Begin maart startte aannemingsbedrijf H.J. te Selle BV uit Winterswijk met de verduurzaming en herinrichting van het Raadhuis. Het gemeentelijke monument aan het Mevrouw Kuipers-Rietbergplein dat nu ruim 80 jaar oud is, wordt van maart tot juli 2021 flink onderhanden genomen. Het ontwerp van de raadzaal is gerealiseerd door interieurarchitect Spacemonkey en de bouwbegeleiding is in handen van BouwKunst uit Winterswijk. Veel werkzaamheden worden door lokale bedrijven uitgevoerd. Bovendien vestigt het Grensland College zich komende zomer in het Raadhuis en opent in september van dit jaar haar deuren. Op deze pagina vindt u alle informatie over het project en nemen we u graag mee in de plannen.

Het raadhuis aan het Mevrouw Kuipers-Rietbergplein 1 in Winterswijk
Het raadhuis aan het Mevrouw Kuipers-Rietbergplein 1 (Beeld: KunstOer)

Verduurzaming Raadhuis

Het Gelders Genootschap (GG) heeft begin 2019 een energiescan uitgevoerd voor het monumentale raadhuis, met als uitgangspunt de vraag: hoe zorgt de gemeente er nu voor dat dit bijzondere erfgoed toekomstbestendig blijft (zoals betaalbaar met voldoende comfort)? Energiebesparende maatregelen in een monument vragen om zorgvuldigheid en maatwerk. Met de scan kan een goede afweging gemaakt worden tussen de te nemen maatregelen en het behoud van de cultuurhistorische waarden. Naar aanleiding van het bouwhistorisch- en energie technische onderzoek is door GG een aantal verbeteringsmaatregelen uitgewerkt en doorberekend. Een combinatie van energiebesparende maatregelen noemen zij een pakket.

Besluitvorming gemeenteraad

De gemeenteraad heeft op 20 februari 2020 ingestemd met het voorstel voor herinrichting van de raadzaal en verduurzaming van het raadhuis. De raad koos voor een pakket welke een gunstige invloed heeft op het energieverbruik en duurzaamheid. Naast isolatieactiviteiten is er ook gekozen voor achterzetbeglazing.

Verduurzamingsmaatregelen

Bouwkundig gezien vinden onder meer de volgende werkzaamheden voor verduurzaming plaats:

 • Isoleren van vloeren, daken en zolders.
 • Alle gevelglas voorzien van achterzetramen.

Verduurzaming voor wat betreft installatiewerk:

 • Aanpassen bestaande thermostatische radiatorkranen (op afstand instelbare regeling per ruimte).
 • Verlichting, noodverlichting aanpassen naar LED-verlichting.
 • Aanbrengen van bewegingsmelders.
 • Aanpassen beeld- en geluidsinstallatie

Herinrichting en ontwerp raadzaal

Een afvaardiging van de gemeenteraad en raadscommissie(s) boog zich over aanpassing van de raadzaal. In enkele sessies is met een binnenhuisarchitect Spacemonkey gekeken naar de wensen en ideeën. Door de binnenhuisarchitecte is vervolgens een ontwerp gemaakt. De herinrichting bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Het doen van bouwkundige aanpassingen voor de veranderende indeling van de raadzaal.
 • Het in ere herstellen en gebruikmaken van het trappenhuis aan de achterzijde van de raadzaal.
 • Vervangen vergaderplekken voor de gemeenteraad.
 • Herstofferen van vloeren en ramen.
 • Detaillering in verlichting ten opzichte van voormalige perstribune.
 • Het aanbrengen van de tekst uit 'Artikel 1 uit de Nederlandse grondwet' in de raadzaal.
 • Nieuwe inrichting beeld- en geluidsinstallatie, zodat deze voldoet aan de huidige wensen en stand van techniek.

Grensland College

Het Grensland College start met Associate degree (Ad)-opleidingen in de Achterhoek. Deze praktijkgerichte hbo-deeltijdopleidingen bieden de mogelijkheid in slechts twee jaar naast je baan op hbo-niveau verder te leren of je bij te scholen. De opleidingen zijn afgestemd op de behoefte van de Euregionale arbeidsmarkt.

Het Grensland College is een samenwerking tussen het Graafschap College, HAN University of Applied Sciences en Saxion Hogeschool, ondersteund vanuit de Regio Deal Achterhoek. Met de ondertekening van de intentieovereenkomst door de drie onderwijspartners, in het CIVON in Ulft, werd eind september 2020 het officiële startschot gegeven. Al eerder werd onderzoek gedaan naar de opleidingsbehoefte van werkgevers, werknemers, mbo-studenten en scholieren. Met als resultaat de eerste twee Ad-opleidingen in de Achterhoek: de Ad Management (Saxion) en de Ad Gebouwgebonden Installatietechniek (HAN). De Ad Management kan vanaf september 2021 met  voor de lessen het raadhuis aan het Mevrouw Kuipers-Rietbergplein als standplaats.

Kijk voor meer informatie op www.grenslandcollege.nl(externe link)

Logo Grensland College

Nieuwsberichten

Verduurzaming en herinrichting raadhuis, video per juli 2021

28 juli 2021

Begin maart startte aannemingsbedrijf H.J. te Selle BV uit Winterswijk met de verduurzaming en herinrichting van het Raadhuis. De werkzaamheden zijn naar verwachting in september gereed. In deze film(externe link) laten we u graag zien wat er tot nu toe gerealiseerd is.

Start verduurzaming en herinrichting Raadhuis

26 maart 2021

Met een paar ferme mokerslagen in de muur van de raadzaal gaven burgemeester Joris Bengevoord en André te Selle het startsein voor de werkzaamheden in het Raadhuis. Het gemeentelijke monument aan het Mevrouw Kuipers-Rietbergplein wordt van maart tot juli 2021 flink onderhanden genomen. Aannemingsbedrijf H.J. te Selle BV(externe link) is de hoofdaannemer en werkt samen met veel Winterswijkse onderaannemers en leveranciers. Het ontwerp van de raadzaal is van Interieurarchitect Susanne Bakkenist van Studio Spacemonkey  en de bouwbegeleiding is in handen van BouwKunst uit Winterswijk. Ook  vestigt het Grensland College zich komende zomer in het Raadhuis en opent er in september van dit jaar haar deuren.

Burgemeester Joris Bengevoord: “Het Raadhuis is nu ruim 80 jaar oud. De eerste steen werd op 20 mei 1938 door een van mijn voorgangers, burgemeester Bosma, gelegd. Het Raadhuis is een gemeentelijk monument dat we als bijzonder erfgoed toekomstbestendig willen houden. Daarom voerde het Gelders Genootschap begin 2019 een energiescan uit. In februari 2020 stemde de gemeenteraad in met hun voorgestelde aanpak, welke een gunstige invloed heeft op het energieverbruik en duurzaamheid van het gebouw. Fijn dat na een grondige voorbereiding de werkzaamheden nu daadwerkelijk kunnen starten en dat veel lokale  bedrijven hun steentje eraan bijdragen.”

Verduurzaming en herinrichting

Directeur van het aannemingsbedrijf,  André te Selle: ”Wij zijn een allround bouwbedrijf met meer dan een halve eeuw ervaring. Geweldig dat we met deze mooie uitdaging in het hart van Winterswijk aan de slag mogen gaan!  Energiebesparende maatregelen aanbrengen in een monument vragen zoals je begrijpt om zorgvuldigheid en maatwerk. Onze werkzaamheden bestaan onder meer uit het soleren van vloeren, daken en zolders. Ook voorzien we alle gevelglas van achterzetramen. En dan is er natuurlijk nog sprake van allerlei installatiewerk. Ook krijgt de raadzaal een nieuwe inrichting voor beeld- en geluidsinstallatie, zodat deze voldoet aan de huidige wensen en stand van techniek. In juli van dit jaar hopen we een geheel duurzaam Raadhuis op te leveren.”

Huisvesting Grensland College

Het Grensland College is een samenwerking tussen het Graafschap College, HAN University of Applied Sciences en Saxion Hogeschool, ondersteund vanuit de Regio Deal Achterhoek. Het Grensland College start met Associate degree (Ad)-opleidingen in de Achterhoek. Deze praktijkgerichte hbo-deeltijdopleidingen bieden de mogelijkheid in slechts twee jaar naast je baan op hbo-niveau verder te leren of je bij te scholen. De opleidingen zijn afgestemd op de behoefte van de Euregionale arbeidsmarkt. De opleiding Ad Management start vanaf september 2021, met  voor de lessen het Raadhuis aan het Mevrouw Kuipers-Rietbergplein als standplaats. Meer informatie is te vinden op www.grenslandcollege.nl(externe link).

Burgemeester Joris Bengevoord en de heer André te Selle (directeur aanmemingsbedrijf H.J. te Selle BV)