Hieronder leest u de inhoud van het Gemeentenieuws. U kunt de onderwerpen eenvoudig met 1 klik openen en lezen.

Last van hittestress - drink minimaal 2 liter water per dag

Als het buiten lange tijd heet is kan hittestress opspelen. U voelt zich dan futloos, of krijgt last van hoofdpijn of opgezwollen enkels. Een van de manieren om hittestress tegen te gaan is het drinken van voldoende water. Dat houdt in: minimaal 2 liter (zo’n 8 glazen) per dag.

Vier simpele tips om meer water te drinken

 • Zet een kan water in het zicht. Zo wordt u eraan herinnerd om te blijven drinken, ook als u geen dorst heeft.
 • Neem een flesje water mee voor onderweg. Dan kunt u op elk moment water drinken, waar u ook bent. Winterswijk heeft 4 watertappunten waar u gratis water kunt tappen. U vindt ze in het Vrijheidspark (ingang raadhuis), in de Wierengastraat (bij de fietsenstalling), op station Winterswijk en aan de Vredenseweg (ter hoogte van Daltonschool De Vlier)
 • Drink direct na uw toiletbezoek een paar slokken water. Zo vult u het vocht dat u bent kwijtgeraakt direct weer aan.
 • Drink een glas water als u iets eet. Dit helpt het lichaam gehydrateerd te houden én de spijsvertering.
 • Gebruikt u medicijnen of twijfelt u hoeveel u mag drinken? Raadpleeg altijd uw huisarts of apotheek voor hulp.

Lees meer

Wilt u meer weten over wat te doen bij langdurige hitte? Bekijk de tips.

Beperkte zitplaatsen publiekstribune tijdens Bloemencorso op 26 augustus

Op zaterdag 26 augustus is er dit jaar op de tribune voor het gemeentekantoor een beeldverteller aanwezig om verslag te doen van het Bloemencorso voor mensen die slechtziend of blind zijn. Houdt u er rekening mee dat er deze dag een deel (vijftigtal zitplaatsen) van de tribune gereserveerd is voor toeschouwers die gebruik maken van de audiodescriptie.

Het is voor het eerst dat er audiodescriptie bij een bloemencorso in de Achterhoek is. Op de tribune bij het gemeentekantoor genieten bezoekers die slechtziend of blind zijn samen met hun familie en begeleiders van het corso. Daarom is de tribune voor gemeentekantoor beperkt beschikbaar voor toeschouwers.

Wij wensen iedereen veel plezier tijdens het Bloemencorso en het Volksfeest!

Fietsen stallen tijdens het Volksfeest

Komt u op de fiets naar het Volksfeest? Hieronder vindt u informatie over de verschillende extra fietsenstallingen tijdens het Volksfeest en de bewaakte fietsenstalling. Ook zijn er plaatsen in het centrum waar u uw fiets niet kan stallen in het kader van de veiligheid.

Extra fietsenstallingen

In samenwerking met de Vereeniging Volksfeest zorgt de gemeente voor extra fietsstallingsplaatsen op de volgende locaties:

 • parkeerterrein Sellekamp
 • trottoir Weeninkpad en grasveld Scholtenbrug
 • parkeerterrein Spoorstraat
 • trottoir Roelvinkstraat (zijgevel HEMA)
 • parkeerterrein Beukenhorstweg (achter oude gemeentehuis)
 • parkeerterrein hoek Gasthuisstraat/Jeugdkerkstraat

Het plaatsen van fietsen in deze stallingen is op eigen risico.

Bewaakte fietsenstalling

Ook dit jaar is er weer een bewaakte fietsenstalling met plaats voor enkele honderden fietsen. Heeft u een dure fiets en/of wilt u zeker weten dat uw fiets veilig gestald is vlakbij de Wheme en de Markt? Dan roepen wij u op om hier gebruik van te maken.

De bewaakte fietsenstalling bevindt zich in het lager gelegen parkeerterrein aan de Wheme (de zogenaamde ‘blikbak’, schuin tegenover de Zonnebrinkkerk) en is geopend op vrijdag 25 augustus en zaterdag 26 augustus van 09.30 tot 01.30 uur. Dit jaar is de bewaakte fietsenstalling ook geopend op zondag 27 augustus! De openingstijden op zondag 27 augustus zijn van 12.00 tot 19.00 uur.

U kunt uw fiets hier de hele dag stallen voor € 2,50 per fiets. Ook is het mogelijk om een ticket te kopen voor stalling op vrijdag én zaterdag voor € 4,00 of een ticket voor vrijdag, zaterdag én zondag voor € 5,00.

Waar is fietsen en het stallen van fietsen niet mogelijk?

In een aantal straten heeft de gemeente een verbod ingesteld om te (brom)fietsen, een fiets mee te nemen of (brom)fietsen te stallen. Dit verbod is ingesteld om te zorgen dat straten tijdens de Volksfeestdrukte niet ‘dichtgeslibd’ raken en bezoekers aan het Volksfeest er dus makkelijk doorheen kunnen. Ook is het erg belangrijk dat hulpdiensten (ambulance, brandweer, politie) met voertuigen door deze straten kunnen wanneer er een noodgeval is. Waar nodig zullen fietsen verwijderd worden.

De volgende straten zijn tijdens het Volksfeest gesloten voor (stallen van) (brom)fietsen:

 • Misterstraat tussen Roelvinkstraat en Markt
 • Bossesteeg en Satinksplas
 • Spoorstraat tussen Kloksteeg en Wooldstraat
 • Wooldstraat
 • Weurden tussen Dingstraat en Wooldstraat
 • Willinkstraat
 • Ratumsestraat tussen Weeninkpad en Markt
 • Nieuwstraat
 • Meddosestraat tussen Sellekamp en Markt
 • Balinkesstraat
 • Burgemeester Bosmastraat tussen Beukenhorstweg en Torenstraat
 • Markt
 • Jeugdkerkstraat
 • Mw. Kuipers Rietbergplein
 • Torenstraat
 • Wierengastraat

Kind & Scheiding

Jaarlijks krijgen zo’n 84.000 kinderen te maken met het feit dat hun ouders uit elkaar gaan. In veel gevallen geeft dit weinig problemen, maar soms verloopt het wat moeizamer. Het Preventie Platform Jeugd biedt gratis groepsprogramma’s en andere zaken aan die kunnen bijdragen aan het zo soepel mogelijk laten verlopen van een scheiding. Voor zowel ouders als voor kind(eren). In september starten verschillende bijeenkomsten in Winterswijk. Bekijk het aanbod op preventieplatformjeugd.nl/themas/kind-en-scheiding(externe link).

Voornemen tot uitschrijving uit de Basisregistratie Personen

Uit onderzoek is gebleken dat onderstaande personen niet meer wonen op het adres waar zij volgens de Wet Basisregistratie personen (Wet BRP) staan ingeschreven. Het gemeentebestuur heeft daarom het voornemen deze personen uit te schrijven. De gevolgen hiervan zijn dat men geen gebruik meer kan maken van overheidsvoorzieningen (zoals aanvraag paspoort, kinderbijslag, AOW enzovoort). Het is daarom van groot belang zo spoedig mogelijk aangifte van verhuizing te doen. Onderstaande personen zijn ook aangeschreven en dienen binnen vier weken na verzenddatum van het voornemen contact op te nemen met het team Burgerzaken via telefoonnummer (0543) 543 543. Indien deze personen zich niet binnen deze periode melden, worden zij uitgeschreven uit de Basisregistratie Personen.

Voorletters en geslachtsnaamGeboortedatumVerzenddatum voornemen
R. Noureddine01-04-197610-08-2023
F. Fadlallah22-12-197610-08-2023
A. Noureddine27-02-200210-08-2023
H. Noureddine26-05-200110-08-2023
Z. Noureddine18-03-201410-08-2023
S. Noureddine19-11-200410-08-2023

Gemeentekantoor, Centrum Duurzaam Winterswijk en De Post vrijdag 25 augustus gesloten

Op vrijdag 25 augustus (Volksfeest) zijn het gemeentekantoor, Centrum Duurzaam Winterswijk en De Post gesloten. Bekijk onze openingstijden en contactgegevens.

Online regelen

Veel zaken zoals onder andere verlengen rijbewijs, aanvragen van een uittreksel of het doorgeven van een verhuizing kunt u bij ons online regelen. U kunt ook een afspraak maken voor het aanvragen of verlengen van uw paspoort of identiteitskaart. Lukt dat niet, dan kunt u telefonisch contact met ons opnemen tijdens de openingstijden van ons gemeentekantoor via telefoonnummer (0543) 543 543.

ROVA-Milieubrengstation Winterswijk gesloten tijdens Volksfeest

Op vrijdag 25 en zaterdag 26 augustus is het ROVA-milieubrengstation aan de Leeghwaterweg 10 in Winterswijk gesloten in verband met het jaarlijkse Volksfeest in Winterswijk.

Woensdag 30 augustus vanaf 12.00 uur kunt u weer bij het milieubrengstation terecht.

Agenda

DatumOmschrijving
1 september Inloopspreekuur openbaar vervoer van 14.00 uur tot 15.30 uur in de Bibliotheek Oost-Achterhoek, Parallelweg 5 Winterswijk. Meer info leest u op www.ervaarhetov.nl/ov-ambassadeur(externe link)

Werk aan de weg

Hieronder leest u waar er gewerkt wordt aan de weg en waar tijdelijke maatregelen zijn.

Actuele verkeersmaatregelen

Corleseweg

In verband met werkzaamheden aan kabels en leidingen geldt er van maandag 21 augustus tot maandag 11 september eenrichtingsverkeer op de Corleseweg voor gemotoriseerd verkeer. De verplichte rijrichting is van Corle naar Winterswijk. Voor de andere route geldt een omleiding. Fietsers kunnen er wel door in beide richtingen.

Raetmansweg

In verband met volksfeest Ratum is de Raetmansweg vanaf vrijdag 1 september 8.00 uur tot zondag 3 september 1.00 uur afgesloten voor al het verkeer.

Pronsweg

In verband met een verkeerseducatieprogramma is de Pronsweg op maandag 4 september afgesloten voor al het verkeer. Het gaat hier om het gedeelte tussen de Morgenzonweg en de wegversmalling.

Lopende verkeersmaatregelen

•    Pashegge
•    Burloseweg

Meer info leest u op de pagina Werk aan de weg

Officiële bekendmakingen

De gemeente Winterswijk publiceert haar bekendmakingen en kennisgevingen digitaal. Via www.officielebekendmakingen.nl(externe link) blijft u op de hoogte van alle bekendmakingen en kennisgevingen. U kunt de bekendmakingen in uw buurt zelf op die website opzoeken, maar u kunt ook wekelijks een e-mail ontvangen met bekendmakingen die voor u relevant zijn. U meldt zich aan voor deze e-mailservice op www.overheid.nl(externe link). U krijgt dan elke week automatisch een overzicht van de voor u relevante publicaties en kunt direct doorklikken naar de bekendmakingen.

Officiële bekendmakingen leest u op de pagina Bekendmakingen.