Op verschillende plekken in de Achterhoek is in de afgelopen week een wolf gezien. Mogelijk is er een wolf in het buitengebied van Winterswijk. Waarschijnlijk is het een zwerver, een wolf die op zoek is naar een plek om zich te vestigen. Of de wolf al dan niet in het gebied blijft, is moeilijk te voorspellen.

Beschermde diersoort

De wolf is een beschermde diersoort. Het dier moet daarom met rust worden gelaten. De (mogelijke) aanwezigheid van een wolf, roept verschillende reacties en vragen op: natuurliefhebbers die het interessant vinden, ongeruste inwoners en veehouders die zich zorgen maken over hun dieren.

Beschermen schapen en geiten

Voor veehouders is het van belang maatregelen te treffen om het vee te beschermen. Dat kan door de dieren ’s nachts niet buiten te laten of ze omringen met rasters waar stroom op staat. De ‘Faunaschade (externe link)PreventieKit(externe link)’ voor de wolf laat zien met welke preventieve maatregelen schade door wolven kan worden voorkomen of beperkt. Schapen- en geitenhouders kunnen vergoeding krijgen voor maatregelen om hun dieren te beschermen.

Bekijk de informatie over de subsidiemogelijkheden van de Provincie Gelderland:

Wandelen in de natuur

Het blijft mogelijk om in de natuur te wandelen of te fietsen, want de kans om een wolf tegen te komen is heel klein. Mocht het wel gebeuren, dan is het belangrijk om afstand te houden (en de ontmoeting te melden bij de organisatie Wolven in Nederland(externe link)). De wolf zal in de meeste gevallen uit zichzelf weggaan. Mocht dat niet het geval zijn dan helpt het om het dier af te schrikken door jezelf groot te maken, en met de armen te zwaaien en geluid te maken. Een wolf zal niet snel het gevecht met een hond aangaan. Dat doet hij alleen als er direct gevaar dreigt.

De foto in dit artikel is ter illustratie. Foto door Jacob Bramm Jensen.

Extra maatregelen in het voorjaar

De natuur is in het voorjaar een grote kraamkamer waarin veel jonge dieren worden geboren. Dat maakt de natuur extra kwetsbaar. Daarom moeten bezoekers in deze tijd op de gebaande paden blijven en de hond aan de lijn houden. Hierdoor is het nog onwaarschijnlijker dat u een wolf zult tegenkomen in het buitengebied van Winterswijk.

Waarschuwingsbord

Onder een plaatsnaambord hing de afgelopen dagen een waarschuwingsbord met daarop een wolf. Hoewel het ronde witte bord met rode rand de indruk wekt dat de gemeente Winterswijk het bord heeft opgehangen, is dit niet het geval.

Meer informatie

Er zijn verschillende websites waarop meer informatie te vinden is over wolven in Nederland: