De geboorte van een levenloos kind is een intens verdrietige gebeurtenis. Als u wilt, kunt u de geboorte van uw kindje laten registreren in de Basisregistratie Personen (BRP). Dit is niet verplicht.

Afspraak maken voor aangifte

U doet aangifte in de gemeente waar uw kind is geboren. Tijdens de aangifte maken wij de akte van een levenloos geborene op. De akte is een officiële erkenning dat uw kind geboren is. We proberen u zo goed mogelijk te helpen met deze administratieve handeling. U kunt hiervoor een afspraak maken op het gemeentekantoor via telefoonnummer (0543) 543 543.

Verzoek om BRP-registratie

U kunt het verzoek doen als u op het moment van de geboorte in Nederland woonde en stond ingeschreven in de BRP. Het maakt niet uit wanneer uw kindje is geboren of hoe lang de zwangerschap heeft geduurd.

U heeft de volgende documenten nodig:

  • de akte van een levenloos geboren kind
  • uw geldige identiteitsbewijs

Binnen 4 weken nadat u uw verzoek hebt ingediend, krijgt u een reactie van de gemeente.
Na de registratie ziet u de naam van uw kind via MijnOverheid.nl(externe link). Deze naam staat ook op een uittreksel van de BRP.

Uw kind is in het buitenland geboren

Heeft u geen in het buitenland opgemaakte akte waarin staat dat uw kind levenloos is geboren? Als het moeilijk voor u is om zo’n document te krijgen, geeft u dit aan bij de gemeente. U kunt dan een verklaring over de geboorte van uw kindje afleggen bij de gemeente.

Uw kind is lang geleden levenloos geboren

Als u toen geen aangifte heeft gedaan, mag u dit alsnog doen maar het hoeft niet. Is uw kind geboren in Winterswijk? Dan kunnen we kijken of er misschien toch al een akte bestaat. Of wat u moet doen om de akte te laten opmaken.

Is er wel een akte van uw kind, maar heeft het kind geen voornaam? Dan passen wij de bestaande akte voor u aan.

U bereikt ons via telefoonnummer (0543) 543 543.

Goed om verder te weten:

  • U kunt uw kindje alleen voor uzelf laten registreren in de BRP. Omdat het een heel persoonlijke situatie is, kunt u dit niet namens de andere ouder doen. Wel kan de andere ouder het kindje eveneens voor zichzelf laten registreren in de BRP.
  • Naast uzelf kan alleen de ambtenaar van de burgerlijke stand deze registratie bekijken. Andere overheidsinstanties krijgen geen gegevens over uw levenloos geboren kind.
  • Als u na de geboorte van uw kind naar het buitenland bent verhuisd, doet u uw verzoek in de laatste Nederlandse gemeente waar u stond ingeschreven.

Meer informatie

Begraven en herdenken levenloos geboren kinderen op Algemene begraafplaats Winterswijk

U vindt meer informatie op de website van de Rijksoverheid:

Mail of bel ons gerust als u nog vragen heeft.