Van 2 tot en met 9 november is de week van de pleegzorg. Een week waarbij we onze pleegouders en steungezinnen in het zonnetje zetten en aandacht vragen voor het tekort aan pleegouders en steungezinnen. Ieder kind hoort namelijk op te groeien op een veilige plek met liefde en structuur. Voor meer dan 23.000 kinderen tussen 0 en 21 jaar is een stabiel en veilig thuis niet vanzelfsprekend. 

Linda uit Winterswijk is steunouder. Een aantal keer per maand haalt zij de 4-jarige Fenne* op uit school. “We drinken samen een kopje thee en gaan dan leuke dingen doen. Knutselen, bakken of naar de kinderboerderij. Ze draait mee in het gezin door mee te doen aan de ‘gewone’ dingen,” vertelt Linda. 

“Ik raakte met een collega in gesprek die mij vertelde over steungezinnen, zo is het balletje gaan rollen. Ik genoot altijd heel erg van de tijd aan de keukentafel met mijn kinderen. Die hebben de puberleeftijd bereikt en zijn al een stuk zelfstandiger. Daardoor kom je toch in een andere levensfase. En dankzij mijn onregelmatige werktijden heb ik best wel eens een middag vrij. Ik heb affiniteit met kinderen en vind het fijn om iets te kunnen betekenen voor een gezin in de buurt. Daarom besloot ik in gesprek te gaan met Yunio om steunouder te worden. Tijdens het gesprek geef je je motivatie en wensen aan, bijvoorbeeld of het kind zindelijk moet zijn, of welke leeftijd de voorkeur heeft. Het is goed om hier over na te denken. Steungezin ben je namelijk voor langere tijd. Bovendien kunnen deze kinderen een rugzakje hebben en komen ze soms uit complexe thuissituaties. 

Yunio vertelde mij over de 4-jarige Fenne en haar thuissituatie. Zij had een paar middagen per maand behoefte aan een steungezin, zodat zij een leuke middag heeft en haar moeder even kan opladen. Afgelopen februari was de eerste kennismaking met Fenne. Haar moeder was er bij en er was een goede klik. Samen maakten we afspraken over de rol van het steungezin. Fenne is nu nog steeds bij ons. Ik kijk heel erg uit naar de middagen dat ik haar op mag halen. Ze is een leuk en pittig meisje en geeft mij veel energie. Het is fijn om haar een stukje onverdeelde aandacht te geven. Tijdens onze middagen probeer ik haar ook dingen mee te geven: omgaan met grenzen, helpen in haar ontwikkeling. Ook mijn kinderen kunnen goed met Fenne opschieten. Het heeft ons gezin verrijkt.”

Steungezin 

Wilt u meer weten over steungezinnen of zelf steunouder worden? Kijk op de website van Yunio(externe link)

*De namen in de tekst zijn niet echt. De personen waar het over gaat wel.