Hieronder leest u de inhoud van het Gemeentenieuws. U kunt de onderwerpen eenvoudig met één klik openen en lezen.

Aangepaste afvalinzameling Hemelvaartsdag en Tweede Pinksterdag

Op 26 mei (Hemelvaartsdag) en 6 juni (Tweede Pinksterdag) zamelt de gemeente Winterswijk geen afval en grondstoffen in:

 • De afvalinzameling van donderdag 26 mei vindt plaats op zaterdag 28 mei
 • De afvalinzameling van maandag 6 juni vindt plaats op zaterdag 4 juni

Zet uw container op tijd, vóór 07.00 uur, aan de weg!

Meer informatie

Kijk voor de actuele inzameldagen op www.rova.nl/inzamelkalender of in de ROVA-app.

Wie verdient volgens u een lintje?

Een lintje is een Koninklijke onderscheiding voor iemand die iets bijzonders heeft gedaan voor de samenleving. Als u iemand kent in uw omgeving die een lintje verdient, dan kunt u die persoon tot 1 juli 2023 voordragen via de gemeente. Hoe? Kijk op de pagina Koninklijke onderscheiding, lintje.

Gemeentekantoor op 26 en 27 mei gesloten

Donderdag 26 mei, Hemelvaartsdag is het gemeentekantoor gesloten. Ook vrijdag 27 mei is het kantoor gesloten (ook telefonisch). Bekijk onze openingstijden. We werken op afspraak. U kunt via de website een afspraak maken. Veel zaken kunt u bij ons online regelen via onze website.

Echte terugwinnaars maken kans op mooie prijzen!

Scheid jij je afval goed? Dan maak jij kans op mooie prijzen! Doe mee met de winactie van ROVA. Plak de speciale sticker op een van jouw lege en goed gescheiden pmd-verpakking en win.

Doe je mee?

Je kunt eenvoudig en snel een speciaal stickervel aanvragen via de website www.terugwinnaars.nl/recyclenmetklaas. Ieder stickervel bevat 6 stickers. Iedere sticker plak je op één lege pmd-verpakking. Gooi de verpakking met sticker bij pmd. Let op dat je lege pmd-verpakking(en) tijdens de pmd-inzameling tussen 23 mei en 17 juni in de pmd-container of -zak hebt gedaan. In deze periode halen we de winnende verpakkingen van de lopende band bij de sorteerinstallatie.

Win een waardebon ter waarde van €100

Is jouw verpakking één van de 10 verpakkingen die we van de lopende band halen in de sorteerinstallatie? Dan win jij een waardebon van €100 die je kunt besteden bij webshop Verdraaid Goed Product.

Meer informatie

Kijk op www.terugwinnaars.nl/recyclenmetklaas voor meer informatie!

BNG Bank Erfgoedprijs

De gemeenten Aalten, Oost Gelre en Winterswijk zijn met hun Arfgoodbeleid Oost Achterhoek genomineerd voor de BNG Bank Erfgoedprijs. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de gemeente met het beste erfgoedbeleid. De prijs ter waarde van € 25.000 is bedoeld om mooie voorbeelden te delen van gemeenten die goed met hun erfgoed omgaan.

De prijs is een initiatief van het Erfgoedplatform van Kunsten ’92 en hoofdsponsor is BNG Cultuurfonds. Samen met Almere, Breda en Eindhoven zijn we als Oost Achterhoek in de race voor de prijs. Beloon je onze inspanningen met een stem voor de publieksprijs?

Stem nu!

De stembus is open tussen 2 mei en 31 mei. Jouw stem uitbrengen kan op www.kunsten92.nl.

Geef je stem aan Oost Achterhoek. Zo laat je zien dat we het erfgoedbeleid in Aalten, Oost Gelre en Winterswijk samen uitvoeren, behouden en koesteren. Wi-j doet ’t samen!

Bekijk meer informatie over de Erfgoedprijs.

Website Achterhoek Pride

Heb jij de website www.achterhoekpride.nl al ontdekt? Een prachtige, nieuwe website met alle informatie over en activiteiten tijdens de Achterhoek Pride Maand in juni 2022!

Politiek forum 2 juni 2022

Op 2 juni 2022 is er een politiek forum van de gemeenteraad van Winterswijk. Het politiek forum is openbaar. Dus naast raadsleden zijn inwoners, verenigingen, organisaties en bedrijven in Winterswijk van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn. Het politiek forum vindt in het vervolg plaats in de raadzaal van het raadhuis, Mevr. Kuipers-Rietbergplein 1.

Tijdens het politiek forum komen politieke onderwerpen aan de orde. Daarbij kan de raad worden geïnformeerd over actuele onderwerpen (informatief), of er wordt aan de raads- en commissieleden gevraagd om richting te geven in het maken van nieuwe plannen of beleid (richtinggevend).

Tijdens het politiek forum van 2 juni komen deze onderwerpen aan de orde:

 • Steengroeve Museum Winterswijk (informatief): 19.30 – 20.30 uur
 • Klimaatadaptatiestrategie en uitvoeringsagenda Winterswijk (richtinggevend): 20.45 – 21.45 uur

Meer informatie vindt u op winterswijk.bestuurlijkeinformatie.nl.

Tijdens informatieve sessies kunt u als publiek vragen stellen. Bij richtinggevende sessies krijgt u vaak de gelegenheid om uw mening te geven. Wilt u uw mening geven over een onderwerp dat in het politiek forum aan de orde komt? Neem dan contact op met de griffie van de gemeenteraad via e-mail griffie@winterswijk.nl of telefonisch (0543) 543 120 of 543 121.

Agenda-activiteiten

Tabel met data en omschrijvingen in agenda
DatumOmschrijving
25 meiOpenbare raadsvergadering om 19.30 uur, raadzaal in het raadhuis, Mevr. Kuipers-Rietbergplein 1. Meer info en livestream volgen: www.winterswijk.nl/gemeenteraad
25 mei

Alzheimer Trefpunt Lichtenvoorde van 20.00 tot 21.30 uur. Thema: Wat een casemanager dementie kan betekenen. Mirjam Hengevelt en Elles Nijhuis zijn casemanager en vertellen wat zij kunnen betekenen.

Zaal open vanaf 19.30 uur. Aanmelden is niet nodig.

Locatie: Cultureel Centrum Den Diek, Dijkstraat 30 in Lichtenvoorde. (Ingang aan zijde Hamelandhal, Meer de Walcherenstraat 3).

Meer informatie op: www.alzheimer-nederland.nl/regios/oost-gelderland of bel naar Alzheimer Nederland | Oost-Gelderland: (06) 1351 4411

30 meiDe Stichting Seniorenraad van Winterswijk houdt haar Openbare Bestuursvergadering op maandag 30 mei 2022 van 09.30 tot 12.00 in het gemeentekantoor aan de Stationsstraat 25 in Winterswijk. De vergadering is op de begane grond, kamer 0.28. Bekijk de agenda op www.seniorenraadwinterswijk.nl/nieuws
2 juniPolitiek forum van 19.30 tot 21.45 uur in de raadzaal van het raadhuis. Meer info, zie hierboven onder 'Politiek Forum'.

Verkeersmaatregelen

Hieronder leest u waar er gewerkt wordt aan de weg en waar tijdelijke maatregelen zijn.

Actuele maatregelen

Avond4daagse

Op verschillende plekken in Winterswijk worden tijdens de avondvierdaagse tussen 31 mei en 3 juni verkeersregelaars ingezet.

Extra warenmarkt

In verband met een extra warenmarkt is de Torenstraat vanaf inrit stad Munster op donderdag 26 mei afgesloten voor al het verkeer. Er geldt een wegsleepregeling.

Gala Schaersvoorde

In verband met het gala van Schaersvoorde op dinsdag 24 mei kan er enige hinder ondervonden worden in de Torenstraat en op de markt.

Rotonde Europalaan – Misterweg – Parallelweg

In verband met rioolwerkzaamheden op dinsdag 24 mei kan er enige verkeershinder ontstaan op de rotonde Europalaan – Misterweg – Parallelweg. Het verkeer wordt geregeld door middel van verkeersregelaars.  

Lopende maatregelen

 • Torenstraat. Op woensdagen en zaterdagen afgesloten voor al het verkeer in verband met de warenmarkt. Er geldt een wegsleepregeling.
 • Greversweg. Er kan geen gebruik gemaakt worden van de overgang Greversweg en de weg aan de zuidzijde.

Meer info leest u op www.winterswijk.nl/verkeersmaatregelen.

Officiële bekendmakingen

De gemeente Winterswijk publiceert haar bekendmakingen en kennisgevingen digitaal. Via www.officielebekendmakingen.nl blijft u op de hoogte van alle bekendmakingen en kennisgevingen. U kunt de bekendmakingen in uw buurt zelf op deze website opzoeken, maar u kunt ook wekelijks een e-mail ontvangen met bekendmakingen die voor u relevant zijn. U meldt zich aan voor deze e-mailservice op www.overheid.nl. U krijgt dan elke week automatisch een overzicht van de voor u relevante publicaties en kunt direct doorklikken naar de bekendmakingen.

Aangevraagde en verleende omgevingsvergunningen

Binnengekomen aanvragen omgevingsvergunning

De aanvragen en meldingen voor omgevingsvergunningen bouwen, kappen, milieu en bestemmingsplannen en sloop- en kapmeldingen vindt u op www.officielebekendmakingen.nl.

Verleende omgevingsvergunning kappen

 • Nabij Ratumseweg 50

Verleende omgevingsvergunning bouwen

 • B. Stegemanstraat 15
 • Eelinkstraat 74
 • Haitsma Mulierweg 21 en 41
 • Lorentzstraat 1
 • Vlaskampweg 6

Officiële bekendmakingen leest u hier www.winterswijk.nl/bekendmakingen.

Besluiten van het college van B en W

Het college van burgemeester en wethouders vergadert iedere dinsdag over beleid, samenwerking en financiën. De besluiten die het college neemt, leest u op https://www.winterswijk.nl/collegebesluiten.