Hieronder leest u de inhoud van het Gemeentenieuws. U kunt de onderwerpen eenvoudig met 1 klik openen en lezen.

Geveltuintjes actie in Winterswijk

Wilt u uw straat groener maken? Neem dan dit najaar een geveltuintje! De gemeente legt de basis van het tuintje samen met de ROVA gratis voor u aan. Groen is belangrijk voor Winterswijk. Om van te genieten maar ook vanwege het veranderende klimaat. Groen vangt regenwater op, houdt water vast, zorgt voor koelte tijdens hete dagen en zorgt voor biodiversiteit voor dieren, vogels en insecten.

De afgelopen jaren zijn er al veel geveltuintjes aangelegd in Winterswijk. Wilt u een geveltuintje? Vraag dan meteen of uw buren meedoen! Zo maakt u samen de hele straat groener.

Voorwaarden aanleg geveltuintje

Eerst kijkt de gemeente of een geveltuintje op de betreffende plek kan worden aangelegd. Belangrijk is bijvoorbeeld dat een stoep nog goed toegankelijk blijft voor rolstoelgebruikers. Een geveltuintje wordt maximaal 30 cm diep.

Als de plek geschikt is dan haalt de gemeente in samenwerking met de ROVA de tegels eruit en zorgt voor goede grond voor de planten. Het enige wat u zelf dan nog hoeft te doen is zorgen voor de beplanting en natuurlijk het onderhouden van het tuintje. Denk er bij de keuze van de planten aan dat er mensen langs lopen, dus zorg ervoor dat ze bijvoorbeeld niet te ver over de stoep gaan hangen. En langs een zonnige gevel is beplanting die goed tegen hitte en droogte kan aan te bevelen.

Aanmelden

Wilt u ook een geveltuintje? Geef uw gegevens dan voor 30 september 2023 door aan Centrum Duurzaam Winterswijk. Dit kan via duurzaam@winterswijk.nl, 0543 543 100 of kom langs in het raadhuis, Mevrouw Kuipers-Rietbergplein 1 in Winterswijk. De openingstijden zijn dinsdag tot en met vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur.

Voorbeeld van geveltuintje; een deel van de stoep heeft plaats gemaakt voor kleurige planten voor een gevel van een woning in Winterswijk
Neem ook een geveltuintje

Steenuil zoekt onderkomen in Corle en Miste

In samenwerking met steenuilenwerkgroep Winterswijk, Particulier Agrarisch Natuurbeheer (PAN) en gemeente Winterswijk zijn we opzoek naar nieuwe geschikte locaties voor de steenuil in de buurtschappen Corle en Miste.

Maak uw erf steenuil-proof

Heeft u een erf en mag de steenuil uw nieuwe buur worden? Dan bieden wij kosteloos een steenuilen-pakket aan. Afhankelijk van de situatie bestaat deze uit een steenuilenkast en/of fruitbomen. Goed voor de uil, een lust voor het oog én goed voor de biodiversiteit.

Vergroten van de biodiversiteit

Boerenerven met boomgaarden, schuren en ‘rommelhoekjes’ zijn belangrijke leefgebieden voor steenuilen. Ze kunnen er broeden, vinden voldoende voedsel en daarnaast bieden de boomgaarden, schuurtjes en steenuilenkasten tal van schuil- en rust mogelijkheden.

Bent u nieuwsgierig en wilt u meer weten?

Op maandag 2 oktober 2023 organiseren wij een informatiebijeenkomst waarin we het project toelichten en u zich kunt opgeven om mee te doen. De bijeenkomst is in Venemansmolen van 19.30 tot 21.00 uur.

Doet u mee? Meld u dan graag aan!

Bent u geïnteresseerd en woonachtig in Corle of Miste? Meld u dan aan voor de bijeenkomst via apoelmans@winterswijk.nl

Een steenuil voor zijn nieuwe onderkomen in een schuur
Foto door André Eijkenaar

Subsidie water vasthouden op eigen terrein

Per 12 september 2023 kunt u subsidie aanvragen voor maatregelen die zorgen dat er minder regenwater in het gemengd riool komt. Het gaat om het afkoppelen van daken en vasthouden van regenwater in de tuin of op het bedrijfsterrein. Dit kan als u bijvoorbeeld uw regenpijp afzaagt en het water laat wegzakken in de bodem. Bijvoorbeeld op een grasveld, in een verondiepte tuin, een wadi of infiltratiekratten. Het doel is dat het water niet meer naar de openbare ruimte of rioolwaterzuivering stroomt. Ook opslaan van hemelwater voor hergebruik is mogelijk.

Er is in totaal € 300.000,- aan subsidie beschikbaar. Het aanvragen gaat eenvoudig via DigiD of eHerkenning. U vindt de benodigde informatie en voorwaarden voor de subsidieaanvraag(externe link) op de website van Duurzaam Winterswijk. Of u mee kunt doen, vindt u op de kaart op de website. Voor vragen, handige tips of hulp kunt u terecht bij Centrum Duurzaam Winterswijk, Mevrouw Kuipers-Rietbergplein 1, 0543 543 100 of duurzaam@winterswijk.nl.

Een regenpijp die is afgekoppeld van het riool, het water stroomt in het gras

Herken de signalen van laaggeletterdheid

Deze week is de Week van Lezen en Schrijven (vrijdag 8 tot en met vrijdag 15 september 2023). Wist u dat in Nederland 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen hebben? Vaak kunnen zij daardoor ook niet goed omgaan met bijvoorbeeld een computer of mobiele telefoon. In gemeente Winterswijk gaat het om ongeveer 14% van de bevolking. Dit zijn zowel mensen met Nederlands als moedertaal als mensen met Nederlands als 2e taal.

Herken de signalen

Moeite hebben met taal, rekenen en digitale vaardigheden kan grote gevolgen hebben voor iemands leven. Laaggeletterden vinden moeilijker een baan, ze leven ongezonder en ze hebben minder grip op hun geldzaken. De meeste mensen die moeite hebben met lezen en schrijven vinden het lastig om erover te praten. Het herkennen van laaggeletterdheid is daarom belangrijk. Signalen zijn:

 • ‘Dat vul ik thuis wel even in’ zeggen.
 • Vragen of iemand anders het even kan voorlezen of opschrijven.
 • Langdurig naar een tekst staren zonder te lezen.
 • Het ontbreken van punten of komma's in geschreven tekst.
 • Geen e-mailadres hebben.
 • Problemen met mobiel bankieren.
 • Een slecht leesbaar handschrift.
 • Vaak werkloos zijn of geen carrièrestappen kunnen maken.
 • Te vroeg of te laat komen op afspraken.
 • Negatief praten over schoolervaringen.
 • Moeite hebben met navigatie.
 • Excuses gebruiken zoals 'mijn bril vergeten' of 'pijnlijke hand' om lees- en schrijftaken te vermijden.

Wat kunt u doen?

Als u denkt dat iemand moeite heeft met lezen, schrijven of rekenen, benoem dit en bied hulp aan. Begin voorzichtig een gesprek en motiveer hen om te leren. Het gaat daarbij niet om de vaardigheden, maar dat je daardoor zelfstandig kunt zijn. Wie beter kan meedoen aan de samenleving, krijgt meer zelfvertrouwen.

DigiTaalhuis Oost Achterhoek

Het DigiTaalhuis van de bibliotheek biedt programma's en begeleiding om mensen te helpen met lezen en schrijven. Dat is heel laagdrempelig. In kleine groepjes of zelfs met 1-op-1 begeleiding. Op die manier kunnen ze veel inwoners helpen. Kent u iemand in uw omgeving die moeite heeft met lezen en schrijven? Ga het gesprek aan, help ze de drempel over en ga met ze mee naar het DigiTaalhuis. Meer informatie vindt u op www.bibliothekenachterhoek.nl(externe link) of bel naar 088 006 29 99.

Logo Week van Lezen en Schrijven 'In deze week wordt extra aandacht gevraagd voor het grote aantal mensen in Nederland die moeite hebben met lezen, schrijven en rekenen.'

Bijeenkomsten voor ouders tijdens de ‘Week van de Opvoeding’

Van 2 tot en met 8 oktober 2023 is het de Week van de Opvoeding, met als thema ‘Samen delen, samen weten’. Voor elke opvoeder is het belangrijk om verbinding te maken, met elkaar als opvoeders, maar ook met anderen uit de omgeving die bij de opvoeding betrokken zijn. Door kennis en ervaringen te delen komen we dichter bij elkaar. En door samen te delen weten we meer.

Preventie Platform Jeugd organiseert in deze week dan ook 2 bijeenkomsten, speciaal voor ouders en opvoeders:

Eerste hulp bij opvoeden

Voor wie: ouders/opvoeders van kinderen op de basisschool
Thema’s: weerbaarheid, positief opvoeden, regels, grenzen en afspraken met je kind
Datum: maandag 2 oktober 2023
Tijd: 19.30 – 22.00 uur
Locatie: Jorisschool, Hoflaan 4 Borculo(externe link)

Eerste hulp bij pubers

Voor wie: ouders/opvoeders van kinderen op het voortgezet onderwijs
Thema’s: social media, experimenteren, seksualiteit, omgaan met emoties
Datum: woensdag 4 oktober 2023
Tijd: 19.30 – 22.00 uur
Locatie: ISK, Pronsweg 3 Winterswijk(externe link)

Ga voor meer info of gratis opgeven naar de website van Preventieplatform Jeugd(externe link)

Illustratie van blije kinderen en pubers met de tekst 'Save the date'

Young Europe – beleef Europa op 5 oktober!

Kent u een jongere die geïnteresseerd is in politiek, debatteren en de EUREGIO? Op 5 oktober 2023 van 13.00 tot 17.15 uur vindt het ‘Young Europe’ event plaats in de raadzaal in Enschede. Dit is voor jongeren tussen de 16 en 25 jaar een mooie kans om aan de slag te gaan met actuele vraagstukken, jongeren uit Nederland en Duitsland te ontmoeten en meer te leren over Europa en de grensregio. Ook zal er een gastlezing zijn over de betekenis van de Vrede van Westfalen voor de driehoeksverhouding Nederland-Duitsland-Europa. Kortom: een veelzijdig programma! Deelname is gratis.

Meer info en aanmelden via www.enschede.nl/young-europe(externe link).

Gevonden en verloren voorwerpen

Geef een verloren of gevonden voorwerp online door, persoonlijk bij de receptie van het gemeentekantoor of telefonisch via telefoonnummer (0543) 543 543.

Wij publiceren gevonden voorwerpen maandelijks op de pagina Verloren of gevonden voorwerpen melden. Staat het voorwerp dat u bent verloren er niet bij, neem dan contact met ons op via eerder genoemd telefoonnummer.

Vergadering algemene raadscommissie 14 september 2023

U bent van harte welkom bij deze vergadering aanwezig te zijn; u kunt de vergadering ook via een livestream volgen(externe link) (of later terugkijken).

Agenda

DatumOmschrijving
14 septemberVergadering cliëntenraad Fijnder(externe link) van 19.30 tot 21.30 uur bij de Mattelier aan de Mattelierstraat 19 in Groenlo(externe link). Vergadering bijwonen? Aanmelden kan via clientenraad@fijnder.nl.
14 septemberVergadering algemene raadscommissie(externe link) om 19.30 uur in de raadzaal aan het Mevr. Kuipers-Rietbergplein 1. Meer info leest u in dit gemeentenieuws.
16 septemberWorld Cleanup Day. Meer info leest u in het gemeentenieuws van 29 augustus 2023

Werk aan de weg

Hieronder leest u waar er gewerkt wordt aan de weg en waar tijdelijke maatregelen zijn.

Beatrixpark

Van maandag 18 september tot en met vrijdag 13 oktober 2023 is het fietspad bij het Beatrixpark afgesloten vanwege werkzaamheden aan het elektriciteitsnet. Via borden wordt een omleidingsroute aangegeven.

Amstelstraat, Maasstraat en Waalstraat

In verband met de open dag van het AZC zijn op zaterdag 23 september 2023 de Amstelstraat, Maasstraat en Waalstraat afgesloten voor al het verkeer.

Overige maatregelen

 • Pashegge

Meer info leest u op de pagina Werk aan de weg

Officiële bekendmakingen

De gemeente Winterswijk publiceert haar bekendmakingen en kennisgevingen digitaal. Via www.officielebekendmakingen.nl(externe link) blijft u op de hoogte van alle bekendmakingen en kennisgevingen. U kunt de bekendmakingen in uw buurt zelf op die website opzoeken, maar u kunt ook wekelijks een e-mail ontvangen met bekendmakingen die voor u relevant zijn. U meldt zich aan voor deze e-mailservice op www.overheid.nl(externe link). U krijgt dan elke week automatisch een overzicht van de voor u relevante publicaties en kunt direct doorklikken naar de bekendmakingen.

Officiële bekendmakingen leest u op de pagina Bekendmakingen.

Besluiten van het college van B en W

Het college van burgemeester en wethouders vergadert iedere dinsdag over beleid, samenwerking en financiën. De besluiten die het college neemt, leest u op de pagina collegebesluiten.