Hieronder leest u de inhoud van het Gemeentenieuws. U kunt de onderwerpen eenvoudig met één klik openen en lezen.

Steunouder Linda: "Zo leuk en dankbaar"

Van 2 tot en met 9 november was de week van de pleegzorg. Een week waarbij we onze pleegouders en steungezinnen aandacht gaven en in het zonnetje hebben gezet. Ieder kind hoort namelijk op te groeien op een veilige plek met liefde en structuur. Voor meer dan 23.000 kinderen tussen 0 en 21 jaar is een stabiel en veilig thuis niet vanzelfsprekend. 

Wethouder Schepers-Janssen bracht in de week van de pleegzorg een bezoek aan steunouder Linda. Een aantal keer per maand haalt Linda de 4-jarige Fenne* op uit school. “We drinken samen een kopje thee en gaan dan leuke dingen doen. Knutselen, bakken of naar de kinderboerderij. Ze draait mee in het gezin door mee te doen aan de ‘gewone’ dingen,” vertelt Linda. 

Linda vertelde tijdens het bezoek van de wethouder over haar ervaringen en motivatie om steunouder te worden: “Ik raakte met een collega in gesprek die mij vertelde over steungezinnen, zo is het balletje gaan rollen. Ik genoot altijd heel erg van de tijd aan de keukentafel met mijn kinderen. Die hebben de puberleeftijd bereikt en zijn al een stuk zelfstandiger. Daardoor kom je toch in een andere levensfase. En dankzij mijn onregelmatige werktijden heb ik best weleens een middag vrij. Ik heb affiniteit met kinderen en vind het fijn om iets te kunnen betekenen voor een gezin in de buurt. Daarom besloot ik in gesprek te gaan met Yunio om steunouder te worden. Tijdens het gesprek geef je je motivatie en wensen aan, bijvoorbeeld of het kind zindelijk moet zijn, of welke leeftijd de voorkeur heeft. Het is goed om hierover na te denken. Steungezin ben je namelijk voor langere tijd. Bovendien kunnen deze kinderen een rugzakje hebben en komen ze soms uit complexe thuissituaties. 

Yunio vertelde mij over de 4-jarige Fenne en haar thuissituatie. Zij had een paar middagen per maand behoefte aan een steungezin, zodat zij een leuke middag heeft en haar moeder even kan opladen. Afgelopen februari was de eerste kennismaking met Fenne. Haar moeder was er bij en er was een goede klik. Samen maakten we afspraken over de rol van het steungezin. Fenne is nu nog steeds bij ons. Ik kijk heel erg uit naar de middagen dat ik haar op mag halen. Ze is een leuk en pittig meisje en geeft mij veel energie. Het is fijn om haar een stukje onverdeelde aandacht te geven. Tijdens onze middagen probeer ik haar ook dingen mee te geven: omgaan met grenzen, helpen in haar ontwikkeling. Ook mijn kinderen kunnen goed met Fenne opschieten. Het heeft ons gezin verrijkt.”

Steungezin 

Wilt u meer weten over steungezinnen of zelf steunouder worden? Kijk op de website van Yunio.(externe link) 

*De namen in de tekst zijn niet echt. De personen waar het over gaat wel.

Zonnepanelen: de oplossing voor de zakelijke energierekening?

Centrum Duurzaam Winterswijk biedt met het traject Zon Op Bedrijfsdaken gratis ondersteuning voor ondernemers, verenigingen en organisaties die willen investeren in zonnepanelen om te besparen op energiekosten. Zo’n twintig bedrijven hebben al gebruik gemaakt van het ondersteuningstraject, dat ondernemers veel tijd en moeite scheelt. 

Weet u niet waar u moet beginnen? Centrum Duurzaam Winterswijk helpt u snel en eenvoudig op weg door mee te denken en voorbereidend werk uit handen te nemen.

 1. Een energiemedewerker komt op locatie voor een oriëntatiegesprek. Samen verkent u de stappen en mogelijkheden om zelf duurzaam elektriciteit op te wekken. 
 2. De verkenning levert een kort rapport op met bedrijfsspecifieke aandachtspunten, subsidie- en fiscale mogelijkheden en een businesscase. Ook ontvangt u informatie over onderwerpen waarmee u te maken krijgt als u investeert in zonnestroom. 
 3. Na bespreking van het verkenningsrapport weet u precies wat u kunt doen om een zonnestroominstallatie te realiseren. De energiemedewerker denkt ook met u mee en kan helpen bij de offerte-uitvraag en het vergelijken van offertes. 

Kijk op de website van Duurzaam Winterswijk(externe link), bel (0543) 543 100 of kom langs in Centrum Duurzaam Winterswijk voor meer informatie over Zon Op Bedrijfsdaken.

Iedereen verdient een goede zorgverzekering

Soms is het moeilijk om een goede en betaalbare zorgverzekering te vinden. Zeker als je een uitkering of een laag inkomen hebt. De gemeente Winterswijk vindt dat iedereen een goede zorgverzekering verdient. Daarom biedt de gemeente samen met Menzis de zorgverzekering GarantVerzorgd aan.

Speciaal voor inwoners met een laag inkomen

GarantVerzorgd is een complete zorgverzekering. Hij is bedoeld voor mensen met een laag inkomen. Sluit u deze zorgverzekering af? Dan betaalt de gemeente ook een deel van de verzekering.

U kunt GarantVerzorgd alleen afsluiten als u aan een aantal voorwaarden voldoet. U mag bijvoorbeeld niet teveel spaargeld hebben, of teveel verdienen. Dit zijn de voorwaarden:

 • u verdient maximaal 130% van de voor u geldende bijstandsnorm én
 • u heeft maximaal € 6.505,00 aan vermogen als alleenstaande, of maximaal € 13.010,00 als echtpaar/samenwonenden.

Meer weten?

Er zijn twee spreekuren bij De Post en meerdere online spreekuren. Daarover leest u hieronder meer. Binnenkort staan de premies en voorwaarden voor 2023 ook op www.gezondverzekerd.nl(externe link).

Spreekuur op afspraak bij De Post

Op donderdag 1 en maandag 12 december kunt u van 13.00 tot 16.00 uur naar het GarantVerzorgd-spreekuur bij De Post, Balinkesstraat 4, 7101 DL in Winterswijk.  Maak hier van tevoren een afspraak voor, want er is maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

U kunt tot en met 28 november een afspraak maken
Dit doet u bij Marieke Navis. U bereikt haar op het mailadres mnavis@winterswijk.nl of op het telefoonnummer (0543) – 543 543. Uw gemaakte afspraak duurt maximaal 30 minuten. In dit half uur kunt u uw vragen stellen en hulp krijgen bij het afsluiten van de verzekering.

Online spreekuur op afspraak met Menzis

Menzis heeft in de periode van 21 november tot en met 16 december op twee dagdelen in de week een digitaal spreekuur, namelijk op:

 • dinsdagmorgen van 09.00 tot 12.00 uur en op
 • donderdagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur

U kunt via de website van Menzis een afspraak maken
Een afspraak plannen kan via de website van Menzis.(externe link) Uw gemaakte afspraak duurt maximaal 15 minuten.

Wat neemt u mee naar uw afspraak?

Om u goed en snel van dienst te kunnen zijn is het handig dat u de volgende gegevens beschikbaar hebt:

 • Uw loonstrookje of overzicht van uw uitkering (en eventueel dat van uw partner);
 • Uw Burgerservicenummer (BSN) (en die van uw eventuele partner en/of kinderen). Deze kunt u vinden op uw legitimatiebewijs;
 • De zorgpolis van uw huidige zorgverzekering;
 • Uw bankrekeningnummer;
 • Uw e-mailadres.

Vragen?

U kunt uw vragen over de GarantVerzorgd zorgverzekering ook stellen aan de Klantenservice van Menzis via het telefoonnummer (088) 222 40 80.

Kap zieke en dode bomen bebouwde kom Winterswijk

In de bebouwde kom staan diverse grote bomen, deze zijn beeldbepalend en qua omvang en leeftijd ook monumentaal. Enkele van deze bomen beginnen door verschillende oorzaken minder vitaal te worden. Om gevaarlijke situaties voor omwonenden of weggebruikers te voorkomen, inspecteert een boomadviesbureau elk jaar de minder vitale bomen op gebreken.

Kap twee eiken aan Groenloseweg 

Uit de laatste inspectie bleek dat twee eiken aan de Groenloseweg tussen Rondweg West en de Javastraat gekapt moeten worden. De bomen hebben al jaren last van een zwam die de wortels en de stamvoet van deze bomen aantast. De aantasting van deze zwam is helaas niet te behandelen. De aantasting is inmiddels zo vergevorderd dat de stabiliteit van de bomen gaat verzwakken. De vitaliteit van de bomen neemt hierdoor snel af. Als de aantasting verdergaat, kunnen de bomen makkelijk omwaaien. 

Kap rode beuk oude begraafplaats Singelweg

Op de oude begraafplaats aan de Singelweg wordt een rode beuk gekapt. Deze boom is dood.  

Herplant bomen

Op beide locaties worden bomen herplant.

In de verkoop: Bouwkavel aan de Parallelweg

Het college van burgemeester en wethouders van Winterswijk maakt hierbij bekend dat het voornemens is één bouwkavel met een bedrijfsbestemming te verkopen. De kavel (Winterswijk H 12098) is gelegen aan de Parallelweg (nog ongenummerd) en meet circa 1.999 m2. Geïnteresseerden kunnen meer informatie over de kavel en de procedure vinden op de pagina kavels en panden van onze website

Agenda activiteiten

Tabel met data en omschrijvingen in agenda
DatumOmschrijving
17 novemberPolitiek Forum. Meer informatie leest u in dit gemeentenieuws.
21 novemberHPV-vaccinatie voor meisjes én jongens door GGD Noord- en Oost-Gelderland van 10.00 tot 17.45 uur in de Sport- en turnhal, Parallelweg 9. Meer info: rvp.nl/hpv (externe link)
23 novemberAlzheimer Trefpunt Lichtenvoorde dementie en feestdagen van 20.00 uur tot 21.30 uur. Zaal open vanaf 19.30 uur. Aanmelden is niet nodig. Locatie is Cultureel Centrum Den Diek, Dijkstraat 30 in Lichtenvoorde. Ingang aan zijde Hamalandhal, Van der Meer de Walcherenstraat 3. Meer informatie op de website van Alzheimer Nederland(externe link) of bel (06) 13 51 44 11
24 novemberOpenbare raadsvergadering om 19.30 uur. Meer informatie leest u in dit gemeentenieuws.
30 novemberInclusie-agenda 3.0, bijeenkomst om mee te denken en te praten over Winterswijk Drempelvrij. Locatie: Zonnebrink Centrum, Zonnebrink 61. Meer info en aanmelden: www.werkaanwinterswijk.nl/drempelvrij.(externe link)

Werk aan de weg

Hieronder leest u waar er gewerkt wordt aan de weg en waar tijdelijke maatregelen zijn.

Vredenseweg

In verband met werkzaamheden is het fietspad op de Vredenseweg aan de zijde van huisnummers 4 tot 10 afgesloten van maandag 14 november tot en met vrijdag 2 december. Er is een fietsomleiding ingesteld.  

Olden Goorweg

In verband met een evenement geldt er op de Olden Goorweg tussen de Wooldseweg en Greversweg van zaterdag 19 tot en met zondag 20 november een parkeerverbod aan beide kanten van de weg. Ook geldt er dan een maximale snelheid van 30 km/h.

Lopende maatregelen

 • Pashegge
 • Pasbree
 • Torenstraat
 • Greversweg

Meer info leest u op www.winterswijk.nl/verkeersmaatregelen

Officiële bekendmakingen

De gemeente Winterswijk publiceert haar bekendmakingen en kennisgevingen digitaal. Via www.officielebekendmakingen.nl(externe link) blijft u op de hoogte van alle bekendmakingen en kennisgevingen. U kunt de bekendmakingen in uw buurt zelf op die website opzoeken, maar u kunt ook wekelijks een e-mail ontvangen met bekendmakingen die voor u relevant zijn. U meldt zich aan voor deze e-mailservice op www.overheid.nl(externe link). U krijgt dan elke week automatisch een overzicht van de voor u relevante publicaties en kunt direct doorklikken naar de bekendmakingen.

Officiële bekendmakingen leest u op de pagina Bekendmakingen.

Winkeltijdenverordening

Aanvragen koopzondagen 2023 

Op grond van de Winkeltijdenverordening Winterswijk kunnen burgemeester en wethouders maximaal 14 koopzondagen per jaar aanwijzen. Bovendien kunnen burgemeester en wethouders nog 6 extra koopzondagen in de maanden juli en augustus aanwijzen. 

Deze koopzondagen kunnen per afzonderlijk gebiedsdeel van de gemeente aangewezen worden. Als gebiedsdelen van de gemeente worden in dit verband aangemerkt: het centrum (het gebied binnen het tangent), het overige deel van de bebouwde kom en de verschillende buurtschappen.

Algemene vrijstelling op feestdagen

Op grond van artikel 2 van de Winkeltijdenverordening geldt een algemene vrijstelling voor de winkelopenstelling op de volgende feestdagen: tweede paasdag, hemelvaartsdag, tweede pinksterdag en tweede kerstdag (alle dagen van 10.00 tot 20.00 uur). Voor deze feestdagen hoeft daarom geen aparte openingsvrijstelling te worden aangevraagd. 

Verder mogen supermarkten, slagers, bakkers en groentewinkels op alle zondagen (van 10.00 tot 20.00 uur en bakkers van 08.00 tot 20.00 uur) geopend zijn. 

Verzoeken om aanwijzing koopzondagen 2023

Voordat de koopzondagen voor 2023 aangewezen worden, kunnen winkelbedrijven en belangenorganisaties van winkelbedrijven hun wensen aan burgemeester en wethouders voor 2023 kenbaar maken. Dit kan schriftelijk of via e-mail via gemeente@winterswijk.nl en is mogelijk tot 3 december 2022. Nadere informatie kunt u krijgen bij het team Vergunningen & Toezicht (de heer J.G. Krosenbrink - telefoonnummer (0543) 543 543. 

Besluiten van het college van B en W

Het college van burgemeester en wethouders vergadert iedere dinsdag over beleid, samenwerking en financiën. De besluiten die het college neemt, leest u op de pagina collegebesluiten.

Politiek forum 17 november 2022

Tijdens het politiek forum komen politieke onderwerpen aan de orde. Daarbij kan de raad worden geïnformeerd over actuele onderwerpen (informerend), of er wordt aan de raads- en commissieleden gevraagd om richting te geven in het maken van nieuwe plannen of beleid (richtinggevend). 

Het politiek forum is openbaar. Dus naast raadsleden zijn inwoners, verenigingen, organisaties en bedrijven in Winterswijk van harte welkom. Locatie is het bedrijfsrestaurant van het gemeentekantoor, Stationsstraat 25. Het wordt niet uitgezonden op de website. 

Op 17 november komt dit onderwerp aan de orde: 

 • Gebiedsaanpak Vitaal Platteland Winterswijk (informerende sessie, aanvang 19.30 uur)

Meer informatie vindt u op www.winterswijk.nl/gemeenteraad, klik daarna op ‘Vergaderingen’. 

Tijdens informerende sessies kunt u als publiek vragen stellen. Wilt u uw mening geven over een onderwerp dat in het politiek forum aan de orde komt? Neem dan contact op met de griffie van de gemeenteraad via e-mail griffie@winterswijk.nl of telefonisch (0543) 543 543.

Openbare raadsvergadering donderdag 24 november 2022

U bent van harte welkom bij deze vergadering aanwezig te zijn; u kunt de vergadering ook via een livestream volgen (of later terugkijken) op www.winterswijk.nl/gemeenteraad, klik op ‘Uitzendingen’.

 • Datum en tijd: donderdag 24 november om 19.30 uur
 • Locatie: Raadzaal in het raadhuis, Mevr. Kuipers-Rietbergplein 1
 • Agenda en stukken: deze vindt u op www.winterswijk.nl/gemeenteraad, klik daarna op ‘Vergaderingen’.
 • Inspreken? Neem dan even contact op met de raadsgriffie.
 • Meer informatie: griffie@winterswijk.nl of (0543) 543 543

Terugblik op de raad

De gemeenteraad vergadert elke maand over uiteenlopende onderwerpen die spelen binnen onze gemeente. Hieronder blikken de fracties terug op de raadsvergadering van 1 en 3 november 2022.

PvdA (Wessel Lammers)

Er zijn vele redenen mogelijk waardoor mensen het contact met de samenleving kunnen verliezen; het gebrek aan inkomen, het niet kunnen meedoen met sport en cultuur, het niet hebben van een baan, het niet kunnen vinden van een betaalbare woning, het gevoel dat je mentaal kopje onder gaat. Voor de PvdA hebben al deze zaken te maken met bestaanszekerheid en met de kansen die je hebt om je leven in te richten zoals jij dat wil. De PvdA zoekt de oplossing voor deze vraagstukken in structurele maatregelen die de bestaanszekerheid versterken.

De PvdA ziet in de begroting een sociale begroting waarmee het belang van bestaanszekerheid onderstreept wordt en ziet dit terug in enkele concrete plannen. Er wordt werk gemaakt van een Winterswijk-pas waarop ‘onzichtbaar’ extra regelingen en aanbiedingen voor bepaalde doelgroepen kunnen worden aangeboden. De Winterswijk-pas moet er aan bijdragen dat de deur richting cultuur en sport voor iedereen in Winterswijk echt open gaat. Verder wordt de Meedoenregeling uitgebreid naar volwassenen. De PvdA moedigt dit aan. Aandacht voor ‘Gelijke kansen’ houdt wat de PvdA betreft niet op bij het bereiken van volwassenheid. Iedere Winterswijker moet, ongeacht leeftijd, telkens weer de kans krijgen om deel te nemen aan de Winterswijkse samenleving. Met de begroting wordt verder werk gemaakt van de introductie van basisbanen. Het gaat hierbij om volwaardige banen met een fatsoenlijk loon en veel impact voor de maatschappij. Hierbij zou bijvoorbeeld gedacht kunnen worden aan extra handen in buurthuizen, het verrichten van klussen bij sportverenigingen of het plegen van onderhoud aan speeltuinen.

Samenvattend is de PvdA blij met de koers die is ingezet met deze begroting. De eerder genoemde maatregelen dragen bij aan een Winterswijk waarin iedereen kan meedoen. Versterking van de bestaanszekerheid van iedereen blijft ook in de toekomst het belangrijkste speerpunt van de PvdA.

Wessel Lammers, fractievoorzitter PvdA Winterswijk
Voor meer informatie zie ook: https://winterswijk.pvda.nl(externe link)

VVD (Casper Sonderen)

Tijdens de behandeling van de begroting hoopte de VVD op langverwachte duidelijkheid voor de Winterswijkers. Normaal gesproken geeft de begroting meer prijs over waar de gemeente de komende jaren naartoe gaat op het gebied van bijvoorbeeld woningbouw, werkgelegenheid of cultuur. Daarvoor moet het college keuzes maken, keuzes waar we ondanks stevige verkiezingsbeloftes nu al vanaf april op wachten. Dit gebrek aan keuze laat ons met veel vragen achter. Hoe staat het met het plannen van de 900 nieuwe extra woningen? Het college wil deze onder andere in flatvorm in de bebouwde kom, maar waar komen die dan? Waar komt er industriegrond vrij voor de werkgelegenheid? Gaat het cultuurkwartier WoooW nog door, en zo ja, in welke variant? Zomaar een aantal vragen die het college nog niet durft te beantwoorden. Bovendien, waarom moet de OZB-rekening van de Winterswijkers tijdens de energiecrisis omhoog met een inflatietoepassing, terwijl er geld óver is op de begroting? De VVD maakt wel keuzes: Wij dienden een voorstel in die de genoemde OZB-verhoging niet door zou laten gaan, maar deze werd helaas weggestemd. Wel kwamen twee andere voorstellen door de stemronde heen: flexwoningen bouwen voor snelle doorstroming op de woningmarkt en méér geld voor de Winterswijkse Uitdaging (WUh)! Twee unaniem aangenomen voorstellen die Winterswijk weer wat leefbaarder maken, maar er is nog veel te doen! Laten we de handen uit de mouwen steken en Winterswijk toekomstbestendig maken!

Casper Sonderen, fractievoorzitter VVD Winterswijk
Voor meer informatie zie ook: www.vvdwinterswijk.nl(externe link)

Winterswijks Belang (Erwin te Selle)

De begroting 2023-2026 van dit college is de vertaling van het coalitieakkoord en biedt daardoor helaas niet veel nieuwe inzichten of koerswijzigingen, zoals we tijdens de behandeling van het coalitieakkoord in juni al hebben aangegeven.

"Nu kan het college nog de lintjes doorknippen van de ambities van het vorige college." Met deze begroting in de hand vragen we ons af wat het college de komende jaren gaat doen, lintjes knippen zit er in ieder geval niet meer in. Het ontbreekt aan visie en ambitie. Goede plannen worden gecanceld of in de ijskast gezet. Ook opvallend vinden wij het dat vorige colleges altijd fors bekritiseerd werden op hun gevoerde financiële beleid en nu maakt dit college zelf goede sier met hoe goed Winterswijk er financieel wel niet bij staat en daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt in deze begroting. Dit geeft ze de mogelijkheid om bijvoorbeeld Zwembad Jaspers fors extra te subsidiëren. Wij vinden het dan ook onbegrijpelijk dat er toch diverse lastenverzwaringen worden voorgesteld. De voor u meest herkenbare zijn de hogere OZB, afvalstoffenheffing en rioolheffing. Het gaat ons om het signaal dat het college er mee afgeeft. Bij de, voorheen al genoemde, extra subsidie voor Zwembad Jaspers vragen we geen enkele tegenprestatie en “komt de kachel wat lager zetten” niet eens ter sprake. Tegelijkertijd krijgt u van alle kanten signalen en oproepen om zich voor te bereiden op barre tijden. Wij vatten het samen met: ‘de gemeente zit er warmpjes bij, maar laat u in de kou staan’. Het amendement dat wij hebben ingediend om de lastenverzwaringen terug te draaien kreeg echter geen meerderheid.

Na twee avonden vergaderen over de begroting moeten we concluderen dat, zelfs na 6 maanden, dit college zelf niet ergens voor durft te staan. Conservatief, bang en populistisch en de verkiezingsbeloften blijken een lege huls. 

Erwin te Selle, fractievoorzitter Winterswijks Belang (WB) 
Voor meer informatie zie ook: www.winterswijksbelang.nl(externe link)

Voor Winterswijk (Tom van Beek)

Gewoon doen wat wij beloven. 
Voor Winterswijk heeft u beloofd een zorgvuldige afweging te maken over de plannen voor het cultuurkwartier. Afwegen of al die wensen wel haalbaar en betaalbaar zijn. Bouwen op Tuunterveld blijft zoals wij beloofd hebben een stap te ver. De omgevingsvisie Buitengebied biedt veel mogelijkheden voor mooie beter passende woningbouwplannen. De huidige opgave voor 100 woningen per jaar in en om Winterswijk is een gezond streven volgens Voor Winterswijk. 

Voor Winterswijk heeft al aan het vorige college gevraagd te onderzoeken of in oude glorie herstellen van de Kleiput mogelijk en betaalbaar is. Daar is nooit antwoord op ontvangen. Nieuw onderzoek wijst uit dat dit twee miljoen gaat kosten. Wij erkennen dat het dossier Kleiput door de jaren heen een dramadossier is geworden maar twee miljoen gemeenschapsgeld aan herstel uitgeven kunnen wij aan niemand uitleggen. Het college heeft beloofd om met een gedegen participatieplan te komen, zodat alle belanghebbenden goed betrokken worden bij  de verdere ontwikkelingen rond de Kleiput. Als tussentijds blijkt dat het niet goed loopt, moet men niet stoïcijns de verkeerde weg blijven volgen, maar dient de gemeente zich kwetsbaar op te stellen door terug te schakelen, om daarna de juiste weg in te slaan. Op ons verzoek is de toezegging gedaan dat stukken betreffende het dossier Kleiput makkelijker gedeeld worden met de belanghebbenden i.p.v. dat zij eindeloos wachten op de beantwoording van WOB verzoeken.

Bijzonder dat een andere lokale partij bij het Kleiput dossier op de noodrem trapt vanwege de ontevredenheid bij de betrokkenen, maar bij het steengroeve museum ondanks ontevredenheid in de buurt gewoon vol gas door wil met de plannen. Voor Winterswijk maakt geen stiefkinderen en vindt dat ook bij het steengroeve museum goede participatie een van de hoofdvoorwaarden is om verder te kunnen met de plannen.

Tom van Beek, fractievoorzitter Voor Winterswijk
Voor meer informatie zie ook: https://voor-winterswijk.nl(externe link)

Morgen (André van Nijkerken)

Op 1 en 3 november spraken we over de begroting van de nieuwe coalitie. Een teleurstellend verhaal. Een visie wordt pas in 2024 gepresenteerd, concrete doelstellingen ontbraken, verkiezingsbeloften  vergeten en allerlei plannen moeten nog worden gemaakt. Per fractie kregen we twintig minuten om te reageren op een begroting van meer dan 100 miljoen. Een begroting die de basis is van wat deze coalitie gaat doen. De coalitie hield krampachtig vast aan haar nipte meerderheid in de raad en wees alle wijzigingsvoorstellen af. De rijen bleven gesloten, ondanks forse kritiek van de voltallige oppositie. De uitgestoken hand van Voor Winterswijk bleek een wassen neus. De participatie waar deze partij in verkiezingstijd zo prat op ging, is ingeruild voor schijnparticipatie. Iedereen mag verlanglijstjes inleveren, maar de coalitie doet er vervolgens niets mee. Het industrieterrein aan de Misterweg wordt ondanks de verkiezingsbelofte toch weer in overweging genomen en de Kleiput wordt toch niet leeggeschept, zoals Voor Winterswijk nog plechtig beloofde. Dat gaat namelijk twee miljoen kosten en dat vindt wethouder Wassink “maatschappelijk onverantwoord”. Alsof juist het zwaar verontreinigen van de Kleiput door de gemeente niet onverantwoord was en is. Kortom, twee avonden vol vage verhalen en gebroken verkiezingsbeloftes. Jammer voor Winterswijk.

André van Nijkerken, fractievoorzitter Morgen
Voor meer informatie zie ook: www.morgen.team(externe link)

CDA (Sandra Prinsen)

De begroting is het moment waarop keuzes gemaakt moeten worden. Wat vinden we belangrijk, waarin willen we investeren? Gelukkig valt de bijdrage van het Rijk nu gunstig uit. Daardoor heeft Winterswijk de komende jaren meer geld te besteden. Bezuinigingen op Zwembad Jaspers en Het Museum kunnen worden geschrapt en de crisisbijdrage die sportverenigingen nog steeds moesten betalen kan eindelijk definitief van tafel. Er is nu voldoende geld om te investeren in de (nieuwe) huisvesting van de basisscholen. 

Met elkaar, voor elkaar. In de verkiezingscampagne heeft u het regelmatig van ons gehoord. In deze begroting zien we het gelukkig ook terug! Zo komt er bijvoorbeeld een meedoenregeling voor volwassenen. Dit is €150,- voor inwoners die het zelf niet kunnen betalen, om zo toch mee te kunnen doen bij bijvoorbeeld een vereniging. We gaan met elkaar de toekomstvisie voor Winterswijk en omgevingsvisie bebouwde kom opstellen. We zien ‘met elkaar’ ook in de gebiedsgerichte aanpak, voor een goede toekomst voor ons buitengebied mét landbouw.

We zijn blij met de toezegging van het college om organisaties die gemeentelijke taken uitvoeren, zoals de opvang van Oekraïners, ook een vrijwilligersvergoeding te verstrekken. Het amendement van de VVD en Morgen waarmee de Wuh extra geld krijgt steunden wij ook. Vrijwilligers zijn voor het CDA enorm belangrijk! Daarnaast steunden we het amendement van de VVD voor tiny houses. Het college kan nu met de begroting aan de slag.

Naast de begroting stelden we ook een extra (energie)subsidie beschikbaar voor Zwembad Jaspers, zodat ze nu niet ‘kopje onder’ gaan. Een plan voor de lange termijn van het zwembad volgt in het voorjaar. Ook hebben we 1,5 miljoen beschikbaar gesteld voor bestaanszekerheid. Inwoners, verenigingen en maatschappelijke instellingen kunnen nu bij de gemeente terecht als zij door de energiecrisis de rekening niet meer kunnen betalen. Met elkaar, voor elkaar!

Sandra Prinsen, fractievoorzitter CDA Winterswijk
Voor meer informatie zie ook: www.cdawinterswijk.nl(externe link) 

D66 (Loes ten Dolle)

Wat zijn de plannen voor Winterswijk, waar gaan we naartoe en welke keuze maakt het college? Dat zijn de vragen waarover gedebatteerd wordt bij de begroting 2023 van de gemeente Winterswijk. Voor D66 een belangrijk moment om aandacht te vragen voor cultuur en over de toekomst van onze instellingen en bedrijven. In Winterswijk hebben we het geluk dat we nog één van de weinige muziekscholen hebben in het land. Ons Boogie Woogie is van grote waarde en om deze instelling overeind te houden moeten er keuzes gemaakt worden. D66 kiest voor cultuur en wil dat er dit jaar nog een keuze komt voor Boogie Woogie. 

Naast cultuur liggen er nog een paar ontzettend grote keuzes voor in Winterswijk. Denk aan een WoooW, klimaatneutraal Winterswijk, wel of geen industrieterrein, toekomst van Zwembad Jaspers en Boogie Woogie. Deze begroting geeft D66 het idee dat het jaar 2023 het jaar van de keuze wordt. Met de huidige begroting die voorligt zijn er geen keuzes gemaakt. D66 stemde uiteindelijk in met de begroting en hebben het college opgeroepen duidelijke keuzes te maken en een visie neer te leggen.

Naast de begroting lag ook een extra bijdrage voor Zwembad Jaspers voor. Er is een exploitatie tekort over 2022 en dat moet gedekt worden. D66 draagt het zwembad en alle doelgroepen die er gebruik van maken een warm hart toe. De afgelopen jaren lag er geen duidelijk plan van aanpak, hierom diende D66 een amendement in om nu niet meteen over te gaan naar een gift, maar juist als lening. Op het moment dat er een nieuwe toekomstvisie ligt wordt de lening alsnog een gift. Eerst spraken alle partijen steun uit voor het amendement, maar uiteindelijk stemde het CDA, VW en PvdA niet in. D66 stemde wel in met de subsidie voor zwembad Jaspers, we laten het zwembad niet in de kou staan.

Loes ten Dolle, fractievoorzitter D66 Winterswijk
Voor meer informatie zie ook: https://winterswijk.d66.nl(externe link)