Als maatschappelijke organisatie of vereniging kunt u in aanmerking komen voor een subsidie voor gestegen energielasten of een renteloze noodlening voor het overbruggen van acute betalingsproblemen door de hoge energieprijzen.

Subsidieregeling gestegen energielasten

De subsidie is afhankelijk van de stijging van de energiekosten en is maximaal € 10.000.

Aanvragen

U kunt de subsidie aanvragen sinds maandag 17 april 2023 om 10.00 uur. Aanvragen kan nog steeds.  

U vraagt de subsidie aan via e-mail iedereendoetmee@winterswijk.nl

In de e-mail zet u de volgende informatie:

  • namens welke organisatie u de subsidie aanvraagt
  • de maatschappelijke functie van de organisatie in de Winterswijkse samenleving
  • de te verwachte stijging van de energiekosten in geheel 2023 vergeleken met 2021
  • het verwachte energieverbruik in 2023 en het energieverbruik in 2021
  • het bedrag dat u aanvraagt

U voegt de volgende documenten toe:

  • jaarafrekening 2021 van het energiebedrijf
  • geschatte verbruikscijfers voor 2023 en het termijnbedrag met de te verwachten kosten voor 2023 van het energiebedrijf of aangepaste contracten of tarieven

Wij nemen uw aanvraag alleen in behandeling als u alle informatie aanlevert.

Wij beoordelen de aanvragen op volgorde van binnenkomst na 17 april 2023 10.00 uur. 

Als wij de subsidie toekennen, dan ontvangt u een positieve beschikking. Wij maken het bedrag daarna binnen 3 weken over op uw rekening. U ontvangt geen definitieve beschikking meer daarna.

Voorwaarden

In de voorwaarden in de subsidieregeling (pdf, 117 kB) leest u waaraan u moet voldoen om de subsidie aan te kunnen vragen.

Plafondbedrag

Het plafondbedrag is € 137.669. Dit betekent dat iedere aanvrager geholpen kan worden totdat dit bedrag bereikt is. Let op: het plafondbedrag is bijna bereikt. Dit betekent dat de kans bestaat dat we uw aanvraag niet kunnen behandelen. 

Renteloze noodlening

Het bepalen van de noodlening is maatwerk. Door middel van een persoonlijk gesprek bepalen we de hoogte en mate van ondersteuning.

Voorwaarden

U kunt in aanmerking komen voor een noodlening als:  

  • de maatschappelijke organisatie gevestigd én actief is in Winterswijk
  • de organisatie een maatschappelijke functie heeft, gericht op de Winterswijkse samenleving (sport-, speel-, en muziekverenigingen, kunst- en cultuurinstellingen)

Inspanningsverplichting

De noodlening is een overbrugging op korte termijn, maar is geen structurele oplossing. Als de energiekosten voor de langere termijn hoog blijven, dan zijn er maatregelen nodig in de kosten en opbrengsten van uw organisatie. Om in aanmerking te komen voor de noodlening moet u daarom in beeld kunnen brengen hoe de maatschappelijke organisatie voor langere termijn werkt aan een financieel gezonde exploitatie.

Beleidsregels Noodlening

Lees meer over de voorwaarden en procedure voor het aanvragen van een noodlening (pdf, 131 kB).

Afspraak

Bent u geïnteresseerd in de mogelijkheden van een noodlening? Maak dan een afspraak voor een maatwerkgesprek met de gemeente via e-mail iedereendoetmee@winterswijk.nl. Vermeld daarin uw voornaam, achternaam en de naam van de stichting of maatschappelijke organisatie.

Ondersteuning

Voor ondersteuning bij duurzaamheidsmaatregelen kunt u terecht bij Centrum Duurzaam Winterswijk(externe link) aan het Mevr. Kuipers-Rietbergplein 1 in Winterswijk. Openingstijden: dinsdag tot en met vrijdag 13.00 – 17.00 uur.

Voor ondersteuning bij overige exploitatievraagstukken kunt u terecht bij het servicepunt maatschappelijke organisaties van de Winterswijkse uitdaging(externe link).