Hieronder leest u de inhoud van het Gemeentenieuws. U kunt de onderwerpen eenvoudig met één klik openen en lezen.

Heel Winterswijk vitaal!

Ter afsluiting van de Nationale Sportweek die van 16 tot en met 25 september plaatsvindt, organiseert Actief Winterswijk in samenwerking met de werkgroep vitaliteit een Beweeg- en Vitaliteitsmarkt voor iedereen in de leeftijd van 18 jaar en ouder. Deze markt vindt plaats op zondag 25 september van 11.00 tot 15.00 uur in de Sport- en turnhal aan de Parallelweg 9. De toegang is gratis!

Programma biedt informatie over bewegen, sport en preventie

Verschillende (sport)verenigingen, instanties en onze combinatiefunctionarissen presenteren zich via informatieve stands, workshops en korte presentaties. Als bezoeker kunt u alles zelf ervaren. Doe de gratis gezondheidscheck, probeer een sport naar keuze of doe (binnen/buiten) mee met een activiteit. Kom in beweging of laat u informeren over een gezonde leefstijl. Er is nog plek voor organisaties om zich aan te melden en zich te presenteren deze dag. Neem voor de mogelijkheden contact met ons op via actief@winterswijk.nl.

Heel Winterswijk Vitaal op zondag 25 september
Beweeg- en Vitaliteitsmarkt op 25 september

Nationale Sportweek van 16 tot en met 25 september

In heel Nederland organiseren gemeenten, sportbedrijven en sportclubs activiteiten om (nieuwe) sporters op een laagdrempelige wijze kennis te laten maken met sport en bewegen. In Winterswijk staan er in die week diverse activiteiten op stapel! Het programma leest u hieronder.


Programma Nationale Sportweek

  • 21 september: Schaakmat (jeugd)

14.30-16.00 uur. Locatie Villa Mondriaan

  • 22 september: Beweegroute (volwassenen/senioren)

09.00-10.00 uur. Locatie Vrijheidspark

  • 22 september: Bieb basketbal (jeugd)

14.30-16.00 uur. Locatie Bibliotheek

  • 23 september: Esports, Fifa toernooi (jongeren)

15.00-18.00 uur. Locatie FC Trias

  • 24 september: Beweeg- en beleefdag (Marga Klompé en Zozijn)

10.00-11.30 uur & 14.30-16.00 uur. Locatie De Berkhof

  • 25 september: Beweeg- en Vitaliteitsmarkt (volwassenen/senioren)

11.00-15.00 uur. Locatie Sport- en Turnhal (opening QR-fit routes en o.a. informatie over de PASO challenge)

Elke activiteit kondigen we ook afzonderlijk aan via social media en in de activiteitenkalender op de website van Actief Winterswijk(externe link). Heeft u vragen over de Nationale Sportweek stuurt u dan een email naar actief@winterswijk.nl 

Parkeren? Houd rekening met brandweerauto's!

Tijdens spoedeisende momenten moeten hulpverleners zo snel mogelijk ter plaatse zijn om hulp te verlenen. Het komt nog regelmatig voor dat met name brandweervoertuigen niet of bijna niet genoeg ruimte hebben om te passeren. Oorzaken hiervan zijn meestal fout geparkeerde auto’s. Houd er rekening mee dat een brandweervoertuig een breedte van drieënhalve meter nodig heeft om door een straat te kunnen rijden en het voertuig op te stellen. Dat zijn ongeveer twee personenauto’s naast elkaar.

Graven beter vindbaar door digitale ondersteuning

Op de algemene begraafplaats in Winterswijk is het mogelijk digitale hulp in te schakelen bij het vinden van een graf. Hiervoor wordt de website www.grafzoeken.nl(externe link) ingezet. Deze is ook via de QR-code op het welkomstbord te bereiken. De bezoeker van de begraafplaats voert de naam van de overledene en/of de datum van overlijden in en krijgt vervolgens de locatie van het graf. Via GPS wordt de bezoeker daarna de weg gewezen.

De QR code staat op het bord met de plattegrond

Heeft u het Centrum Duurzaam Winterswijk al bezocht?

Inwoners en ondernemers met vragen over duurzaamheid zijn van harte welkom in het Centrum Duurzaam Winterswijk in het raadhuis, Mevr. Kuipers-Rietbergplein 1.

Het Centrum Duurzaam Winterswijk is een kenniscentrum en inspiratiecentrum op het gebied van duurzaamheid. Via de thema’s energietransitie, klimaatadaptatie, biodiversiteit, kringlopen en cultuurhistorie wordt duurzaamheid op een laagdrempelige manier zichtbaar, tastbaar en beleefbaar gemaakt.

Inwoners kunnen bijvoorbeeld in het Centrum Duurzaam Winterswijk terecht voor informatie over energie besparen, het opwekken van duurzame energie en de mogelijkheden voor subsidies en leningen. Maar ook informatie over lokale acties en initiatieven op het gebied van duurzaamheid zal in het Centrum Winterswijk te vinden zijn.

Openingstijden zijn dinsdag tot en met vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur. Kijk voor meer informatie op de website van het Centrum Duurzaam Winterswijk. (externe link)

Nieuwe adviesdag voor grenspendelaars in Glanerbrug

Geïnteresseerde burgers kunnen op 21 september tijdens de EUREGIO adviesdag in Glanerbrug antwoorden krijgen op individuele vragen over grensoverschrijdend wonen en werken. Het aanbod van het GrensInfoPunt EUREGIO is gratis.

Op de EUREGIO adviesdag zullen deskundigen op het gebied van belasting, pensioen en verzekeringen beschikbaar zijn voor voormalige, huidige en toekomstige grenspendelaars voor een persoonlijk gesprek. Vertegenwoordigers van de SVB/BDZ (Bureau voor Duitse Zaken), de Nederlandse en Duitse belastingdienst, het team GWO, UWV, Menzis, de Familienkasse en het GrensInfoPunt (GIP) EUREGIO zullen in Glanerbrug aanwezig zijn.

Momenteel ligt de nadruk op de Corona uitzonderingsregels en homeoffice. “Voor de sociale verzekeringen gelden de uitzonderingsregels nog tot en met 31 december 2022”, zegt Coen van Dijk, adviseur bij het GIP EUREGIO. “Het is nu een goed moment om na te gaan welke de gevolgen zullen zijn per 1 januari 2023 voor uw eigen situatie.”

Het evenement op 21 september in het Vergadercentrum Terhaar-sive-Droste, Gronausestraat 1258-1260, Glanerbrug begint om 10 uur en eindigt rond 14 uur. Deelname is gratis, maar afspraak vooraf is verplicht. Geïnteresseerden kunnen zelf hun gewenste afspraak boeken onder "Spreekuren" op de website van het GrensInfoPunt Euregio.(externe link) Vragen over de adviesdag kunnen ook telefonisch worden beantwoord op (053) 46051-51.

Meer data voor evenementen, alsook algemene informatie zijn te vinden op de website van het GrensInfoPunt Euregio. (externe link)

Doe mee aan Stoptober! Informatiebijeenkomst 27 september in gemeentekantoor

Wilt u stoppen met roken, maar weet u niet wat er allemaal mogelijk is? Kom dan naar de bijeenkomst op dinsdag 27 september van 19.30 tot 21.00 u in het gemeentekantoor van Winterswijk aan de Stationsstraat 25. Tijdens de bijeenkomst wordt u voorbereid om succesvol mee te kunnen doen aan Stoptober. Ook geeft een longconsulent uitleg over andere mogelijkheden om te stoppen met roken. Al uw vragen over stoppen met roken worden beantwoord! Wilt u er ook bij zijn? Meld u dan aan via stoptober@ggdnog.nl. De bijeenkomst is gratis.

Meedoen aan Stoptober

Inschrijven kan op de website van Stoptopber(externe link). Via Facebook, YouTube, LinkedIn, Twitter, TikTok, Instagram en stoptober.tv kunt u Stoptober volgen, advies krijgen en in contact komen met andere stoppers.

Stoppen met roken hulp

Kunt u extra hulp gebruiken bij het stoppen met roken? Download dan de gratis Stoptober app. De app helpt u om gemotiveerd te blijven, geeft tips om moeilijke momenten door te komen en beloont u voor mijlpalen die je bereikt. Meer hulp nodig? De meeste zorgverzekeraars vergoeden eenmaal per jaar een stoppen met roken programma. De begeleiding én hulpmiddelen (zoals nicotinepleisters) zijn dan gratis. Check bij uw verzekeraar hoe het geregeld is. Meer info vind u op de website van Stoptoper(externe link) en de website van Achterhoek Rookvrij(externe link). Ook kunt u bij uw huisarts terecht.

Werk aan de weg

Actuele verkeersmaatregelen

Holthuisweg

In verband met herstraten is de Holthuisweg vanaf woensdag 14 september afgesloten voor doorgaand verkeer tussen de huisnummers 13 en 15. De afsluiting duurt na verwachting ca 4 weken. Huisnummer 13 is bereikbaar vanaf de Hijinkhoekweg, Huisnummer 15 is vanaf de Schoolweg te bereiken.

Amstelstraat, Maasstraat en Waalstraat

In verband met de Open Dag van het AZC zijn op zaterdag 24 september zijn deze straten afgesloten voor al het verkeer.

Vrijheidspark

In verband met een markt van Greenleaf op het Vrijheidspark zijn op zondag 25 september 2022 het Mevrouw Kuipers-Rietbergplein (vanaf de Torenstraat) en de Schoolstraat (tussen Balinkesstraat en Wierengastraat) van 09.00 tot 18.00 uur afgesloten voor al het verkeer. (Brom)fietsers dienen af te stappen.

Lopende verkeersmaatregelen

  • Buitinkweg
  • Pasbree
  • Torenstraat
  • Greversweg

Meer info leest u op de webpagina van Werk aan de weg.

Agenda activiteiten

Tabel met data en omschrijvingen in agenda
DatumOmschrijving
22 septemberOpenbare vergadering Adviescommissie Cultuurhistorie om 19.30 uur in het gemeentekantoor. Eén van de punten op de agenda is een terugblik op de open monumentendagen. Meld u aan bij Marieke Navis, via mnavis@winterswijk.nl.
25 septemberHeel Winterswijk Vitaal van 11.00 tot 15.00 uur in Sport- en turnhal, Parallelweg 9. Toegang gratis.
27 septemberStoptober bijeenkomst van 19.30 tot 21.00 uur in het gemeentekantoor, Stationsstraat 25.

Officiële bekendmakingen

De gemeente Winterswijk publiceert haar bekendmakingen en kennisgevingen digitaal. Via www.officielebekendmakingen.nl(externe link) blijft u op de hoogte van alle bekendmakingen en kennisgevingen. U kunt de bekendmakingen in uw buurt zelf op die website opzoeken, maar u kunt ook wekelijks een e-mail ontvangen met bekendmakingen die voor u relevant zijn. U meldt zich aan voor deze e-mailservice op www.overheid.nl(externe link). U krijgt dan elke week automatisch een overzicht van de voor u relevante publicaties en kunt direct doorklikken naar de bekendmakingen.

Officiële bekendmakingen leest u op de pagina Bekendmakingen.

Besluiten van het college van B en W

Het college van burgemeester en wethouders vergadert iedere dinsdag over beleid, samenwerking en financiën. De besluiten die het college neemt, leest u op https://www.winterswijk.nl/collegebesluiten