Hieronder leest u de inhoud van het Gemeentenieuws. U kunt de onderwerpen eenvoudig met één klik openen en lezen.

Spectaculair Vrijheidspark Festival Winterswijk

Op zondagavond 5 juni (1e Pinksterdag) organiseren Vereeniging Volksfeest Winterswijk, Muziekvereniging Excelsior Winterswijk en de gemeente Winterswijk het Vrijheidspark Festival Winterswijk. Het belooft een mooie zomeravond te worden, waarin we muzikaal stilstaan bij onze vrijheid. Het festival is gratis toegankelijk. Er is een aantal zitplaatsen beschikbaar, hiervoor kunt u een gratis kaartje afhalen bij Oonk Speciaalzaak aan de Misterstraat 47 op dinsdag 31 mei tussen 18.00 en 19.00 uur.

Tijdens het festival vieren we de geboorte van Nederland in 1572 (Viering 450 jaar Nederlandse Staat). Eren we onze veteranen, die ervoor zorgen dat we in vrijheid kunnen leven. Staan we stil bij de situatie in Oekraïne, waarmee nog maar eens blijkt dat vrede niet vanzelfsprekend is.

Programma

Om 18.00 uur wordt het festivalterrein geopend en van 19.00 tot 20.00 uur start het voorprogramma. Het harmonieorkest van Excelsior brengt in samenwerking met vele solisten vanaf 20.30 uur een non-stop show. Vanaf 23.00 uur start de afterparty met DJ Colin Dokter.

Bekijk nieuwe inrichting trouwzaal tijdens KunstOer

Op 4, 5 en 6 juni vindt KunstOer plaats. Een driedaags evenement in Winterswijk waar erfgoed, kunst en de natuur prachtig samenkomen. Tijdens KunstOer is de nieuwe inrichting van de trouwzaal met  het kunstwerk van Robert Jansen te bewonderen. Robert Jansen is dan aanwezig en geeft graag uitleg over zijn werk.

Bijzondere erfgoedlocaties

In het pinksterweekend kun je bijzondere erfgoedlocaties bezoeken waar kunstenaars hun werk tentoonstellen. Naast schilderijen, foto’s en textielkunst zijn er beelden en objecten van hout, brons, keramiek en steen te bewonderen. De gemeentelijke- en rijksmonumenten tonen hun geschiedenis van buiten en/of binnen en vormen met de kunst een verrassende eenheid.

Meer informatie

Het centrale punt tijdens KunstOer is het raadhuis en het VVV-inspiratiepunt aan het Mevr. Kuipers-Rietbergplein. Openingstijden zijn: zaterdag 4 juni van 14.00 tot 17.00 uur. En zondag 5 en maandag 6 juni van 11.00 tot 17.00 uur. Meer informatie vindt u op www.kunstoer.nl.

Eenmalige energietoeslag voor inwoners met een laag inkomen

Inwoners van Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk met een laag inkomen kunnen in aanmerking komen voor een eenmalige energietoeslag. De eenmalige energietoeslag is een initiatief van het Rijk, en wordt uitbetaald door Fijnder, werkleerbedrijf Oost Achterhoek.

Kom ik in aanmerking?

Als inwoner met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm kom je in aanmerking wanneer je:

 • in de gemeente Berkelland, Oost Gelre of Winterswijk woont;
 • 21 jaar of ouder bent;
 • geen recht hebt op studiefinanciering;
 • niet dakloos of thuisloos bent;
 • niet in een instelling (bijvoorbeeld Beschermd Wonen of een verpleegtehuis) woont;
 • hoofdbewoner bent van de woning.

Maximum netto bedrag per maand exclusief vakantietoeslag

 • Alleenstaande tot AOW-leeftijd: € 1.244,54
 • Gehuwden/samenwonenden tot AOW-leeftijd: € 1.777,92
 • Vanaf AOW-gerechtigde leeftijd – alleenstaande: € 1.382,89
 • Vanaf AOW-gerechtigde leeftijd – gehuwden of samenwonenden: € 1.872,49

Heb je een hoger inkomen?

Inwoners die in een schuldenregeling zitten of waar beslag ligt op het inkomen komen mogelijk ook in aanmerking.

Aanvragen

Wil je de toeslag aanvragen? Ga dan naar de website van Fijnder en dien je aanvraag in. Je kunt ook mailen naar info@fijnder.nl of bellen naar (0544) 474 200. Aanvragen kan tot 1 december 2022.

Aangepaste inzameling tweede pinksterdag

Op 6 juni (tweede pinksterdag) zamelt de gemeente Winterswijk geen afval en grondstoffen in.

De afvalinzameling van maandag 6 juni vindt plaats op zaterdag 4 juni.

Zet uw container op tijd, vóór 07.00 uur, aan de weg! Kijk voor de actuele inzameldagen op www.rova.nl/inzamelkalender of in de ROVA-app.

Zonnebrinkkerk drie dagen open voor corona vaccinatie

Donderdag 9 tot en met zaterdag 11 juni komt de GGD Noord- en Oost-Gelderland naar Winterswijk om inwoners te informeren over het vaccineren tegen het coronavirus en men kan zich desgewenst meteen laten vaccineren.

Winterswijkers die zich willen laten vaccineren kunnen van donderdag 9 juni tot en met zaterdag 11 juni  van 11.00 tot 19.30 uur terecht in de Zonnebrinkkerk, Zonnebrink 61. De locatie is ingericht als tijdelijke pop-up locatie met vrije inloop voor iedereen die vragen heeft of zich wil laten vaccineren zonder eerst een afspraak te maken. Vaccinatie is mogelijk voor 1e én 2e prik. Let erop dat er 3 weken (21 dagen) tussen de 1e en 2e prik zitten. Ook is er de mogelijkheid voor de 3e vaccinatie op uitnodiging van de specialist en de herhaalprik voor 60-plussers.

Boosterprik

Iedereen van 18 jaar of ouder kan zonder afspraak terecht voor de boosterprik, 3 maanden na je laatste vaccinatie of 3 maanden na besmetting met corona.

Geen afspraak nodig

Voor vaccinatie op  9, 10 of 11 juni is het niet nodig een afspraak te maken. Wel moeten inwoners een geldig ID-bewijs meenemen. Er wordt gevaccineerd met het Pfizer-vaccin. Binnen de vaccinatielocaties is het dragen van een mondneusmasker verplicht.

Elke vaccinatie telt

Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen zich laten vaccineren. Zo gaan we verspreiding van het coronavirus tegen en beschermen we elkaar. Daarom telt elke vaccinatie.

Meer weten?

Uitgebreide informatie over vaccinaties kunt u vinden op www.ggdnog.nl/corona/corona-vaccinaties/vaccinatielocaties

Inzameling van landbouwfolie, wikkelfolie en wikkelnet

Voor landbouwers en particulieren is op zaterdagmorgen 4 juni de jaarlijkse landbouwfolie-inzamelingsactie. Het aanbieden van landbouwfolie, wikkelfolie en wikkelnet kan uitsluitend tussen 08.30 en 12.00 uur. Voor de inname dient u te betalen (prijs is € 120 per ton). Aanbod door particulieren van wikkelfolie en wikkelnet tot 10 kg is gratis. Op de locaties Huppel en Miste kunt via  pin betalen.

Landbouwfolie

 • dient bezemschoon te zijn,
 • dient gescheiden te zijn van wikkelfolie en wikkelnet,
 • de kosten bedragen € 120,- per ton met een minimum van € 10,-,
 • partijen boven 50 kg worden gewogen,
 • betalen kan (alleen) middels pin apparatuur
 • kan alleen ingeleverd worden op de verzamelpunten van Huiskamp BV (Huppel) en Loonbedrijf Miste BV en niet bij BCS (Kotten).

Wikkelfolie

 • dient bezemschoon te zijn en vrij van wikkelnet
 • partijen van particulieren tot 10 kg kunnen gratis op alle drie verzamelpunten ingeleverd worden,
 • partijen tot 50 kg kosten € 6,00.
 • voor overige partijen gelden dezelfde voorwaarden als landbouwfolie

 Algemene voorwaarden

 • niet bezemschone folies, vloerzeilen, dekzeilen en hard plastic worden niet geaccepteerd,
 • het aanbieden kan uitsluitend tussen 08.30 en 12.00 uur

Adressen van de verzamelpunten

•    Loonbedrijf Miste B.V., Misterweg 205
•    Loon- en Grondverzetbedrijf Huiskamp B.V W., Waliënseweg 17
•    BCS Loon- en mechanisatiebedrijf, Sieverdinkweg 16 (alleen tot wikkelfolie)

Initiatiefnemers

Stichting Waardevol Cultuurlandschap Winterswijk (WCL), LTO-Noord, afdeling Oost Achterhoek Commissie Winterswijk en de Buurtschappen Verenigingen (BSV) verzorgen deze inzameling.

Bijeenkomst ‘Instructie Verantwoord Alcohol schenken (IVA)’

Op maandag 13 juni 2022 organiseert de gemeente,  samen met Iriszorg, weer een avondbijeenkomst ‘Instructie Verantwoord Alcohol Schenken (IVA)’ voor barvrijwilligers. Eén van de vragen die in juni wordt besproken is: “Wat moet ik doen als ik een klant geen alcohol mag schenken?”

IVA: doén!

Tijdens de bijeenkomst komen alle zaken aan bod die barvrijwilligers moeten en kunnen weten. Denk hierbij aan de werking van alcohol en de wettelijke regels volgens de vernieuwde Drank- en Horecawet. Naast het opdoen van de nodige kennis, worden ook lastige situaties geoefend, zoals je die in de praktijk kunt meemaken.

Deelname is gratis

Deze avond is bedoeld voor (bar)vrijwilligers van alle verenigingen in de gemeente Winterswijk. De training is gratis! En alle deelnemers ontvangen na deelname een certificaat. Deze avond vindt plaats in het gemeentekantoor, Stationsstraat 25 in Winterswijk en duurt van 19.30 tot 21.30 uur. U kunt zich tot 7 juni per mail aanmelden bij: mnavis@winterswijk.nl. Vermeld in de aanmelding ‘IVA Winterswijk’, uw naam, uw vereniging en het aantal deelnemende personen.

Heeft u nog vragen?

Neem dan gerust contact op met Marieke Navis, teamsecretariaat Zorg & Welzijn Gemeente Winterswijk, bereikbaar via mnavis@winterswijk.nl.

De Week van de Jonge Mantelzorger: Niet te missen…

Van 1 tot en met 7 juni is het de Week van de Jonge Mantelzorg. Ook in Winterswijk is er deze week extra aandacht voor jongeren die zorgen. Veel jongeren zien zichzelf niet als jonge mantelzorgers, maar ondervinden wel degelijk gevolgen van de zorgsituatie op jonge leeftijd. Met de bewustwordingscampagne Niet te missen wordt via video’s, posters, portretten en verhalen zichtbaar én voelbaar gemaakt wat de impact is van mantelzorg in het persoonlijke leven van jongeren. Scan de QR-code onder dit artikel voor een doorkijk en kijk op www.depostwinterswijk.nl voor meer informatie over jonge mantelzorgers.

Jonge Mantelzorgkamp

Om jonge mantelzorgers een adempauze van zorg te geven en een weekend onbezorgd te laten genieten faciliteert de gemeente Winterwijk deze nazomer het Jonge Mantelzorgkamp. Een kamp voor én door jonge mantelzorgers. Een initiatief dat in 2018 is opgestart door Lars van Leeuwen en Iris Hoffman en nu Achterhoek breed door gemeenten wordt omarmd. Het kamp vindt plaats van 30 september t/m 2 oktober in Lochem. Wilt u meer informatie hierover, of andere ondersteuningsmogelijkheden voor jonge mantelzorgers verkennen? Stuur een mail naar mantelzorgconsulent Hentje Metz via mantelzorg@winterswijk.nl.

Meer informatie over de Niet te missen-campagne vindt u op @weekvandejongemantelzorger (Facebook, LinkedIn en Instagram) of volg ons via @depostwinterswijk.

Verkeersmaatregelen

Hieronder leest u waar er gewerkt wordt aan de weg en waar tijdelijke maatregelen zijn.

Actuele maatregelen

Avond4daagse

Op verschillende plekken in Winterswijk worden tijdens de avondvierdaagse tussen 31 mei en 3 juni verkeersregelaars ingezet.

Lopende maatregelen

 • Torenstraat. Op woensdagen en zaterdagen afgesloten voor al het verkeer in verband met de warenmarkt. Er geldt een wegsleepregeling.
 • Greversweg. Er kan geen gebruik gemaakt worden van de overgang Greversweg en de weg aan de zuidzijde.

Meer info leest u op www.winterswijk.nl/verkeersmaatregelen

Agenda activiteiten

Tabel met data en omschrijvingen in agenda
DatumOmschrijving
2 juni 2022Politiek forum van 19.30 tot 21.45 uur in de raadzaal van het raadhuis. Meer informatie vindt u op onze website.
4 juni 2022Inzameling van landbouwfolie, wikkelfolie en wikkelnet.
4, 5 en 6 juni 2022KunstOer.
5 juni 2022Vrijheidspark Festival Winterswijk.
9 juni 2022Cliëntenraad PW Fijnder van 19.30 tot 21.30 uur, Mattelierstraat 19 in Groenlo. Bijwonen? Graag aanmelden via clientenraad@fijnder.nl. Meer info: www.fijnder.nl/clientenraad
13 juni 2022Bijeenkomst ‘Instructie Verantwoord Alcohol schenken (IVA)’

Officiële bekendmakingen

De gemeente Winterswijk publiceert haar bekendmakingen en kennisgevingen digitaal. Via www.officielebekendmakingen.nl blijft u op de hoogte van alle bekendmakingen en kennisgevingen. U kunt de bekendmakingen in uw buurt zelf op deze website opzoeken, maar u kunt ook wekelijks een e-mail ontvangen met bekendmakingen die voor u relevant zijn. U meldt zich aan voor deze e-mailservice op www.overheid.nl. U krijgt dan elke week automatisch een overzicht van de voor u relevante publicaties en kunt direct doorklikken naar de bekendmakingen.

Besluiten van het college van B en W

Het college van burgemeester en wethouders vergadert iedere dinsdag over beleid, samenwerking en financiën. De besluiten die het college neemt, leest u op https://www.winterswijk.nl/collegebesluiten

LEEF

Vragen over bouwen, openbare ruimte en vergunningen in de fysieke leefomgeving? Neem contact met ons op.
T: (0543) 543 530 van 9.00 tot 13.00 uur. E: LEEF@winterswijk.nl.