Hieronder leest u de inhoud van het Gemeentenieuws. U kunt de onderwerpen eenvoudig met één klik openen en lezen.

Onze nieuwe website is live!

Misschien was het u al opgevallen. Onze website www.winterswijk.nl heeft een ander jasje. Per 20 april is deze live gegaan en daarmee hebben we een nieuw digitaal gemeentekantoor.

Toegankelijkheid

Onze website moet voldoen aan de wettelijke eisen voor toegankelijkheid. Digitale toegankelijkheid zorgt ervoor dat zoveel mogelijk mensen op een gebruiksvriendelijke manier, de informatie op de website kunnen lezen en begrijpen. Met de nieuwe website hebben we hierin een stap gemaakt. De website is ons primaire dienstverleningskanaal en is erop voorbereid dat de dienstverlening straks 100% digitaal wordt aangeboden.

Opmerkingen en suggesties

Ondanks dat de nieuwe website live is, is deze natuurlijk altijd in ontwikkeling. Heeft u nog een opmerking of suggestie? Laat het ons weten en stuur een mail naar gemeente@winterswijk.nl of neem telefonisch contact met ons op via nummer (0543) 543 543. Met uw reactie verbeteren wij onze dienstverlening.

Gemeentekantoor op 5 en 6 mei gesloten

Donderdag 5 mei, Bevrijdingsdag, is het gemeentekantoor gesloten. Ook vrijdag 6 mei is het kantoor gesloten. Op de website staan onze openingstijden. We werken op afspraak. U kunt via de website een afspraak maken. Veel zaken kunt u bij ons online regelen via onze website: www.winterswijk.nl. Beschikt u niet over een internetverbinding dan kunt u ook contact met ons opnemen via telefoonnummer (0543) 543 543.

Herdenkingsbijeenkomsten 2022

Woensdag 4 en donderdag 5 mei 2022 worden op diverse locaties herdenkingsbijeenkomsten en herdenkingsactiviteiten in Winterswijk georganiseerd.

Programma 4 mei:

Programma voor 4 mei per tijd, locatie en omschrijving
TijdLocatieOmschrijving
16.00 uurNS station perron

Herdenking bij de plaquette op het station

Hier wordt door de kinderen van de Emmaschool de krans gelegd die door de Nederlandse Spoorwegen beschikbaar wordt gesteld.

16.15 uurAlgemene begraafplaats, Kerkhoflaan

Herdenking algemene begraafplaats

Herdenking van de gevallenden in de Tweede Wereldoorlog. Kranslegging op de algemene begraafplaats door college van burgemeester en wethouders en Vereeniging Volksfeest en bloemlegging door adoptanten.

17.00 uurJoodse begraafplaats, Miterweg 144

Herdenking Joodse begraafplaats

Kranslegging op Joodse begraafplaats door de Joodse gemeenschap en college van burgemeester en wethouders.

Alle namen van de vermoorde Joodse Winterswijkers worden genoemd door leden van de Joodse gemeenschap.

De herdenking is voor iedereen toegankelijk.

Door leerlingen van de Emmaschool die dit jaar hebben deelgenomen aan het project Leren van de oorlog in Winterswijk wordt kort stilgestaan bij de familie Menco.
De herdenking is voor iedereen toegankelijk.

19.45 uurCorle Centrum, Voor restaurant De Woord

Herdenking Hendrik Vriezenbank in Corle

Slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog worden herdacht, waaronder buurtgenoot Hendrik Vriezen, bij de jaarlijkse bijeenkomst bij de Hendrik Vriezenbank.

Er wordt stilgestaan bij het thema  ‘Vrijheid in verbondenheid’ . Er wordt geen krans gelegd, maar aanwezigen krijgen een bloem die ze zelf in de aanwezige vazen bij het monument kunnen plaatsen. Dit onder begeleiding van passende muziek.
Kinderen zijn van harte welkom. Voor hen is er een extra activiteit.

18.45 - 19.15 uurJacobskerk

Carillonmuziek Jacobskerk door Wim Ruessink.

19.15 - 19.30 uurJacobskerkLuiden kerkklokken van de Jacobskerk en heilige Jacobuskerk.
19.30 uurMevr. Kuipers-Rietbergplein

Herdenking Vrijheidspark

Kranslegging bij monument Tante Riek en herdenkingsmonument door college van burgemeester en wethouders en scouting Winterswijk.

Muziek door gelegenheidsensemble van muziekvereniging Eendracht.

Toespraak door burgemeester en gastspreker.

20.00 uurMevr. Kuipers-Rietbergplein2 minuten stilte
20.02 uurMevr. Kuipers-RietbergpleinWilhelmus
20.04 uurMevr. Kuipers-RietbergpleinMuziek en kranslegging door Vereeniging Volksfeest Winterswijk, Joodse gemeenschap, gezamenlijke kerken van Winterswijk, Amnesty International, Marokkaanse gemeenschap, Turkse gemeenschap en COC Twente Achterhoek. Aansluitend is er gelegenheid tot het leggen van bloemen door het publiek.
20.30 uurJacobskerk

Projectkoor OAZE geeft een herdenkingsconcert onder leiding van Wim Ruessink met medewerking van solisten en instrumentalisten met werken van onder andere Mendelssohn, Dvorác en Gjeilo.

De entree is een vrije gift.

Programma activiteiten 5 mei

Activiteiten op 5 mei per tijd en locatie.
TijdLocatieOmschrijving
14.30 uurDe Klephoorn, Laan van Hilbelink 6-9

Muzikale reis door de tijd

Jan Nekkers en zijn koor ‘Gewoon Hollands’, de Winterswijkse Troubadours Yolanda Tangelder en Willem te Voortwis en historicus Wim Aalderink nemen u mee op reis, een historische reis met veel muziek waar u misschien ook nog wel iets van opsteekt. 
Entree is gratis.
20.15 uurTheater De Storm

Vrijheidsconcert KWOV

Oorspronkelijk stond het concert van het harmonieorkest gepland op 31 maart 2020, de dag dat Winterswijk 75 jaar bevrijd was. Door de coronamaatregelen is het concert verplaatst naar 2022. Door de oorlog in Oekraïne is het concert aangepast. De KWOV wil het geluk dat vrijheid ons biedt, uitdragen en het de wereld toewensen.

Medewerking wordt verleend door Ronald Douglas en Mieke Slaats.

Entree is gratis.

Lintjesregen 2022

Traditiegetrouw wordt elk jaar rond Koningsdag aan duizenden mensen een lintje uitgereikt. In Winterswijk kregen dit jaar dertien mensen een Koninklijke onderscheiding voor hun bijzondere verdiensten. Elf personen zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau en twee tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer Hesselink (Gerrit) - Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Hesselink (60) is directeur/eigenaar van Hesselink Koffie in Winterswijk en voert met trots het predicaat Hofleverancier. Zijn visie op duurzaam ondernemen is een voorbeeld voor vele ondernemers. Gerrit Hesselink deelt graag zijn kennis met ondernemers.

Daarnaast is Gerrit Hesselink zeer betrokken bij het maatschappelijke leven in Winterswijk. Hij is bestuurslid van zowel de Vereeniging Volksfeest Winterswijk als Golf7Country Club Winterswijk.

Mevrouw Te Brummelstroete-Heinen (Mientje) - Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Mevrouw te Brummelstroete-Heinen (72) is al bijna 50 jaar van grote betekenis als vrijwilliger voor meerdere verenigingen in Winterswijk. Zij is jarenlang zeer actief geweest als bestuurslid bij Speeltuinvereniging Hakkelerkamp. Daarnaast is zij jarenlang actief geweest als contactpersoon bij jeugdorkest muziekvereniging Excelsior. Mientje te Brummelstroete-Heinen is lid van de ombouwploeg Stichting Wadd'nvakanties en organisator collecte en collectant van het Longfonds Nederland. Daarnaast is zij al ruim 10 jaar kantinemedewerkster bij FC Trias.

De heer Sikking (Wim) - Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Sikking (74) is al jarenlang actief als vrijwilliger in Winterswijk. Als voormalig schoolhoofd van de Christelijke Emmaschool in Winterswijk-Henxel was Wim Sikking als vrijwilliger zeer actief betrokken bij diverse maatschappelijke organisaties. Hij is een bevlogen bestuurslid van het eerste uur van de belangenorganisatie Stichting Huppels-Henxels Belang. Daarnaast is hij voorzitter Diaconie en vrijwilliger kerktelefoon bij de Protestantse Gemeente Winterswijk. Wim Sikking is bestuurslid van de PCOB en van de KBO afdeling Winterswijk. Naast deze vrijwilligersactiviteiten heeft hij samen met zijn vrouw allochtone Winterswijkers begeleid. Tevens is hij actief geweest als vrijwilliger bij walking voetbal, het geven van Nederlandse taalles aan asielzoekers en is hij trainer van SKVW.

Mevrouw Belksma-Konink (Regien) - Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Mevrouw Belksma-Konink (64) is de eerste vrouwelijke scheidsrechter in het amateurvoetbal en de eerste Nederlandse die internationale voetbalwedstrijden floot. In de jaren ’70 begon zij als scheidsrechter bij de KNVB en later ook bij de UEFA. Al snel maakte Regien Belksma-Konink promotie tot uiteindelijk scheidsrechter op top niveau, waarbij ze veel heeft bijgedragen aan de promotie van het damesvoetbal. Zij was scheidsrechter bij DSV waarbij ze haar kennis en ervaring deelde met beginnende scheidsrechters. Regien Belksma-Konink is scheidsrechter en lid scheidsrechtercommissie bij FC Trias. Naast haar drukke werkzaamheden in de voetbalwereld, verricht ze nog vele vrijwilligersactiviteiten en is zij vrijwilliger bij Maatjesproject De Goede Buur.

Mevrouw Leus (Anke) - Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Mevrouw Leus (57) is al ruim 20 jaar voorzitter van stichting ’t Kreil. Zij heeft zich gedurende een zeer lange periode met een grote inzet aan uren voor de gemeenschap ingezet. Mede door haar bezielende leiding heeft ze de stichting laten doorgroeien tot wat het nu is: een belangrijk baken binnen de Winterswijkse gemeenschap. Anke Leus was bestuurslid van het Gemeenschapsfonds Winterswijk. Daarnaast is zij vanaf het begin betrokken geweest bij de Opgave Armoedevrij Winterswijk van de gemeente Winterswijk.

De heer Heijnen (Wim) - Lid in de Orde van Oranja-Nassau

De heer Heijnen (73) is al ruim 45 jaar actief betrokken als vrijwilliger en bestuurslid bij FC Winterswijk. Daarnaast was hij wedstrijdsecretaris senioren van WVC. Wim Heijnen is penningmeester van Stichting Ouderen Actief. Daarnaast is hij sinds de oprichting van de Stichting Ontmoetingscentrum Senioren Winterswijk in 2019 penningmeester van de stichting. Voor de oprichting van de stichting was Wim Heijen al vier jaar actief om samen met een aantal andere vrijwilligers het ontmoetingscentrum te realiseren.

De heer Oonk (Ge) - Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Oonk (66) draagt al zijn hele leven de lokale maatschappij en het Winterswijkse verenigingsleven een warm hart toe. Vol passie zet hij zich vele uren per week in voor vele verenigingen en het maatschappelijk leven. Ge Oonk is actief geweest als vice-voorzitter van FC Trias. Daarnaast is hij al ruim 40 jaar actief als bestuurslid van de Vereeniging Volksfeest Winterswijk, waarvan ruim 8 jaar als penningmeester. Daarnaast is hij mede verantwoordelijk voor de Stichting Vrienden van de Vereeniging Volksfeest.

Mevrouw Grooten-Dassen (Alie) - Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Mevrouw Grooten-Dassen (74) is sinds de oprichting in 2007 als coördinator zeer actief betrokken bij het Winterswijkse uitgiftepunt van de voedselbank. Daarnaast werkt zij met grote inzet als hoofd administratie van de voedselbank Oost-Achterhoek. Hier coördineert ze de uitgifte van de voedselpakketten in Winterswijk. Als het nodig is, dan brengt zij met haar echtgenoot ook 's avonds of in het weekend voedselpakketten bij klanten aan huis, die niet zelf kunnen komen.

Alie Grooten-Dassen heeft circa 8 jaar het radioprogramma Kerk-info gemaakt. Zij is organist bij zowel de Doopsgezinde gemeente Winterswijk als bij Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé. Daarnaast is zij bestuurslid van Passage, Christelijk maatschappelijke vrouwenbeweging afdeling Winterswijk.

De heer Graaskamp (Henk) - Lid in de Orde van Oranje Nassau

De heer Graaskamp (70) is al ruim 35 jaar zeer actief als vrijwilliger bij voetbalvereniging SKVW, nu FC Winterswijk. Hij is binnen het bestuur begonnen als penningmeester en daarna was hij secretaris van de vereniging. Henk Graaskamp is beheerder/manager van de sportaccommodatie. Ook is hij clubscheidsrechter, EHBO-er en vrijwilliger kantinediensten. Daarnaast is hij chauffeur van Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé, waar hij bewoners van zorgcentra de Vredense Hof, De Pelkwijk en De Berkhof naar hun bestemming rijdt.

De heer en mevrouw Gebbink (Domien en Ineke) - Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Gebbink (73) en mevrouw Gebbink (67) zijn al vele jaren actief voor diverse verenigingen en maatschappelijke instellingen. Als echtpaar doen zij veel vrijwilligersactiviteiten samen. Ineke Gebbink heeft een bestuurlijke functie voor de Winterswijkse afdeling van de Zonnebloem. Daarnaast is zij al jaren actief als vrijwilliger binnen de Protestantse Gemeente Winterswijk.

Domien en Ineke Gebbink waren jarenlang lid van de feestcommissie School- en Volksfeest Huppel-Henxel-Dorpbuurt.
Het echtpaar is daarnaast actief als kantinevrijwilliger bij FC Trias. Al geruimde tijd zijn zij vrijwilliger bij De Lichtenvoorde om onder meer activiteiten te doen met cliënten. Daarnaast zetten zij zich al bijna twintig jaar als vrijwilliger in voor Stichting WFevenementen (voorheen Stichting Winterswijkse Fietsdagen).

De heer Naaldenberg (Jan) - Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Naaldenberg (66) is al jarenlang actief als vrijwilliger in Winterswijk. Hij was bestuurslid Stichting Kootens Belang en commissielid van de schutterscommissie Vereniging Wilhelmina. Daarnaast was hij bestuurslid van de Schiet Vereniging Kotten.

Jan Naaldenberg levert al ruim 20 jaar een bijdrage aan Vrienden van Stichting Historische Kring Kotten. Zijn kennis met betrekking tot de grens is erg groot. Daar is dankbaar gebruik van gemaakt tijdens het project 250 jaar grens en grenspalenproject dat samen met gemeente Winterswijk is opgezet. Jan Naaldenberg is voorzitter van de Winterswijkse Schietbond en docent Biologisch Station Zwillbrock.

De heer Stroes (Addick) - Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Stroes (64) is ruim 50 jaar turntrainer bij verschillende turnverenigingen. Als 14- jarige is hij begonnen bij de toenmalige gymnastiekvereniging WGV in Winterswijk. Gedurende zijn leven heeft hij zich ingezet voor het verenigingsleven en heeft hij het gymnastiekniveau in Winterswijk en omgeving en in Duitsland naar een hoger niveau gebracht. Addick Stroes heeft zich geruime tijd ingezet als trainer turnen bij Rap en Snel Groenlo. Hij is trainer bij CGV Tempo, RGV Ruurlo, SV Adler Weseke (Duitsland) en SC Arminia Ochtrup (Duitsland).

Agenda

Tabel met data en omschrijvingen in agenda
DatumOmschrijving
6 meiInloopspreekuur reizen met het openbaar vervoer in Winterswijk van 14.00 tot 15.30 uur in de Bibliotheek Oost-Achterhoek - vestiging Winterswijk. Voor meer informatie en alle activiteiten: www.ervaarhetov.nl/ov-ambassadeur.
12 mei Algemene raadscommissie om 19.30 uur, raadzaal in raadhuis, Mevr. Kuipers-Rietbergplein 1. Meer info: www.winterswijk.nl/gemeenteraad
12 meiCliëntenraad van Fijnder vergadert van 19.30 tot 21.30 uur, Batterij 10-12 in Groenlo. Vergadering bijwonen? Aanmelden via clientenraad@fijnder.nl Agenda en info: www.fijnder.nl/clientenraad

Verkeersmaatregelen

Hieronder leest u waar er gewerkt wordt aan de weg en waar tijdelijke maatregelen zijn.

Lopende maatregelen

  • Torenstraat
  • Greversweg

Meer info leest u op www.winterswijk.nl/verkeersmaatregelen.

Vergadering

Algemene raadscommissie

U bent van harte welkom bij deze vergadering aanwezig te zijn; u kunt de vergadering ook via een livestream volgen (of later terugkijken) op www.winterswijk.nl/gemeenteraad, klik op ‘Uitzendingen’.

  • Datum en tijd: Donderdag 12 mei om 19.30 uur
  • Locatie: Raadzaal in het raadhuis, Mevr. Kuipers-Rietbergplein 1
  • Agenda en stukken: Deze vindt u op www.winterswijk.nl/gemeenteraad, klik op ‘Vergaderingen’
  • Inspreken? Neem dan even contact op met de raadsgriffie.
  • Meer informatie: griffie@winterswijk.nl of (0543) 543 543

Officiële bekendmakingen

De gemeente Winterswijk publiceert haar bekendmakingen en kennisgevingen digitaal. Via www.officielebekendmakingen.nl blijft u op de hoogte van alle bekendmakingen en kennisgevingen. U kunt de bekendmakingen in uw buurt zelf op deze website opzoeken, maar u kunt ook wekelijks een e-mail ontvangen met bekendmakingen die voor u relevant zijn. U meldt zich aan voor deze e-mailservice op www.overheid.nl. U krijgt dan elke week automatisch een overzicht van de voor u relevante publicaties en kunt direct doorklikken naar de bekendmakingen.

Officiële bekendmakingen leest u hier: www.winterswijk.nl/bekendmakingen.

Besluiten van het college van B en W

Het college van burgemeester en wethouders vergadert iedere dinsdag over beleid, samenwerking en financiën. De besluiten die het college neemt, leest u op https://www.winterswijk.nl/collegebesluiten

Terugblik op de raadsvergadering

De gemeenteraad vergadert elke maand over uiteenlopende onderwerpen die spelen binnen onze gemeente. Hieronder blikken de fracties terug op de raadsvergadering van 21 april 2022.

Voor Winterswijk

Tom van Beek, fractievoorzitter Voor Winterswijk

In deze eerste echte raadsvergadering met de nieuwe raad werden Yvette Damkot namens ‘Voor Winterswijk’ en Robin Meinen namens ‘Winterswijks Belang’ beëdigd als commissielid. Voor de gekozen raadsfracties is er komende jaren veel werk te verzetten en daarom is het mooi dat commissieleden ons ondersteunen om samen het raadswerk goed vorm te geven. Tevens is het werk als commissielid een mooie leerschool om ervaring op te doen voor het werk als toekomstig gemeenteraadslid.

Naast drie bestemmingsplannen van mooie bouwprojecten in het buitengebied stond het participatiekader ‘Samenwerken in Winterswijk’ op de agenda. Participatie was tijdens de afgelopen verkiezingscampagne een veel benoemd en besproken onderwerp. Ook u hebt afgelopen jaren regelmatig projecten voorbij zien komen waar de participatie, het overleg en samenwerking met de betrokken inwoners niet goed uit de verf is gekomen.

Dit moet anders is de mening van de voltallige gemeenteraad. Het nu voorliggende participatiekader is een goede aanzet om het anders te gaan doen. Het is een lerend stuk dat is opgesteld in samenwerking met de Raadswerkgroep Omgevingswet waarvan ik afgelopen jaren voorzitter mocht zijn.

Lopende de rit zullen wij door tijdig te evalueren en te luisteren naar wat u er van vindt dit participatiebeleid verder perfectioneren.

Voor meer informatie zie ook: https://voor-winterswijk.nl

CDA

Wim Wassink, fractievoorzitter CDA Winterswijk

Tijdens de eerste reguliere raadsvergadering in deze nieuwe raadsperiode heeft Jacqueline van der Vinne namens het CDA tijdens het vragenhalfuurtje opnieuw aandacht gevraagd voor voldoende parkeerplaatsen voor de zorgmedewerkers van de Sleeswijk. Het college gaf als antwoord dat ze er mee bezig zijn.

Vervolgens stond het participatiekader op de agenda. Wim Elferdink gaf aan dat dit voor het CDA een belangrijk onderwerp is aangezien het de afgelopen jaren regelmatig onderwerp van gesprek is geweest. Het CDA vindt het daarom belangrijk dat er nu een kader ligt voor de praktische uitvoering van participatie. Met dit kader weet nu iedereen waar we aan toe zijn en wat we kunnen verwachten van participatie. Wij konden daarom instemmen met het voorstel.

In aanvulling op dit agendapunt was er een motie om te onderzoeken of een burgerforum kan helpen om de participatie te versterken. Ook hier konden wij mee instemmen, omdat wij vinden dat je alle mogelijkheden moet verkennen.

Tenslotte hadden we als CDA een motie ingediend om ervoor te zorgen dat op 2 juni een richtinggevend forum wordt georganiseerd over de uitvoeringsagenda klimaatadaptatie. De motie werd raadsbreed aangenomen.

Voor meer informatie zie ook: www.cdawinterswijk.nl

Morgen

André van Nijkerken, fractievoorzitter Morgen

Het was onze eerste raadsvergadering. En die van vele anderen. Mooi om zoveel nieuwe gezichten te zien. Mooi ook dat allerlei jongeren zich roeren in de politiek. Iedereen had en heeft er zin in. De sfeer is prima en dat houden we zo. Fijn dat het vertrekkende college aangaf geen controversiële dingen meer te doen. Fijn ook dat we zo gauw mogelijk een goed gesprek gaan hebben over ruimtelijke inrichting en beeldkwaliteit. Want wie kan nog uitleggen dat de gemeente moeilijk doet over allerlei kleine dingen, maar wel groen licht geeft voor de verwoestend lelijke nieuwe blokkendoos van Obelink? Of het veel te grote, niet passende pand dat nu gebouwd wordt op de hoek Meddosestraat-Peperbus? Er werd terecht aandacht gevraagd voor de beroerde verkeerssituatie rondom het Vrijheidspark en ook een zonnepark kwam langs. Als we niet een beetje vinger aan de pols houden wordt de energietransitie een visuele ramp voor Nationaal Landschap Winterswijk.

Verder stond een participatiekader op de agenda en werd een motie aangenomen over burgerfora. De kop is er dus af, we zijn begonnen aan een nieuwe bestuursperiode. Met nieuw elan, nieuwe energie en een frisse wind. Nu al zin in Morgen!

Voor meer informatie zie ook: https://morgen.team

D66

Loes ten Dolle, fractievoorzitter D66 Winterswijk

De burger bij het bestuur. Het stond vijftig jaar geleden al op de poster van D66. Wij willen dat inwoners de macht beter kunnen controleren en doorgronden. We willen dat inwoners ook meer betrokken raken bij de politieke macht, die is nu nog voorbehouden aan een te kleine groep. In de raad lag nu het participatiekader voor en D66 wil onderzoeken of een burgerforum een middel kan zijn om de burger weer bij het bestuur te brengen, daarom diende D66 samen met WB, VVD, PvdA, VW en CDA een motie in. Deze motie vraagt het college om te onderzoeken of een burgerforum met danwel ingelote inwoners ook een participatiemiddel kan zijn in Winterswijk.

Wij dienden de motie van het CDA mede in. Deze motie van het CDA vraagt om een richtinggevend politiek forum over klimaatadaptatie. Maud Schut ons kersverse raadslid hield haar maidenspeech bij deze motie. De boodschap in haar maidenspeech was dat er een geluid moest worden gegeven aan de schreeuw om adaptatie. ‘We moeten adapteren op de behoeftevraag van de natuur en de tijd tikt. Willen wij onze gemeenschap levensvatbaar houden voor de toekomstige generatie, dan moeten we aan de bak. Samenwerking en draagvlaak staat voor D66 centraal hierbij, daar kan zo’n richtinggevend forum aan bijdragen.’

Voor meer informatie zie ook: https://winterswijk.d66.nl

PvdA

Elvira Schepers, fractievoorzitter PvdA Winterswijk

Hét belangrijkste agendapunt was het participatiekader van de gemeente Winterswijk. Namens de PvdA vertelde Max van Eck in zijn maidenspeech hoe de fractie aankijkt tegen dit kader.

De PvdA heeft bij eerdere behandelingen van het participatiekader aangegeven dat wij de grootste waarde van dit stuk zien in het feit dat het een lerend document is. Dat blijven wij onderschrijven. Echter, daarin ligt de grootste uitdaging. Bij de behandeling in de commissievergadering sprak het college over een gezamenlijke zoektocht naar een goede balans. Deze uitdaging ligt echter niet enkel bij de ambtelijke organisatie. Zoals ook in het politiek forum werd aangegeven hebben ook wij als raad een verantwoordelijkheid. Immers, de vertegenwoordigende rol van de gemeenteraad maakt dat zij verantwoordelijk is voor het vinger aan de pols houden bij de werking en effecten van dit kader.

De VVD fractie maakte gebruik van de pitchronde om het idee van een drugstestlocatie te pitchen. De PvdA fractie reageerde hier positief op. Alhoewel we het beter vinden om geen drugs te gebruiken zien we ook dat het gebruik van drugs aanwezig is en blijft in onze samenleving. Als mensen dan toch willen gebruiken, dan vinden we het goed dat dit zo veilig mogelijk gebeurt.

https://winterswijk.pvda.nl

Winterswijks Belang (WB)

Erwin te Selle, fractievoorzitter Winterswijks Belang

Nadat in de vorige raadsvergadering van 6 april Gea Oonk, Miranda Çakir en Jan Pleiter zijn geïnstalleerd als commissieleden, hebben we in deze vergadering ons team gecompleteerd met de installatie van Robin Meinen.

Middels een stemverklaring hebben we aangegeven wel in te kunnen stemmen met het bestemmingsplan voor Goordiek 2, maar dat we ons zorgen maken over het door maatwerk steeds verder oprekken van de beleidsregels van de omgevingsvisie. De bouw van een woning verbetert de kwaliteit van het plan, maar leidt wel tot verdere verstening van het buitengebied!

Dat het participatiekader ‘Samenwerken in Winterswijk’ op brede steun kon rekenen in de raad bleek al in de commissievergadering. De goede voorbereiding in de werkgroep omgevingswet en het vele werk dat deze heeft verzet in het kader van de beoogde invoering van de Omgevingswet op 1 januari was hier debet aan. Ons fractielid Vlok van Harten heeft hier in de vorige raadsperiode een belangrijke rol in gespeeld. Samen met D66 hebben we een motie ingediend, waarin we het college vragen uit te zoeken of het participatiekader uitgebreid kan worden met een burgerforum bestaande uit ingelote en uitgenodigde inwoners om zo bij te dragen aan draagvlak en kwaliteit van plannen. Helaas wilde Morgen de motie niet steunen, maar de rest van de raad wel.

Voor meer informatie zie ook https://winterswijksbelang.nl

VVD

Casper Sonderen, fractievoorzitter VVD Winterswijk

Allereerst feliciteert de VVD Yvette Damkot (VW) en Robin Meinen (WB) met hun benoeming tot raadscommissielid! De VVD kijkt terug op een productieve eerste reguliere raadsvergadering van de nieuwe periode. Hij stond grotendeels in het teken van participatie met inwoners. Maar voordat dat voorstel behandeld werd, was de VVD mede-indiener van twee moties, hadden we een bijdrage bij het vragenhalfuurtje en een onderwerp voor de opendebatronde.

Nasim Morad stelde vragen die we vanuit Winterswijkse inwoners kregen over het Vrijheidspark. De VVD vraagt al langer aandacht voor de verkeerssituatie en de parkeermogelijkheden rondom het gebied. Het Vrijheidspark en de Post zijn niet altijd makkelijk te bereiken door eenrichtingswegen en parkeerplaatsen in het gebied zijn gauw vol. Wat de VVD betreft moet de bereikbaarheid en de parkeermogelijkheid in het centrum beter. Daarnaast wilde de VVD weten hoe andere partijen denken over een drugstestpunt in Winterswijk. Via zulke punten kan anoniem getest worden of er geen onverwachte drugs of gevaarlijke materialen als glas in drugs zitten.

Ook was de VVD blij met de invoering van een participatiekader voor betere participatie met inwoners. Dit kader is een goed vertrekpunt om samenwerking met inwoners van Winterswijk duidelijker te maken. Vragen? Neem graag contact op!

Voor meer informatie zie ook: https://winterswijk.vvd.nl/