Mensen met een lichamelijke of visuele beperking kunnen zelfstandig stemmen.

Stemmen met een lichamelijke beperking

  • Alle vaste stembureaus zijn rolstoeltoegankelijk.
  • Heeft u door een lichamelijke beperking hulp nodig in het stemlokaal? Neem dan iemand mee. U mag ook een stembureaulid om hulp vragen.

Stemmen met een visuele beperking

Gesproken kandidatenlijst

  • U kunt een gesproken versie van de kandidatenlijsten downloaden. De gesproken kandidatenlijsten zijn nu nog niet beschikbaar.
  • Heeft u moeite met het lezen van de kandidatenlijsten op deze website of op papier? Neemt u dan contact met ons op. Dan zoeken we samen met u naar een oplossing.

Loep met verlichting

In ieder stembureau in Winterswijk ligt een loep met verlichting voor u klaar. Vergeet er dus niet naar te vragen als u moeite hebt om het stembiljet te lezen.

Stemmen met een stemmal en audio-ondersteuning met de soundbox

U kunt stemmen met de stemmal op het stembureau in het gemeentekantoor aan de Stationsstraat 25. 

Zo werkt stemmen met een stemmal:

  • Een medewerker van het stembureau legt uw stembiljet in een mal met gaatjes.
  • Via de soundbox met koptelefoon hoort u welke partijen en kandidaten op de lijst staan. U hoort ook het nummer van de gewenste partij en van de kandidaat op wie u wilt stemmen.
  • Op de mal zijn de partijen met voelbare cijfers en in braille aangegeven. De juiste kandidaat vindt u door gaatjes te tellen onder de gewenste partij.
  • Met het potlood maakt u het gewenste vakje rood.
  • U kunt de stemmal en soundbox ook gebruiken als u dyslexie heeft of moeite met lezen heeft. Ook als u een slechte handfunctie of een andere aandoening heeft kunt op deze manier stemmen.

In deze video, die wij lieten maken voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2022, ziet u een voorbeeld van een inwoner die gaat stemmen en daarbij gebruik maakt van verschillende hulpmiddelen. 

Meer informatie over stemmen met een visuele beperking vindt u op de website van de Oogvereniging(externe link). Zij hebben ook een filmpje waarin wordt uitgelegd hoe een stemmal werkt(externe link)

Taxivervoer naar het gemeentekantoor

Gaat u stemmen met de stemmal en kunt u niet zelfstandig naar het gemeentekantoor komen? Dan kunt u gebruik maken van gratis taxivervoer. De taxi haalt u thuis op en zet u af bij het gemeentekantoor. Na het stemmen brengt de taxi u weer terug naar huis.
Neemt u vóór 13 maart 2023 contact op via iedereendoetmee@winterswijk.nl of via het Klant Contact Center van de gemeente, telefoonnummer (0543) 543 545, als u gebruik wilt maken van een taxi.

Stemmen met een verstandelijke beperking

Kiezers met een verstandelijk beperking mogen geen hulp krijgen krijgen in het stemhokje volgens de Kieswet. Wel mogen zij buiten het stemhokje uitleg krijgen over hoe het stembiljet werkt of geholpen worden met het uitvouwen van het stembiljet.

Zij moeten zelfstandig hun stembiljet invullen. Als mensen met een verstandelijke beperking dat niet zonder hulp kunnen, gaat de wet ervan uit dat zij niet zelfstandig hun wil kunnen bepalen. Deze zelfstandigheid is een uitgangspunt van het kiesrecht.

Meer informatie

Heeft u vragen over toegankelijk stemmen? Neem gerust contact met ons op: