Hieronder leest u de inhoud van het Gemeentenieuws. U kunt de onderwerpen eenvoudig met 1 klik openen en lezen.

Duizenden bezoekers genieten van kleurrijk Bloemencorso

Afgelopen weekend stond onze gemeente in het teken van het Volksfeest. Op vrijdag en zaterdag genoten vele duizenden bezoekers van het kleurrijke Bloemencorso. Fantasievol en met oog voor detail trokken de vele prachtig versierde wagens, klein en groot, weer door de straten van Winterswijk.

Dagelijks bestuur Vereeniging Volksfeest Winterswijk en burgemeester Joris Bengevoord.
Burgemeester Joris Bengevoord met de koningsparen uit de buurtschappen.

Locatiekeuze bedrijventerrein – waar staan we nu?

Winterswijk kent een sterke economie met een grote diversiteit aan bedrijvigheid. Deze bedrijven zorgen voor werk. Ook dragen ze bij aan de leefbaarheid van Winterswijk met voorzieningen als cultuur, sport en verenigingen. Voor de komende 20 tot 30 jaar is nieuw bedrijventerrein nodig voor de groei en ontwikkeling van deze bedrijven. Tegelijkertijd is beschikbaar bedrijventerrein schaars. Daarom zoekt de gemeente naar een geschikte locatie voor nieuw bedrijventerrein.

Waar staan we nu?

Op dit moment werkt de gemeente aan het opstellen van een set randvoorwaarden: waar moet een potentiële locatie voor bedrijventerrein tenminste aan voldoen? Op basis van deze set randvoorwaarden kan vervolgens naar mogelijke locaties gezocht worden. U kunt bij randvoorwaarden bijvoorbeeld denken aan: ‘de locatie ligt niet in een beschermd natuurgebied’ of ‘binnen de locatie ligt geen terrein van archeologische waarde’. Gezamenlijk vormen de randvoorwaarden het eerste filter waarmee locaties worden geselecteerd. Vervolgens worden de overgebleven locaties verder onderzocht en op nog veel meer feiten en kenmerken met elkaar vergeleken.

Op dinsdag 5 september 2023 organiseert de gemeente een werksessie voor de gemeenteraad. Tijdens deze informatieve avond voor raads- en commissieleden vertelt de gemeente aan welke knoppen de gemeenteraad in dit proces kan draaien. Tijdens de werksessie staan vier thema’s centraal: economie, omgeving en klimaat, bereikbaarheid en duurzaamheid. Na de werksessie met de gemeenteraad stelt het college van burgemeester en wethouders de uiteindelijke set randvoorwaarden vast. Vervolgens gaat dit collegebesluit naar de gemeenteraad. Zij bespreken dit tijdens de commissievergadering en nemen uiteindelijk tijdens de raadsvergadering een besluit. Tijdens beide vergaderingen hebben inwoners de gelegenheid om in te spreken. Na het raadsbesluit start de gemeente met fase 2 in het project: het selecteren van mogelijk geschikte locaties.

Meer weten?

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen via de pagina locatiekeuze bedrijventerrein. Via deze site kunt u zich ook inschrijven voor de nieuwsbrief.

Blinden en slechtzienden ervaren Bloemencorso

Velen genoten het afgelopen weekend van een prachtige Bloemencorso. Ook blinden en slechtzienden konden dit jaar voor het eerst genieten van de prachtige wagens. Door middel van live audiodescriptie door een beeldverteller van ‘Komt het Zien!’ werd het evenement toegankelijk voor mensen met een visuele beperking. “Wij, blinden en slechtzienden, voelen ons gehoord in Winterswijk,” aldus Yvon Boerman van het Oogcafé Winterswijk.

Gasten die gebruik maakten van audiodescriptie konden op het gemeentekantoor voelen hoe een corsowagen is opgebouwd door middel van verschillende displays. Het enthousiasme was groot, men vond het bijzonder dat ze op deze manier het Bloemencorso konden voelen en beleven.  

Werkzaamheden elektriciteitsnet

Zoals u misschien gemerkt heeft, is netbeheerder Liander gestart met werkzaamheden aan het elektriciteitsnet in en rondom gemeente Winterswijk.

Waarom werkzaamheden aan het elektriciteitsnet?

Het elektriciteitsnet in Nederland moet de komende jaren uitgebreid worden. Ook in de Achterhoek. Het huidige net past niet meer bij de ontwikkelingen van deze tijd: de groeiende vraag naar elektriciteit voor bijvoorbeeld laadpalen, elektrisch koken en warmtepompen, maar ook door de stijging van duurzaam opgewekte energie (uit zonnepanelen bijvoorbeeld). Om aan al die extra vraag te kunnen voldoen, is versterking van het elektriciteitsnet noodzakelijk: de aanleg van een nieuw netwerk en het bouwen van nieuwe middenspanningsruimten (elektriciteitshuisjes).

Planning

De werkzaamheden zijn al gestart en vinden in verschillende fases plaats tot en met midden 2024.

Vakantieperiode

In verband met de schoolvakantie en het toerisme heeft Liander de werkzaamheden in de bouwvakantie stilgelegd. Op verschillende plekken hebben zij de werkzaamheden nu hervat.

Locaties waar op dit moment de aannemer voor Liander bezig is:

  • Corleseweg
  • Rondweg West
  • Rondweg Zuid
  • Europalaan
  • Wooldseweg

Veiligheid

In verband met de veiligheid staan verkeersafzettingen op de plekken waar werkzaamheden zijn.

Vervolg werkzaamheden

Samen met Liander houden wij u op de hoogte van de volgende locaties waar de werkzaamheden zullen plaatsvinden.

Wij danken u voor uw begrip.

Doe mee met World Cleanup Day op 16 september 2023

De wereld, en ook Winterswijk doet mee aan de World Cleanup Day op zaterdag 16 september 2023. Een schonere wereld begint bij onszelf. Zwerfafval hoeft er niet te zijn, we pakken het op!

Help samen met uw buren, vrienden, (sport)club of klas uw buurt schoon te houden door zwerfafval op te ruimen. Een schoon en duurzaam Winterswijk, wie wil dat nou niet?

Meld u aan

Meedoen aan de World Cleanup Day in uw eigen omgeving is eenvoudig en leuk. Kom ook in actie voor een schone buurt! Kijk op de pagina zwerfafafval-winterswijk-natuurlijk-schoon of stuur direct een mail om u aan te melden naar gemeente@winterswijk.nl. Aanmelden kan tot en met 8 september 2023.

WanneerZaterdag 16 september 2023
WaarCentrum Duurzaam Winterswijk, Mevr. Kuipers-Rietbergplein 1
Tijd10.00 tot 12.00 uur

Wij stellen materialen beschikbaar om aan de slag te gaan. Mocht u zelf opruimmaterialen hebben, dan mag u deze ook meenemen. Om 10.00 uur beginnen we met een gezamenlijke aftrap vanuit Centrum Duurzaam Winterswijk. Op het einde komen we weer samen en is er aansluitend koffie/thee met wat lekkers voor alle deelnemers.

Meldt u zich aan?

Logo World Cleanup Day 2023 16 september

Nationale Burendag 23 september 2023

Burendag is een initiatief van Douwe Egberts en het Oranje Fonds en wordt ieder jaar op de 4e zaterdag in september gevierd. Dit jaar is dat op 23 september. Burendag is een dag waarop de buurt gezellig samenkomt en waarbij veel mensen iets goeds doen voor elkaar en de buurt. Want goede buren doen ertoe.

Doet u ook mee met uw buurt? Het is heel eenvoudig om Burendag te vieren. Bedenk samen met uw buren een leuke activiteit en nodig iedereen uit. Op burendag.nl(externe link) vindt u meer informatie en kunt u uw buurt aanmelden. U vindt daar ook voorbeelden van draaiboeken en een poster die u kunt downloaden om uw buren op de hoogte te stellen. Op naar een gezellige Burendag!

Wet Basisregistratie Personen

Voornemen tot uitschrijving uit de Basisregistratie Personen

Uit onderzoek is gebleken dat onderstaande personen niet meer wonen op het adres waar zij volgens de Wet Basisregistratie personen (Wet BRP) staan ingeschreven. Het gemeentebestuur heeft daarom het voornemen deze personen uit te schrijven. De gevolgen hiervan zijn dat men geen gebruik meer kan maken van overheidsvoorzieningen (zoals aanvraag paspoort, kinderbijslag, AOW enzovoort). Het is daarom van groot belang zo spoedig mogelijk aangifte van verhuizing te doen. Onderstaande personen zijn ook aangeschreven en dienen binnen vier weken na verzenddatum van het voornemen contact op te nemen met het team Burgerzaken via telefoonnummer 0543 543 543. Indien deze personen zich niet binnen deze periode melden, worden zij uitgeschreven uit de Basisregistratie Personen.

Voorletters en geslachtsnaamGeboortedatumVerzenddatum voornemen
R. Stemerdink13-01-200523-08-2023
L.M. Kovács12-08-198923-08-2023
A. Mahamed01-07-199523-08-2023
A. Egeolu23-03-198423-08-2023
A. Okonkwo01-10-199023-08-2023
A. Egeolu01-11-201623-08-2023
M. Egeolu04-03-201823-08-2023
P. Egeolu20-09-202023-08-2023
G. Egeolu02-02-202223-08-2023

Agenda

DatumOmschrijving
1 septemberInloopspreekuur openbaar vervoer van 14.00 tot 15.30 uur in de Bibliotheek Oost-Achterhoek, Parallelweg 5 Winterswijk. Meer info leest u op ervaarhetov.nl/ov-ambassadeur(externe link)
16 septemberWorld Cleanup Day. Wilt u ook in actie komen tijdens de World Cleanup Day? Meld u aan vóór 9 september 2023. Meer info leest u in dit gemeentenieuws.

Werk aan de weg

Hieronder leest u waar er gewerkt wordt aan de weg en waar tijdelijke maatregelen zijn.

Raetmansweg

In verband met volksfeest Ratum is de Raetmansweg vanaf vrijdag 1 september 8.00 uur tot zondag 3 september 2023 1.00 uur afgesloten voor al het verkeer.

Pronsweg

In verband met een verkeerseducatieprogramma is de Pronsweg op maandag 4 september 2023 afgesloten voor al het verkeer. Het gaat hier om het gedeelte tussen de Morgenzonweg en de wegversmalling.

Overige maatregelen

  • Pashegge
  • Corleseweg

Meer info leest u op de pagina Werk aan de weg

Officiële bekendmakingen

De gemeente Winterswijk publiceert haar bekendmakingen en kennisgevingen digitaal. Via www.officielebekendmakingen.nl(externe link) blijft u op de hoogte van alle bekendmakingen en kennisgevingen. U kunt de bekendmakingen in uw buurt zelf op die website opzoeken, maar u kunt ook wekelijks een e-mail ontvangen met bekendmakingen die voor u relevant zijn. U meldt zich aan voor deze e-mailservice op www.overheid.nl(externe link). U krijgt dan elke week automatisch een overzicht van de voor u relevante publicaties en kunt direct doorklikken naar de bekendmakingen.

Officiële bekendmakingen leest u op de pagina Bekendmakingen.