Hieronder leest u de inhoud van het Gemeentenieuws. U kunt de onderwerpen eenvoudig met één klik openen en lezen.

Balie gemeentekantoor toegankelijker

Heeft u binnenkort een afspraak om bijvoorbeeld uw paspoort te verlengen? En heeft u problemen met uw gehoor? Of vindt u het lastig om een gesprek te volgen in een rumoerige hal? Weet dat onze balie beschikt over apparatuur waardoor het voor u makkelijker wordt een gesprek te voeren en te volgen. Aan het begin van het gesprek kunt u vragen om gebruik te maken van Loket-communicatiepost. 

Hoe werkt het?

De baliemedewerker spreekt in een microfoon en de slechthorende bezoeker ontvangt dit rechtstreeks in zijn of haar hoortoestel of via een hoofdtelefoon. Hierdoor kan een slechthorende de ander aanzienlijk beter verstaan. Met dit hulpmiddel vergroten we onze toegankelijkheid en dienstverlening. Op de pagina Contact en openingstijden vindt u een video over hoe Loket-communicatiepost werkt. 

Balie gemeentekantoor heeft apparatuur om makkelijker een gesprek te voeren.

Aanvragen en uitbetalen eenmalige energietoeslag 2023 uitgesteld

Het afgelopen jaar konden inwoners met een inkomensgrens tot 120% van het minimumloon een eenmalige energietoeslag aanvragen van €1.300. Ook voor 2023 kunnen deze inwoners een eenmalige energietoeslag aanvragen. Maar de wetswijziging die dit mogelijk maakt, treedt naar verwachting in juni 2023 in werking. Dat betekent dat Fijnder, namens de gemeente Winterswijk, pas na die datum de energietoeslag kan uitkeren. 

Wachten met aanvragen

De gemeente Winterswijk kondigde daarnaast het afgelopen jaar aan dat zij de inkomensgrens voor de energietoeslag wil verhogen van 120% naar 150% van het minimumloon. Hierdoor maken meer inwoners aanspraak op de eenmalige energietoeslag. Maar omdat de gemeente moet wachten op de wetswijziging, kan ook deze doelgroep de energietoeslag nog niet aanvragen. 

Voldoende financiële maatregelen

Volgens het rijk zijn in januari voldoende maatregelen ingegaan om inwoners financieel te ondersteunen, zoals een verhoging van het minimumloon, de uitkeringen en de zorg- en huurtoeslag. Heeft u door de stijgende energieprijzen acute betalingsproblemen? Dan kunt u misschien een bedrag krijgen uit het noodfonds. Kijk voor meer informatie en de voorwaarden op www.winterswijk.nl/noodfonds

Jacobskerk drie dagen open voor coronavaccinatie

GGD Noord- en Oost-Gelderland is van 30 januari tot en met 1 februari aanwezig in de Jacobskerk in Winterswijk voor iedereen die zich wil laten vaccineren tegen het coronavirus. Of om vrijblijvend vragen te stellen over het coronavirus en de coronavaccinatie. U kunt er terecht zonder afspraak.

De GGD komt met de regiotour langs bij u in de buurt. Dat maakt het voor u extra makkelijk om een (herhaal)prik te halen. Of het nou om de eerste prik of om de herhaalprik gaat, ze bieden iedereen in de gemeente Winterswijk de gelegenheid om langs te komen. 

Maak uw eigen keuze

Vaccineren is niet verplicht. U kiest zelf of u een prik wilt of niet. U goed informeren helpt bij het maken van een keuze. Medewerkers van de GGD Noord- en Oost-Gelderland beantwoorden graag uw vragen.

Tijdelijke locatie

De tijdelijke locatie bij de Jacobskerk is van maandag 30 januari tot en met woensdag 1 februari aan de Markt 2 in Winterswijk. Alle dagen zijn de openingstijden van 11.00 uur tot en met 19.30 uur. Er wordt gevaccineerd met Pfizer.

Kijk voordat u naar de locatie gaat altijd op de website van GGD Noord- en Oost-Gelderland voor actuele informatie over openingstijden en wat u mee moet brengen. Ga naar www.ggdnog.nl/vaccinatielocaties.(externe link)

Aanbod cursussen en online seminars Grenzhoppers Business School

Doet u zaken in Duitsland of bent u dit van plan? Of heeft u te maken met Duitse ondernemers of klanten? De Grenzhoppers Business School faciliteert een kennisplatform voor organisaties en ondernemingen in de grensregio. Zo krijgt u als organisatie of onderneming handvaten op het gebied van grensoverschrijdend zakendoen. Ook dit jaar biedt de Grenzhoppers Business School in samenwerking met verschillende docenten en partners een mooi programma cursussen en online seminars aan. 

Het centrale onderwerp is het zakendoen tussen Nederland en Duitsland. Onderwerpen die aan bod komen zijn Marketing & Communicatie, Recht & Fiscaal Recht, Logistiek & Verpakken, Verpakken & Recruitment en het oprichten van een bedrijf in Duitsland. Ook is taal een steeds belangrijker onderdeel van het aanbod. 

Cursusaanbod

In 2023 biedt de Grenzhoppers Business School de volgende cursussen Duitse taal aan. Deze cursussen worden op vraag ontwikkeld.

 • Maatwerkcursus: Technisch Duits voor uw bedrijf
 • Maatwerkcursus: Duits voor Horecabedrijven
 • Maatwerkcursus: Duits voor Retailbedrijven

Programma online seminars 

In 2023 is het webinarprogramma als volgt ingedeeld:

 • Kwartaal 1: uw bedrijf in Duitsland: vestigen, de cultuur en de rechtsvormen
 • Kwartaal 2: personeel in Duitsland
 • Kwartaal 3: uw startup in Duitsland, logistiek in Duitsland
 • Kwartaal 4: logistiek in Duitsland, finance en belastingrecht in Duitsland

Een groot deel van het aanbod staat al online. Kijk voor het aanbod en meer informatie op de website van Grenzhoppers Business School(externe link).U kunt zich daar ook inschrijven voor de online seminars. 

Vragen?

Bij vragen en opmerkingen kunt u contact opnemen met Tycho Geurkink via t.geurkink@grenzhoppers-business-school.eu.
 

Training gevechtshelikopters in en rondom Winterswijk

Van maandag 23 januari tot en met donderdag 26 januari en van maandag 30 januari tot en met donderdag 2 februari trainen Apache gevechtshelikopters van het Defensie Helikopter Commando (DHC) in en rondom gemeente Winterswijk. Tijdens de oefening ‘Red Dawn’ trainen de Apaches (gesimuleerd) het aanvallen en uitschakelen van gronddoelen onder verhoogde dreiging. Meerdere keren per dag tussen 9.30 en 22.30 uur vliegen de helikopters daarbij op lage hoogte. Meer informatie vindt u op www.defensie.nl/onderwerpen/vliegbewegingen(externe link). U vindt daar ook een online klachtenformulier(externe link) voor het indienen van een klacht over geluidsoverlast van militair vliegverkeer. 
 

Openbare raadsvergadering donderdag 26 januari 2023

U bent van harte welkom bij deze vergadering aanwezig te zijn; u kunt de vergadering ook via een livestream volgen (of later terugkijken) op www.winterswijk.nl/gemeenteraad, klik op ‘Uitzendingen’.

Agenda activiteiten

Tabel met data en omschrijvingen in agenda
DatumOmschrijving
25 januariAlzheimer Trefpunt Lichtenvoorde van 20.00 uur tot 21.30 uur. Zaal open vanaf 19.30 uur. Aanmelden is niet nodig. Locatie is Cultureel Centrum Den Diek, Dijkstraat 30 in Lichtenvoorde. Ingang aan zijde Hamalandhal, Van der Meer de Walcherenstraat 3.  Thema: wat kan een casemanager betekenen voor mensen met dementie? Meer informatie: www.alzheimer-nederland.nl/regios/oost-gelderland(externe link) of bel (06) 13 51 44 11
26 januariOpenbare raadsvergadering om 19.30 uur in de raadzaal aan het Mevr. Kuipers-Rietbergplein 1. Meer info leest u in dit gemeentenieuws.
3 februariInloopspreekuur openbaar vervoer van 14.00 uur tot 15.30 uur in de Bibliotheek Oost-Achterhoek, Parallelweg 5 Winterswijk. Meer informatie leest u op www.ervaarhetov.nl/ov-ambassadeur(externe link)

Werk aan de weg

Hieronder leest u waar er gewerkt wordt aan de weg en waar tijdelijke maatregelen zijn.

Raetmansweg

In verband met het kappen van bomen is de Ratumseweg tussen de Rotweg en de Veldboomweg van vrijdag 20 tot en met vrijdag 27 januari afgesloten. Er wordt een omleiding ingesteld tijdens de werkzaamheden.

Badweg

In verband met het kappen van bomen is de Badweg tussen huisnummers 7 en 8 op donderdag 26 en vrijdag 27 januari afgesloten voor al het verkeer.

Lopende maatregelen

 • Greversweg
 • Beijersdiek
 • Corleseweg
 • Scholtemaatweg

Meer info leest u op www.winterswijk.nl/werk-aan-de-weg.

Officiële bekendmakingen

De gemeente Winterswijk publiceert haar bekendmakingen en kennisgevingen digitaal. Via www.officielebekendmakingen.nl(externe link) blijft u op de hoogte van alle bekendmakingen en kennisgevingen. U kunt de bekendmakingen in uw buurt zelf op die website opzoeken, maar u kunt ook wekelijks een e-mail ontvangen met bekendmakingen die voor u relevant zijn. U meldt zich aan voor deze e-mailservice op www.overheid.nl(externe link). U krijgt dan elke week automatisch een overzicht van de voor u relevante publicaties en kunt direct doorklikken naar de bekendmakingen.

Officiële bekendmakingen leest u op de pagina Bekendmakingen.

Besluiten van het college van B en W

Het college van burgemeester en wethouders vergadert iedere dinsdag over beleid, samenwerking en financiën. De besluiten die het college neemt, leest u op de pagina Besluitenlijsten van het college.