Hieronder leest u de inhoud van het Gemeentenieuws. U kunt de onderwerpen eenvoudig met één klik openen en lezen.

Bewoners Frerikshof brengen kleur en verkoeling in de tuin

Wie over de Groenloseweg het dorp in rijdt, heeft het misschien al opgemerkt. In het grote grasveld naast de flats van de Frerikshof zijn diverse bomen aangeplant. Nu nog smalle stammetjes met kale kronen, maar die veranderen in het voorjaar naar prachtig bloeiende fruitbomen. Een initiatief van oplettende bewoners.

Bewoner Diana Eichberg maakt deel uit van de activiteitencommissie van de Frerikshof én houdt de krant goed in de gaten. “Ik zag de oproep van de gemeente voor groenblauwe initiatieven en dacht: daar kunnen wij wat mee! We hebben twee jaar geleden ook al meegedaan aan de tegelruilactie: stenen inleveren en planten ervoor terug!” 

Ze legde het idee om meer kleur in de buitenruimte aan te brengen en iets te doen aan de waterproblemen voor aan de vereniging van eigenaren. Daarnaast staat de zon de hele dag op de 62 appartementen. 

Dennis Klooster en Durk Bouma dienden een aanvraag in bij klimaatcoach Richard Trenning, die werd geaccepteerd. Dennis: “De fruitboomgaard geeft meer kleur, zorgt voor schaduw en is goed voor bijvoorbeeld bijen. De bomen die dichtbij de gebouwen staan, zorgen ervoor dat het in de zomer binnen minder opwarmt. En buiten koelt het dan ook meer af!” Durk vult aan: “Het liefst krijgen we hier een beetje het Madeira-gevoel met watergootjes. En er komt nog een bijenkorf, want er zit elk jaar een bijennest in de spouw.”

Diana organiseert een burendag, waarop iets met het eigen verbouwde fruit gedaan kan worden. “Verder kunnen we het delen met de kinderboerderij, de Dorpsakker of Zorgboerderij De Naober. Sap maken van de appels, peren en pruimen met de sappers kan ook. Onze tuincommissie leert van de hovenier hoe de boomgaard onderhouden moet worden, zo leuk om dat zelf te kunnen doen! Voor de Kerst is de riolering nog in orde gemaakt. Durk: “We waren al bezig met het afkoppelen van water, maar dat is een lastig verhaal bij onze gebouwen. In het verleden hebben we wateroverlast ervaren bij stortbuien, het riool kon dat niet aan. De parkeerplaats buiten en de inpandige parkeergarage stonden onder water, waardoor er ook schade aan de lift was. Daarom laten we na de kerstvakantie een terugslagklep in het riool plaatsen, zodat het water vanaf de Jaspersweg niet terug kan stromen richting ons terrein.” 

Dennis is benieuwd naar het voorjaar. “Ik hoop dat mensen zich verbazen als ze hier langsrijden. Een heel ander aanzicht door die fruitbomen! Het zou mooi zijn dat bewoners lekker gaan zitten op een ronde bank om de boom of in de schaduw gaan tekenen of schilderen.”

Bewoners Diana en Dennis bij de geplante bomen in de tuin van de Frerikshof. Naast hen staat een kruiwagen.
Bewoners Diana en Dennis bij het aanplanten van de bomen in de tuin van de Frerikshof

Zet Nieuwjaarsvegen in de agenda en lever het vuurwerkafval gratis in!

Vuurwerk steken we samen af, dus ruimen we het ook samen op. Kom op 1 januari 2023 ook in actie en ruim uw vuurwerkafval op! Zo gaan we samen met een schone straat het nieuwe jaar in.

Schoon en veilig

Vuurwerkafval dat na de jaarwisseling op straat blijft liggen; het is geen mooi gezicht. En als het niet wordt opgeruimd, gaat vuurwerkafval rondzwerven. Uiteindelijk belandt het in de natuur, dat is schadelijk voor planten en dieren. Daarnaast is vuurwerkafval ook een veiligheidsrisico: er zijn altijd kinderen die op zoek gaan naar vuurwerk dat niet is afgegaan en het opnieuw proberen af te steken.

Kom samen in actie

Begin 2023 goed. Stroop samen met buren, familie en vrienden op 1 januari de mouwen op en ruim het vuurwerkafval op. Zo zorgen we samen voor een schone en veilige buurt!

Vuurwerkafval gratis inleveren op het milieubrengstation

U kunt het vuurwerkafval gratis inleveren bij het milieubrengstation van ROVA, Leeghwaterweg 10 in Winterswijk. Op de volgende dagen staat er een speciale container voor vuurwerkafval klaar:

 • Woensdag 4 januari van 12.00 tot 16.00 uur
 • Vrijdag 6 januari van 12.00 tot 16.00 uur
 • Zaterdag 7 januari van 9.00 tot 16.00 uur

Waar laat u uw oude frituurvet?

De jaarwisseling staat voor de deur en dat betekent dat veel mensen oliebollen bakken. Gaat u ook bakken? Spoel uw oude frituurvet niet door de wc of de gootsteen. Zo kan deze namelijk verstopt raken en veroorzaakt u storingen op de rioolwaterzuivering. Giet het oude frituurvet terug in een pak of fles en lever het gescheiden in.

 • Verwijder olie en vet eenvoudig met een stukje keukenpapier uit uw koeken- of frituurpan.
 • Giet vloeibaar frituurvet terug in een pak of fles en sluit deze goed af, het liefst in de originele verpakking.
 • Lever uw frituurvet in bij een inzamelpunt bij u in de buurt (in de gele inzamelcontainer) 
 • Uw frituurvet wordt gerecycled en bijvoorbeeld gebruikt voor groene energie.

In januari geen alcohol drinken: gaat u de uitdaging aan?

Drinkt u weleens alcohol? Omdat u het lekker vindt, het u een fijn gevoel geeft of omdat u het ‘verdiend’ hebt na een drukke dag? Maar wat nu als u in de maand januari helemaal geen alcohol zou drinken? Zou het moeilijk zijn om de alcohol te laten staan? Zou het écht een positief effect op uw lichaam hebben? Daar komt u maar op één manier achter: meedoen aan IkPas (oftewel ‘dry january’)! 

IkPas helpt

U kunt natuurlijk op eigen houtje meedoen. Maar de kans dat u het volhoudt is groter als u zich inschrijft op www.ikpas.nl(externe link). Dan ontvangt u tips, recepten en badges die u helpen om geen alcohol te drinken. Ook kunt u gebruikmaken van het forum, de chatfunctie of de IkPas coach als u het moeilijk hebt. 

IkPas is effectief

Uit onderzoek blijkt dat ruim driekwart van de deelnemers aan IkPas het de hele maand volhoudt. Bovendien voelt 60% van de deelnemers zich fitter, 55% slaapt beter, 32% voelt zich gezonder en 31% valt af in gewicht. Mooi toch?

Wilt u ook ervaren wat een maand geen alcohol drinken met u doet? Meld u dan aan via www.ikpas.nl(externe link). Doe alleen mee of stimuleer uw familieleden, vrienden of sportteam om ook mee te doen. Zo wordt de uitdaging voor iedereen leuker én makkelijker!  

Meer ondersteuning nodig?

Maakt u zich zorgen over uw eigen alcoholgebruik, of het alcoholgebruik van iemand in uw omgeving? Dan kunt u (gratis) in gesprek met een van de professionals van IrisZorg: Stefanie Geven via s.geven@iriszorg.nl of Armida Panka via a.panka@iriszorg.nl

Uitnodiging Nieuwjaarskoffie 2023

Het college van burgemeester en wethouders wenst u graag een goed nieuwjaar.

Wij nodigen u van harte uit om op zaterdag 7 januari een kopje koffie met ons te drinken. 

 • Locatie: Terras van restaurant De Zwaan, Wooldstraat 6, Winterswijk
 • Tijd:        Inloop van 11.00 tot 15.00 uur

Gemeentenieuws 3 januari 2023

Het volgende gemeentenieuws dat verschijnt op 3 januari 2023 is anders dan u gewend bent. U leest dan alleen een terugblik op de raadsvergadering van 22 december 2022.

Vergadering algemene raadscommissie 12 januari 2023

U bent van harte welkom bij deze vergadering aanwezig te zijn; u kunt de vergadering ook via een livestream volgen (of later terugkijken) op www.winterswijk.nl/gemeenteraad, klik op ‘Uitzendingen’.

 • Datum en tijd: Donderdag 12 januari om 19.30 uur
 • Locatie: Raadzaal in het raadhuis, Mevr. Kuipers-Rietbergplein 1
 • Agenda en stukken: Deze vindt u op www.winterswijk.nl/gemeenteraad, klik op ‘Vergaderingen’.
 • Inspreken? Neem dan even contact op met de raadsgriffie.
 • Meer informatie: griffie@winterswijk.nl of (0543) 543 543

Werk aan de weg

Hieronder leest u waar er gewerkt wordt aan de weg en waar tijdelijke maatregelen zijn.

Groenloseweg

In verband met het kappen van bomen is van dinsdag 27 tot en met vrijdag 30 december in fases de helft van de weg beschikbaar voor verkeer op de Groenloseweg ter hoogte van huisnummers 91 en 69. Verkeer wordt geregeld door verkeersregelaars. 

Bataafseweg

In verband met het kappen van bomen is er op de Bataafseweg van dinsdag 27 tot en met vrijdag 30 december wat verkeershinder. Verkeer wordt geregeld door verkeersregelaars.

Eibergseweg

In verband met het kappen van bomen is de Eibergseweg tussen de Geldereschweg en Beitelweg van maandag 9 tot en met vrijdag 13 januari afgesloten voor al het verkeer. Het verkeer wordt omgeleid.  

N319

In verband met snoeiwerkzaamheden is de helft van de weg afgezet op de N319 tussen Snelliusstraat en rotonde Wooldseweg. Dit duurt van maandag 9 tot en met vrijdag 13 januari en vindt plaats tussen 9.00 en 16.00 uur. Er geldt een omleiding. Ook geldt er tijdens de werkzaamheden voor de volgende straten een parkeerverbod en een maximale snelheid van 30 km/h:

 • Snelliusstraat
 • Stevinstraat
 • Leeghwaterweg
 • Buys Ballostraat 
 • Van Leeuwenhoekweg

Lopende verkeersmaatregelen

 • Pashegge
 • Torenstraat
 • Greversweg

Meer info leest u op www.winterswijk.nl/werk-aan-de-weg.

Agenda activiteiten

Tabel met data en omschrijvingen in agenda
DatumOmschrijving
7 januariNieuwjaarskoffie met het college van burgemeester en wethouders. Locatie: terras van restaurant De Zwaan, Wooldstraat 6, Winterswijk. Inloop van 11.00 tot 15.00 uur. Zie uitnodiging in dit gemeentenieuws.
12 januariCliëntenraad van Fijnder vergadert van 19.30 tot 21.30 uur bij de Mattelier aan de Mattelierstraat 19 in Groenlo. Vergadering bijwonen? Aanmelden via clientenraad@fijnder.nl Agenda en info: www.fijnder.nl/clientenraad(externe link)
12 januariAlgemene raadscommissie om 19.30 uur, raadzaal in raadhuis, Mevr. Kuipers-Rietbergplein 1. Meer info: www.winterswijk.nl/gemeenteraad

Officiële bekendmakingen

De gemeente Winterswijk publiceert haar bekendmakingen en kennisgevingen digitaal. Via www.officielebekendmakingen.nl(externe link) blijft u op de hoogte van alle bekendmakingen en kennisgevingen. U kunt de bekendmakingen in uw buurt zelf op die website opzoeken, maar u kunt ook wekelijks een e-mail ontvangen met bekendmakingen die voor u relevant zijn. U meldt zich aan voor deze e-mailservice op www.overheid.nl(externe link). U krijgt dan elke week automatisch een overzicht van de voor u relevante publicaties en kunt direct doorklikken naar de bekendmakingen.

Officiële bekendmakingen leest u op de pagina Bekendmakingen.

Besluiten van het college van B en W

Het college van burgemeester en wethouders vergadert iedere dinsdag over beleid, samenwerking en financiën. De besluiten die het college neemt, leest u op de pagina Besluitenlijsten van het college.