Van 1 tot en met 8 november is het de Week van de Pleegzorg. Voor de meeste opgroeiende kinderen is een stabiel en veilig thuis vanzelfsprekend. Maar als dit ontbreekt kan een extra thuis uitkomst bieden. Sommige pleeggezinnen nemen een kind in huis tot de problemen thuis zijn opgelost. Maar ook parttime kunt u als pleegouder van grote betekenis zijn. Of u kunt steunouder worden, zoals Lianne. In dit interview vertelt ze hierover. 

Lianne is moeder van 3 kinderen en 1 middag in de week biedt zij een ‘thuis’ aan 2 jongens. Dit noemen we een ‘steungezin’. Zo worden de ouders van de jongens even ontlast.

Lianne woont samen met haar man en hun 3 kinderen op een boerderij. Haar man werkt op de boerderij en Lianne zorgt voor de kinderen en het huishouden. “Ik had wat tijd en ruimte over en wilde graag iets voor een ander betekenen. Ik wilde wel helpen door andere kinderen op te vangen, maar fulltime vond ik te veel en te druk. Toen zag ik een oproep in de nieuwsbrief van de school. Ze zochten een steungezin voor 2 kinderen en specifiek iemand uit Rekken. Toen heb ik contact gezocht met de coördinator van Yunio om te kijken of ik iets kon betekenen.”

Heel veel mogelijk

De koppeling tussen vraag- en steungezinnen wordt professioneel begeleid door een coördinator van Yunio. Het eerste contact was gelijk positief. “Ik kon alles zelf aangeven: hoeveel tijd ik ondersteuning kon bieden, een hele dag, een halve dag of paar uur, voor hoeveel kinderen ik plek had, welke leeftijd, of ze wel of niet mee konden eten, noem maar op. Er was heel veel mogelijk om te kijken hoe het in je week past.”

Eerst een kennismaking

Er volgde een kennismaking, eerst bij Lianne thuis, toen bij de kinderen thuis. Daarna beslissen de gezinnen samen of ze het zien zitten met elkaar. Vervolgens kunnen de ouders het contact verder zelf oppakken. “De kinderen waren hier de eerste keer gelijk al heel vrij. Ze gingen gelijk lekker spelen en er was een goede klik. Eigenlijk is het net als wanneer andere kinderen komen spelen.”

“Ik zie mijn eigen kinderen ook groeien”

Liannes eigen kinderen vinden het altijd leuk als de jongens weer komen. Ze passen er qua leeftijd precies tussen. Daardoor hebben ze veel interactie en spelen ze veel samen. “Maar ze zijn hierin niks verplicht. Ik geef ze allemaal de ruimte om te doen wat ze zelf willen. Willen ze samen spelen dan kan dat, willen ze alleen spelen dan is dat ook goed. Uiteindelijk heb ik hiervoor gekozen en zij niet. Maar ik zie mijn eigen kinderen ook groeien, ze zijn als een soort ‘grote broer’ van de jongens. Heel mooi om te zien.”

Geen zorg of hulpverlening

De ondersteuning door een steungezin is laagdrempelig. Lianne: “Het vraagt niet om een speciale expertise. Ik bied ze geen zorg of hulpverlening, ik geef ze gewoon de ruimte om te spelen, iets te drinken na school en we doen spelletjes. Het voelt voor mij ook niet als vrijwilligerswerk, eerder als oppas.”

Tekort aan pleegouders en steungezinnen

In Nederland is er een groot tekort aan gezinnen die bereid zijn om kinderen in nood, of in ingewikkelde situaties, op te vangen. Vaak wordt direct gedacht aan de meer intensieve vorm van langdurige zorg, waarbij gezinnen een kind fulltime in huis nemen, maar er zijn veel andere vormen denkbaar, zoals steungezinnen. Dianne Siemerink van Yunio vertelt: “Ook aan steungezinnen is een tekort. We willen een juiste match maken, soms hebben we wel voldoende steungezinnen in het bestand maar is er niet de juiste match.”

Steungezin of pleegouder worden?

Wilt u ook steunouder worden? Of twijfelt u of het wat voor u is? Ga gewoon het gesprek aan. Geheel vrijblijvend, u kunt daarna altijd besluiten dat het toch niet past. Kijk op de website van Yunio(externe link) voor meer informatie over steungezinnen. Voor meer informatie over pleegouder worden kunt u terecht op www.pleegzorg.nl(externe link) of www.ikwilpleegouderworden.nl(externe link).