Nieuwbouwwoningen waarvoor vanaf 1 juli 2018 een omgevingsvergunning is aangevraagd, mogen geen aardgasaansluiting meer hebben. De gemeente Winterswijk streeft ernaar om ook nieuwbouwwoningen met een eerdere omgevingsvergunning aardgasvrij te maken.

Verbod op aardgasaansluiting nieuwbouw

De gemeente Winterswijk bepaalde in 2017 al dat nieuwbouwwoningen op gemeentegrond geen aardgasaansluiting meer zouden krijgen. Door de landelijke wet VET (Voortgang Energie Transitie) geldt dit sinds juli 2018 ook voor nieuwbouwwoningen op grond die níet van de gemeente is.

Energieneutraal wonen

Een woning zonder aardgasaansluiting heeft alleen een elektriciteitsaansluiting. Alternatieve energiebronnen – zoals warmtepomp, zonneboiler – zorgen voor verwarming van de woning en voor warm water in de keuken en de douche. Koken gebeurt ook elektrisch. De benodigde elektriciteit kan duurzaam opgewekt worden, bijvoorbeeld via zonnepanelen. Op die manier wordt energieneutraal wonen mogelijk.

Meer over duurzaamheid in Winterswijk

Kijk op WerkaanWinterswijk(externe link). Op dit digitale plein delen we lokaal kennis en ervaringen over duurzaamheid en de overgang naar duurzame energie.