Hieronder leest u de inhoud van het Gemeentenieuws. U kunt de onderwerpen eenvoudig met 1 klik openen en lezen.

Eerste bloemencorso met audiodescriptie in Winterswijk

In Winterswijk willen we dat iedereen mee kan doen. Daarom is er op zaterdag 26 augustus dit jaar op de tribune live een beeldverteller aanwezig om het Bloemencorso te verslaan aan mensen die slechtziend of blind zijn.

Audiodescriptie bij het bloemencorso

Het is voor het eerst dat er audiodescriptie bij een bloemencorso in de Achterhoek is. Op zaterdag 26 augustus 2023 zijn bezoekers die blind of slechtziend zijn samen met hun familie en begeleiders welkom bij het Bloemencorso in Winterswijk. Op de tribune bij het gemeentekantoor kunnen zij dan samen, net als ieder ander, genieten van de optocht.

Aanmelden

Wilt u het bloemencorso graag beleven met audiodescriptie? Meldt u dan aan door te mailen naar oogcafeinwinterswijk@gmail.com. Vermeld in de mail:

 • Het totaal aantal personen
 • Het aantal personen met een visuele beperking
 • Naam
 • Telefoonnummer
 • Uw e-mailadres
 • Als u gebruik wilt maken van de speciale parkeerplaats: kenteken van de auto
 • Een eventuele vrijwillige bijdrage

Meer informatie

Wilt u meer informatie? Kijk dan op www.werkaanwinterswijk.nl(externe link) of bel naar het Oogcafé in Winterswijk, telefoon (06) 23 118 010.
 

Bestemmingsplan wijzigen? Wees op tijd!

Op 1 januari 2024 gaat de Omgevingswet in. Vanaf dat moment worden onze bestemmingsplannen vervangen door 1 omgevingsplan voor de hele gemeente. Met de nieuwe wet kan de gemeente geen nieuwe bestemmingsplannen meer in procedure brengen. Wilt u volgens de huidige regels een bestemming wijzigen? U heeft nog tot 1 september de tijd om alles aan te leveren.  

Het wijzigen van een bestemming, bijvoorbeeld van agrarisch naar wonen, vraagt om goede voorbereiding en kost tijd. Zowel voor de initiatiefnemer als voor de gemeente. Omdat de Omgevingswet gaat gelden vanaf 1 januari 2024, kiezen wij ervoor om geen nieuwe bestemmingsplanprocedure meer te starten tussen 1 september 2023 en 1 januari 2024. Dit geeft ons genoeg tijd om alle lopende verzoeken goed te beoordelen. 

Nieuwe verzoeken

Nieuwe verzoeken kunnen we nog behandelen en beoordelen volgens de huidige regelgeving wanneer u vóór 1 september 2023 het complete ontwerpbestemmingsplan bij de gemeente indient. Dit is inclusief alle noodzakelijke onderzoeken. Het ontwerpbestemmingsplan moet namelijk vóór 1 januari 2024 ter inzage gelegd worden om het plan nog in procedure te brengen op basis van de huidige regelgeving. 

Lopende verzoeken

Voor lopende verzoeken maken we in sommige gevallen een uitzondering. In deze gevallen mogen initiatiefnemers ook ná 1 september 2023 de noodzakelijke onderzoeken aanleveren. Daarbij moet wel duidelijk zijn dat de terinzagelegging van een ontwerpbestemmingsplan vóór 1 januari 2024 haalbaar is. Dit gebeurt uitsluitend in overleg met en na instemming van de gemeente.

Omgevingsvergunning

U kunt ook een omgevingsvergunning aanvragen. Een aanvraag behandelt de gemeente volgens de huidige regelgeving als deze vóór 1 januari 2024 is ingediend. Vergunningsaanvragen die u na 1 januari 2024 indient, vallen straks onder de Omgevingswet.

Meer informatie

Neem bij bouwplannen contact op met uw architect, adviseur of contactpersoon bij de gemeente en laat u goed informeren wat de Omgevingswet voor uw plan betekent. In sommige gevallen is het verstandig om te wachten op de Omgevingswet, in andere gevallen juist niet. Wilt u uw plan volgens de huidige regelgeving laten behandelen? Kom dan snel in actie! 
 

Fietsen stallen tijdens het Volksfeest

Komt u op de fiets naar het Volksfeest? Hieronder vindt u informatie over de diverse extra fietsenstallingen tijdens het Volksfeest en de bewaakte fietsenstalling. Ook zijn er plaatsen in het centrum waar u uw fiets niet kan stallen in het kader van de veiligheid.

Extra fietsenstallingen

In samenwerking met de Vereeniging Volksfeest zorgt de gemeente voor extra fietsstallingsplaatsen op de volgende locaties:

 • parkeerterrein Sellekamp
 • trottoir Weeninkpad en grasveld Scholtenbrug
 • parkeerterrein Spoorstraat
 • trottoir Roelvinkstraat (zijgevel HEMA)
 • parkeerterrein Beukenhorstweg (achter oude gemeentehuis)
 • parkeerterrein hoek Gasthuisstraat/Jeugdkerkstraat

Het plaatsen van fietsen in deze stallingen is op eigen risico.

Bewaakte fietsenstalling

Ook dit jaar is er weer een bewaakte fietsenstalling met plaats voor enkele honderden fietsen. Heeft u een dure fiets en/of wilt u zeker weten dat uw fiets veilig gestald is nabij de Wheme en de Markt, dan roepen wij u op om hier gebruik van te maken. 

De bewaakte fietsenstalling bevindt zich in het lager gelegen parkeerterrein aan de Wheme (de zogenaamde ‘blikbak’, schuin tegenover de Zonnebrinkkerk) en is geopend op vrijdag 25 augustus en zaterdag 26 augustus van 09.30 tot 01.30 uur. Dit jaar is de bewaakte fietsenstalling ook geopend op zondag 27 augustus! De openingstijden op zondag 27 augustus zijn van 12.00 tot 19.00 uur.

U kunt uw fiets hier de hele dag stallen voor € 2,50 per fiets. Ook is het mogelijk om een ticket te kopen voor stalling op vrijdag én zaterdag voor € 4,00 of een ticket voor vrijdag, zaterdag én zondag voor € 5,00.

Waar is fietsen en het stallen van fietsen niet mogelijk?

In een aantal straten heeft de gemeente een verbod ingesteld om te (brom)fietsen, een fiets mee te nemen of (brom)fietsen te stallen. Dit verbod is ingesteld om te zorgen dat straten tijdens de Volksfeestdrukte niet ‘dichtgeslibd’ raken en bezoekers aan het Volksfeest er dus makkelijk doorheen kunnen. Ook is het erg belangrijk dat hulpdiensten (ambulance, brandweer, politie) met voertuigen door deze straten kunnen wanneer er een noodgeval is. Waar nodig zullen fietsen verwijderd worden.

De volgende straten zijn tijdens het Volksfeest gesloten voor (stallen van) (brom)fietsen:

 • Misterstraat tussen Roelvinkstraat en Markt
 • Bossesteeg en Satinksplas
 • Spoorstraat tussen Kloksteeg en Wooldstraat
 • Wooldstraat
 • Weurden tussen Dingstraat en Wooldstraat
 • Willinkstraat
 • Ratumsestraat tussen Weeninkpad en Markt
 • Nieuwstraat
 • Meddosestraat tussen Sellekamp en Markt
 • Balinkesstraat
 • Burgemeester Bosmastraat tussen Beukenhorstweg en Torenstraat
 • Markt
 • Jeugdkerkstraat
 • Mw. Kuipers Rietbergplein
 • Torenstraat
 • Wierengastraat

Wij wensen iedereen een heel gezellig en geslaagd Volksfeest! 

In de verkoop: Woning Leliestraat 9 Winterswijk

Het College van burgemeester en wethouders van Winterswijk maakt hierbij bekend dat het voornemens is een woning gelegen aan de Leliestraat 9 te Winterswijk te verkopen. De vraagprijs betreft € 249.009 kosten koper. Geïnteresseerden kunnen meer informatie over deze woning en de procedure vinden op de pagina Vrijstaande woning Leliestraat 9, www.funda.n(externe link)l en op de website van de verkopende makelaar: www.ietsandersmakelaars.nl (externe link)

Werk aan de weg

Bekijk de verkeersmaatregelen (auto en fiets) tijdens het Volksfeest, de Bloemencorso, kermis en kinderspelen.

Actuele verkeersmaatregelen

 • Greversweg
 • Burloseweg

Toekomstige verkeersmaatregelen

 • Grote Veldweg (18 – 20 augustus)
 • Delistraat (19 augustus) 
   

Meer info leest u op de pagina Werk aan de weg

Officiële bekendmakingen

De gemeente Winterswijk publiceert haar bekendmakingen en kennisgevingen digitaal. Via www.officielebekendmakingen.nl(externe link) blijft u op de hoogte van alle bekendmakingen en kennisgevingen. U kunt de bekendmakingen in uw buurt zelf op die website opzoeken, maar u kunt ook wekelijks een e-mail ontvangen met bekendmakingen die voor u relevant zijn. U meldt zich aan voor deze e-mailservice op www.overheid.nl(externe link). U krijgt dan elke week automatisch een overzicht van de voor u relevante publicaties en kunt direct doorklikken naar de bekendmakingen.

Officiële bekendmakingen leest u op de pagina Bekendmakingen.

Gevonden en verloren voorwerpen

Geef een verloren of gevonden voorwerp online door, persoonlijk bij de receptie van het gemeentekantoor of telefonisch via telefoonnummer (0543) 543 543.

Wij publiceren gevonden voorwerpen maandelijks op de pagina Verloren of gevonden voorwerpen melden. Staat het voorwerp dat u bent verloren er niet bij, neem dan contact met ons op via eerder genoemd telefoonnummer.

Geen Gemeentenieuws op 15 augustus

Op dinsdag 15 augustus verschijnt er geen Gemeentenieuws. De eerstvolgende uitgave van het Gemeentenieuws is op dinsdag 22 augustus. Actuele berichten leest u op onze Nieuwspagina en op onze sociale media kanalen.