Hieronder leest u de inhoud van het Gemeentenieuws. U kunt de onderwerpen eenvoudig met één klik openen en lezen.

‘Deutschlandticket‘ ook geldig op grensoverschrijdende ov-trajecten

Vanaf 1 mei is het ’49-Euro-Ticket’ of ‘Deutschlandticket’ in Duitsland ingevoerd. Met dit ticket kan men onbeperkt gebruikmaken van het openbaar vervoer in heel Duitsland, met uitzondering van ICE’s en IC’s. Het Deutschlandticket geldt vanaf 1 mei niet alleen binnen de Duitse landsgrenzen, maar ook op een groot aantal Duits-Nederlandse trajecten. Het ticket is de opvolger van het ‘9-Euro-ticket’, dat de Bondsregering in de zomermaanden van 2022 in het kader van een test en ter compensatie van de gestegen energieprijzen invoerde.

Het gaat om de volgende ov-verbindingen:

 • RE 61 Hengelo – Bielefeld
 • RB 51 Enschede – Dortmund
 • RB 64 Enschede – Münster
 • RE 13 Hamm – Venlo  
 • RE 19 Arnhem – Emmerich
 • Buslijn SB 58 Emmerich Bf – Nijmegen HAN
 • Buslijn 29 Neukirchen – Straelen – Venlo
 • Buslijn 60 Kleve Bf – Millingen de Gelderse Poort
 • Buslijn 91 Emmerich Bf – ´s-Heerenberg Molenpoort
 • Buslijn C7 Suderwick – Dinxperlo
 • Buslijn C11 Bocholt – Aalten

Ook passagiers in de ‘Bürgerbus’ van Südlohn naar Winterswijk kunnen op de hele route gebruikmaken van het Deutschlandticket.

Zie onderschrift
Regionale Duitse trein op station in Dortmund

Politiek forum woensdag 17 mei 2023

Tijdens het politiek forum komen politieke onderwerpen aan de orde. Daarbij wordt de raad geïnformeerd over actuele onderwerpen (informerend), of er wordt aan de raads- en commissieleden gevraagd om richting te geven in het maken van nieuwe plannen of beleid (richtinggevend).

Het politiek forum is openbaar. Dus naast raadsleden zijn inwoners, verenigingen, organisaties en bedrijven in Winterswijk van harte welkom. Locatie is het bedrijfsrestaurant van het gemeentekantoor, Stationsstraat 25. Het wordt niet uitgezonden op de website.

Op 17 mei komt het volgende onderwerp aan de orde:

Tijdens informerende sessies kunt u als publiek vragen stellen. Bij richtinggevende sessies krijgt u vaak de gelegenheid om uw mening te geven. Wilt u uw mening geven over een onderwerp dat in het politiek forum aan de orde komt? Neem dan contact op met de griffie van de gemeenteraad via e-mail griffie@winterswijk.nl of telefonisch (0543) 543 543.

Gemeentekantoor, Centrum Duurzaam Winterswijk en De Post op 18 en 19 mei gesloten

Op donderdag 18 mei (Hemelvaartsdag) en vrijdag 19 mei zijn het gemeentekantoor, Centrum Duurzaam Winterswijk en De Post gesloten. Bekijk de actuele openingstijden en contactgegevens.

Online regelen

Veel zaken zoals onder andere het verlengen van uw rijbewijs, het aanvragen van een uittreksel of het doorgeven van een verhuizing kunt u online regelen. U kunt ook een afspraak maken voor het aanvragen of verlengen van uw paspoort of identiteitskaart. Lukt dat niet, dan kunt u telefonisch contact met ons opnemen tijdens de openingstijden van ons gemeentekantoor via telefoonnummer (0543) 543 543.

Voornemen tot uitschrijving uit de Basisregistratie Personen

Uit onderzoek is gebleken dat onderstaande personen niet meer wonen op het adres waar zij volgens de Wet Basisregistratie personen (Wet BRP) staan ingeschreven. Het gemeentebestuur heeft daarom het voornemen deze personen uit te schrijven. De gevolgen hiervan zijn dat men geen gebruik meer kan maken van overheidsvoorzieningen (zoals aanvraag paspoort, kinderbijslag, AOW enzovoort). Het is daarom van groot belang zo spoedig mogelijk aangifte van verhuizing te doen. Onderstaande personen zijn ook aangeschreven en dienen binnen vier weken na verzenddatum van het voornemen contact op te nemen met het team Burgerzaken via telefoonnummer (0543) 543 543. Indien deze personen zich niet binnen deze periode melden, worden zij uitgeschreven uit de Basisregistratie Personen.

Voorletters en geslachtsnaamGeboortedatumVerzenddatum voornemen
D.L. Maciaszczyk25-08-198726-04-2023
I. Blēmere21-10-196426-04-2023
P.F.P. Lemoine23-09-198626-04-2023
D. Pustovalov23-06-200526-04-2023
I. Pustovalova11-08-197726-04-2023

Gevonden en verloren voorwerpen

Geef een verloren of gevonden voorwerp online door, persoonlijk bij de receptie van het gemeentekantoor of telefonisch via telefoonnummer (0543) 543 543.

Wij publiceren gevonden voorwerpen maandelijks op de pagina Verloren of gevonden voorwerpen melden. Staat het voorwerp dat u bent verloren er niet bij, neem dan contact met ons op via eerder genoemd telefoonnummer.

Agenda activiteiten

Tabel met data en omschrijvingen in agenda
DatumOmschrijving
11 mei Mantelzorgcafé van 10.00 tot ongeveer 11.45 uur bij Kalimi’s, Ratumsestraat 7-9 in Winterswijk
11 meiVergadering algemene raadscommissie(externe link) om 19.30 uur in de raadzaal aan het Mevr. Kuipers-Rietbergplein 1.
12 meiInloopspreekuur openbaar vervoer van 14.00 uur tot 15.30 uur in de Bibliotheek Oost-Achterhoek, Parallelweg 5 Winterswijk. Meer info leest u op ervaarhetov.nl/ov-ambassadeur(externe link)
17 meiPolitiek forum. Meer info leest u in dit Gemeentenieuws
30 meiInformatiebijeenkomst over hoogbegaafdheid voor professionals en vrijwilligers die werken met meer- en hoogbegaafde kinderen. Deze bijeenkomst vindt plaats van 15.30 tot 17.00 uur bij Gerrit Komrij College, Parallelweg 7 in Winterswijk. Meer info op preventieplatformjeugd.nl(externe link).

Werk aan de weg

Torenstraat

In verband met een extra warenmarkt is de Torenstraat vanaf de inrit bij Stad Munster op donderdag 18 mei afgesloten voor al het verkeer. Er geldt een wegsleepregeling.

N318 Aalten - Winterswijk

Tussen 30 mei en 30 juni 2023 vindt er groot onderhoud plaats aan de N318 tussen Aalten en Winterswijk. Dit betekent dat de weg in delen is afgesloten. Kijk voor meer info op www.gelderland.nl/n318.

Overige verkeersmaatregelen

 • Pashegge
 • Eikenstraat
 • Lijsterbesstraat

Meer info leest u op de pagina Werk aan de weg.

Officiële bekendmakingen

De gemeente Winterswijk publiceert haar bekendmakingen en kennisgevingen digitaal. Via www.officielebekendmakingen.nl(externe link) blijft u op de hoogte van alle bekendmakingen en kennisgevingen. U kunt de bekendmakingen in uw buurt zelf op die website opzoeken, maar u kunt ook wekelijks een e-mail ontvangen met bekendmakingen die voor u relevant zijn. U meldt zich aan voor deze e-mailservice op www.overheid.nl(externe link). U krijgt dan elke week automatisch een overzicht van de voor u relevante publicaties en kunt direct doorklikken naar de bekendmakingen.

Officiële bekendmakingen leest u op de pagina Bekendmakingen.

Besluiten van het college van B en W

Het college van burgemeester en wethouders vergadert iedere dinsdag over beleid, samenwerking en financiën. De besluiten die het college neemt, leest u op de pagina collegebesluiten.