Gemeentenieuws 7 maart 2023
Hieronder leest u de inhoud van het Gemeentenieuws. U kunt de onderwerpen eenvoudig met één klik openen en lezen.
‘Wandel je FIT!’ start vanaf 27 maart 2023
Vanaf maandag 27 maart start Actief Winterswijk een 10 wekelijks wandelprogramma ‘Wandel je FIT’ voor volwassenen en senioren. Wekelijks van 09.30 tot 10.30 uur starten de wandelingen vanaf het sportterrein van atletiekvereniging Archeus aan de Vredenseweg 136. Dit onder professionele begeleiding van de beweegmakelaar van Actief Winterswijk. Deelname is gratis.
Wandelen is een eenvoudige manier om te starten met bewegen. Mensen die voldoende bewegen en sporten zijn lichamelijk en mentaal fitter. Zij hebben minder kans op een depressie, diabetes en hart- en vaatziekten. Het doel van ‘Wandel je FIT’ is om in 10 weken het wandelen op te bouwen en daarna aan te sluiten bij bijvoorbeeld een wandelgroep of vereniging. Het programma bestaat uit oefeningen om balans, mobiliteit, kracht en looptechniek te verbeteren. Ook een warming-up, opbouw van wandelen in afstand, tempo en tijd komen aan bod. En natuurlijk staat ook het sociaal contact onderling centraal. Na afloop is er gelegenheid voor het nuttigen van een kopje koffie/thee en gezellig even na te praten.
Doe mee en zet de eerste stap naar een gezonde leefstijl
Wilt u deelnemen of heeft u een vraag over de mogelijkheden van aanbod op het gebied van sport en bewegen? Laat dit dan weten via beweegmakelaar@winterswijk.nl, of meld u via www.actiefwinterswijk.nl(externe link) aan. U kunt ook telefonisch contact opnemen met beweegmakelaar Ria Bussink via nummer (06) 237 925 29. Vermeld bij uw aanmelding uw naam, leeftijd en telefoonnummer. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op. Wandeldata zijn: 27 maart, 3, 17 en 24 april, 1, 15 en 22 mei, 5, 12 en 19 juni 2023.

Gratis scootmobiel-training met onderhoudsbeurt
Op vrijdag 10 en vrijdag 24 maart kunt u als scootmobiel-rijder een gratis training krijgen. Woont u in de gemeente Winterswijk en rijdt u op een scootmobiel? Dan is deze training voor u. De training gaat over hoe u met uw scootmobiel veilig(er) kunt deelnemen aan het verkeer. Doet u mee aan de training, dan kunt u uw scootmobiel meteen een onderhoudsbeurt laten geven. Dan kunt u daarna weer veilig op pad!
Waar en wanneer is de scootmobiel-training?
U kunt kiezen uit vrijdag 10 of vrijdag 24 maart. Bij genoeg aanmeldingen is er ook een training op vrijdag 31 maart. U kunt kiezen voor 09.00 tot 12.00 uur of 14.00 tot 17.00 uur. Per training kunnen 30 mensen meedoen.
Wat gaat u doen tijdens de scootmobiel-training?
Tijdens de training nemen we de verkeersregels voor scootmobiel-rijders door.
- U oefent met de scootmobiel op een route.
- Tijdens een vragenuurtje kunt u eventuele knelpunten bespreken. Ook kunt u ideeën aandragen.
- Uw scootmobiel wordt nagekeken door een monteur. Kleine reparaties worden direct uitgevoerd. Jaarlijks onderhoud is verplicht.
- U krijgt een bewijs van deelname aan de training mee naar huis.
Zo meldt u zich aan voor de scootmobiel-training
Wilt u meedoen aan deze training? Meld u zich dan aan bij Marieke Navis via mnavis@winterswijk.nl. Vermeld daarbij uw naam, telefoonnummer en de dag en tijd waarop u zou willen meedoen. U kunt Marieke ook bellen op (06) 283 825 95.
Heeft u vragen over de inhoud van de scootmobieltraining?
Neem dan contact op met Frans te Loo. Hij is lid van VVN afdeling Winterswijk en ervaren scootmobiel-rijder. U bereikt hem van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur via (06) 575 496 10 of via mediacommunicatieprteloo@gmail.com.
Deze scootmobiel-training wordt u aangeboden door Veilig Verkeer Nederland Afdeling Winterswijk en de gemeente Winterswijk, samen met Kersten hulpmiddelen, Frank Massop Verkeersschool en Scootmobielcentrum Achterhoek.

Vernieuwing schoolplein Bargerpaske
Een gezamenlijk project van de school, buurt en gemeente: het veranderen van een deel van het schoolplein aan de kant van de Ravenhorsterweg. Het past binnen het grotere plan van de Bargerpaske om het hele schoolplein te vernieuwen.
“Voor ik bijna anderhalf jaar geleden begon bij de Bargerpaske, kwam ik van een school met een natuurtuin in de betonnen stad Zoetermeer”, vertelt directrice Annemieke Weijsters. “Mijn doel werd meteen om kleur op dit schoolplein aan te brengen en het op te knappen. Weg met grijs en saai, laat de schoonheid van het landschap maar terugkomen!”
Samen de schouders eronder
Aan de kant van de Ravenhorsterweg werd een bestaand plantvak vergroot. Er stond nauwelijks beplanting meer door de slechte grond. 1900 vaste planten, bomen en struiken werden in voedzame aarde geplant. Dat verzorgde de werkgroep van de school samen met ouders van de Bargerpaske en nieuwkomersschool Het Pyriet, leerkrachten en de ouderraad. De gemeente regelde het ontwerp en budget voor de vernieuwing. De afgegraven grond werd gebruikt voor een speelheuvel op het plein. De vrijgekomen tegels komen nog terug in een buitenlesplek. Het plantvak buiten het hek is door de gemeente in bruikleen gegeven aan de school en kreeg nieuwe planten, een heg en struiken. De ROVA verzorgde ook een deel van de werkzaamheden.
Nog niet klaar
“Als alles gaat groeien, zie je het resultaat pas echt. Voor de buurt en leerlingen is het een groener plein met bloeiende planten, die zorgen voor meer biodiversiteit, minder hitte en schaduw. Heel belangrijk voor de uitstraling van onze school. Het idee van de kinderen om een zwembad te maken, heeft het helaas niet gered. Ik ben ontzettend blij met het harde werk van de ouders van de Bargerpaske en het Pyriet. Mooi om te zien dat een project als dit verbindt, ook al spreken sommige ouders de taal niet. Zonder hen hadden we dit niet gered”, licht Annemieke toe. “En we gaan vrolijk verder. Er komen nog tunnels van wilgentenen, een pannakooi met boomstammen en we voegen nog meer begroeiing toe. We hebben de smaak echt te pakken!”

Menstruatieproducten gratis beschikbaar op toiletten
Vanaf nu zijn er gratis menstruatieproducten beschikbaar in het openbare toilet van het gemeentekantoor. Ook op het Gerrit Komrij College en het Pronova hangt een menstruatiekastje. Leerlingen waar thuis geen of weinig geld is om producten te kopen, kunnen zo van gratis maandverband of tampons gebruik maken. De producten zijn ook beschikbaar voor een noodgeval. Het kan u namelijk overkomen dat u geen maandverband of een tampon bij u heeft. Dan biedt het menstruatiekastje uitkomst.
Onderzoek toonde aan dat 10 procent van de vrouwen in Nederland de kosten voor menstruatieproducten van € 5,- maandelijks niet kan betalen. “Het komt voor dat meiden niet naar school gaan doordat ze geen producten gebruiken. De oorzaak kan armoede zijn. Met het plaatsen menstruatiekastjes op scholen en openbare toiletten willen we schoolverzuim voorkomen. En mensen tegemoet komen voor wie deze producten te duur zijn”, legt Guido de Vries van Armoedevrij Winterswijk uit. Binnenkort krijgen Sociaal Team de Post en het raadhuis ook een menstruatiekastje. Winterswijk Armoedevrij vult vooralsnog de menstruatiekastjes met de producten.

Omkijken naar de arbeidsmarkt
Werkleerbedrijf Fijnder en sociaal werk- en ontwikkelbedrijf Laborijn lanceren samen de werkgeverspilot: ‘Omkijken naar de arbeidsmarkt’.
Voor een kleine groep werkzoekenden is het moeilijk om werk te vinden. En dat is een gemiste kans, vinden zowel Fijnder als Laborijn. De werkgeverspilot 'Omkijken naar de arbeidsmarkt' wil daar verandering in brengen. De pilot daagt werkgevers in de Achterhoek uit om anders te kijken naar arbeidspotentieel en zo werk te bieden aan werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Theo Beijer, directeur van Fijnder: “De pilot is een uitnodiging aan bedrijven om zelf regie te pakken en creatief te zijn in het bieden van werk aan onbenut arbeidspotentieel. We vragen werkgevers om talenten en competenties centraal te zetten en te kijken naar wat wél passend is. Zo kan een werkplek op maat worden gecreëerd.” Fijnder en Laborijn bieden daarbij hulp en een financiële vergoeding. “Deze kan de werkgever naar eigen inzicht inzetten en is bedoeld om een succesvolle plaatsing te realiseren”, aldus Theo Beijer.
De werkgeverspilot Omkijken wordt gelanceerd met een oproep aan werkgevers om het Omkijken manifest te ondertekenen. Daarmee willen Fijnder en Laborijn zoveel mogelijk werkgevers bereiken. Door samen anders te kijken, kennis te delen en ervaringen uit te wisselen. Zo wordt werk gecreëerd voor mensen die nu aan de kant staan. “Dat is fijn voor de mensen zelf, die weer meedoen, maar ook voor de werkgever die er een waardevolle kracht bij heeft”, aldus Jeroen Spruit, directeur van Laborijn.

Verkiezingen Provinciale Staten en Waterschap op 15 maart
Op 15 maart 2023 zijn er twee verkiezingen, één voor de Provinciale Staten en één voor het Waterschap Rijn en IJssel.
Na het sluiten van de stembureaus om 21.00 uur worden de stemmen geteld. De voorlopige uitslag van de verkiezingen wordt op 16 maart vastgesteld.
Openbare kennisgeving zitting gemeentelijk stembureau
Op 1 januari 2023 is een nieuwe procedure vaststelling verkiezingsuitslag in werking getreden. Door deze nieuwe procedure wordt de voorlopige uitslag van de verkiezingen, gehouden op 15 maart 2023, op een andere wijze vastgesteld. Dit gebeurt in een openbare zitting van het Gemeentelijk Stembureau (GSB). U bent van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn.
De openbare zitting vindt plaats op 16 maart 2023 in het gemeentekantoor, Stationsstraat 25, aanvang 9.00 uur.
Werkzaamheden
Het GSB controleert tijdens deze openbare zitting de processen-verbaal van de stembureaus van beide verkiezingen. Bij vermoedelijke (tel)fouten worden de stemmen van dat bureau geheel of gedeeltelijk opnieuw geteld. Eventuele fouten worden gecorrigeerd en opgenomen in een zogenaamd corrigendum. Daarna stelt het GSB de uitkomst van de telling per verkiezing op gemeentelijk niveau vast. Hiervan wordt proces-verbaal opgemaakt.
Gevonden en verloren voorwerpen
Geef een verloren of gevonden voorwerp online door, persoonlijk bij de receptie van het gemeentekantoor of telefonisch via telefoonnummer (0543) 543 543.
Wij publiceren gevonden voorwerpen maandelijks op de pagina Verloren of gevonden voorwerpen melden. Staat het voorwerp dat u bent verloren er niet bij, neem dan contact met ons op via eerder genoemd telefoonnummer.
Werk aan de weg
Hieronder leest u waar er gewerkt wordt aan de weg en waar tijdelijke maatregelen zijn.
Pashegge
Start fase 4 op maandag 13 maart. Kijk voor meer info over de wijkaanpak De Pas op www.werkaanwinterswijk.nl/depas(externe link).
Groenloseweg
In verband met het kappen van bomen op woensdag 15 maart op de Groenloseweg tussen de rotonde Peperbus en de Haitsma Mulierweg, is de helft van de weg beschikbaar voor verkeer. Verkeer wordt geregeld door verkeersregelaars.
Verkiezingen
In verband met verkiezingen op 15 maart, worden op de volgende locaties parkeerplaatsen gereserveerd voor mindervaliden:
- Bataafseweg 2c (WIJV)
- Morgenzonweg 7b (Gymlokaal de Stegeman)
- Vlierstraat 7 (Sporthal de Vlier)
- Magnoliastraat 6 (Sportzaal de Alma)
- de Huininkmaat 1a (Budocentrum Winterswijk)
- Pijnboomstraat 2 (Molukse Samenwerkende Kerken Immanuel)
- Europark 16 (Stemstraat Brandweerkazerne)
- Vredenseweg 170 (Gebouw Marijke)
- Geldereschweg 84 (Zaal de Eendracht)
Lopende maatregelen
- Greversweg
- Misterweg
- Beerninkweg
- Dennendijk
- Lijsterbesstraat
- Wooldseweg
Meer info leest u op www.winterswijk.nl/werk-aan-de-weg.
Agenda activiteiten
Datum | Omschrijving |
---|---|
8 maart | EUREGIO adviesdag voor grenspendelaars in Glanerbrug van 10.00 tot 14.00 uur in het vergadercentrum Terhaar-sive-Droste, Gronausestraat 1258-1260. Deelname is gratis. Maak vooraf een afspraak via www.gipeuregio.eu(externe link). Vanaf 12.00 uur is er vrije inloop. Vragen? Bel (053) 460 51 51. |
9 maart | Vergadering cliëntenraad Fijnder van 19.30 tot 21.30 uur bij de Mattelier aan de Mattelierstraat 19 in Groenlo. Vergadering bijwonen? Aanmelden kan via clientenraad@fijnder.nl. Meer info leest u op www.fijnder.nl/clientenraad(externe link). |
9 maart | Vergadering algemene raadscommissie om 19.30 uur in de raadzaal aan het Mevr. Kuipers-Rietbergplein 1. Meer info leest u in dit gemeentenieuws. |
15 maart | Verkiezingen Provinciale Staten en Waterschap. Kijk voor meer info op de pagina Verkiezingen |
18 maart | Landelijke Opschoondag. Kom in actie voor een schone buurt! Om 10.00 uur een gezamenlijke aftrap vanaf het gemeentekantoor. Bekijk het nieuwsbericht Landelijke Opschoondag voor meer info en aanmelden. |
18 maart | Open dag voormalige steenfabriek De Vlijt van 10.00 uur tot 15.00 uur. Bekijk het nieuwsbericht Open dag voormalige steenfabriek De Vlijt voor meer info. |
Vergadering algemene raadscommissie 9 maart 2023
U bent van harte welkom bij deze vergadering aanwezig te zijn; u kunt de vergadering ook via een livestream volgen (of later terugkijken) op www.winterswijk.nl/gemeenteraad, klik op ‘Uitzendingen’.
- Datum en tijd: Donderdag 9 maart om 19.30 uur.
- Locatie: Raadzaal in het raadhuis, Mevr. Kuipers-Rietbergplein 1
- Agenda en stukken: Deze vindt u op https://winterswijk.bestuurlijkeinformatie.nl(externe link)
- Inspreken? Neem dan even contact op met de raadsgriffie.
- Meer informatie: griffie@winterswijk.nl of (0543) 543 543
Officiële bekendmakingen
De gemeente Winterswijk publiceert haar bekendmakingen en kennisgevingen digitaal. Via www.officielebekendmakingen.nl(externe link) blijft u op de hoogte van alle bekendmakingen en kennisgevingen. U kunt de bekendmakingen in uw buurt zelf op die website opzoeken, maar u kunt ook wekelijks een e-mail ontvangen met bekendmakingen die voor u relevant zijn. U meldt zich aan voor deze e-mailservice op www.overheid.nl(externe link). U krijgt dan elke week automatisch een overzicht van de voor u relevante publicaties en kunt direct doorklikken naar de bekendmakingen.
Officiële bekendmakingen leest u op de pagina Bekendmakingen.
Besluiten van het college van B en W
Het college van burgemeester en wethouders vergadert iedere dinsdag over beleid, samenwerking en financiën. De besluiten die het college neemt, leest u op de pagina Besluitenlijsten van het college.