk.nl/verkeersmaatregelen

Agenda activiteiten

Tabel met data en omschrijvingen in agenda
DatumOmschrijving
12 mei Algemene raadscommissie om 19.30 uur, raadzaal in raadhuis, Mevr. Kuipers-Rietbergplein 1. Meer info: www.winterswijk.nl/gemeenteraad
12 meiCliëntenraad van Fijnder vergadert van 19.30 tot 21.30 uur, Batterij 10-12 in Groenlo. Vergadering bijwonen? Aanmelden via clientenraad@fijnder.nl Agenda en info: www.clientenraad.fijnder.nl
14 meiROVA Dag van 10.00 tot 16.00 uur. Meer info: www.rova.nl/25jaar

Officiële bekendmakingen

De gemeente Winterswijk publiceert haar bekendmakingen en kennisgevingen digitaal. Via www.officielebekendmakingen.nl blijft u op de hoogte van alle bekendmakingen en kennisgevingen. U kunt de bekendmakingen in uw buurt zelf op deze website opzoeken, maar u kunt ook wekelijks een e-mail ontvangen met bekendmakingen die voor u relevant zijn. U meldt zich aan voor deze e-mailservice op www.overheid.nl. U krijgt dan elke week automatisch een overzicht van de voor u relevante publicaties en kunt direct doorklikken naar de bekendmakingen.

Besluiten van het college van B en W

Het college van burgemeester en wethouders vergadert iedere dinsdag over beleid, samenwerking en financiën. De besluiten die het college neemt, leest u op https://www.winterswijk.nl/collegebesluiten