Nederlander worden

Nederlander worden kan op 2 manieren: opteren of naturaliseren

Opteren

Opteren is de snelste en goedkoopste manier om Nederlander te worden. Opteren is een verkorte procedure en duurt ongeveer 3 maanden. Het besluit dat u Nederlander wordt, neemt de burgemeester. Of u voor de optieprocedure in aanmerking komt, hangt af van uw persoonlijke omstandigheden. Lees alles over Nederlander worden door optie.

Kosten

Opteren voor 1 persoon kost € 217,00. Wilt u opteren samen met uw partner of kind? Kijk dan naar de kosten voor uw situatie op de website van de IND.

Naturaliseren

Komt u niet in aanmerking voor opteren? Dat kunt u door Nederlander worden door te naturaliseren. Deze procedure duurt maximaal 1 jaar. Een aanvraag doet u bij de gemeente. Uiteindelijk bepaalt de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) van de Rijksoverheid uw verzoek. Lees alle informatie over Nederlander worden door naturalisatie op de website van de ind.nl.

Kosten

Naturaliseren voor 1 persoon kost € 1.023,00. Wilt u naturaliseren samen met uw partner of kind? Kijk dan naar de kosten voor uw situatie op de website van de IND.

Filmpje naturaliseren

De IND maakte een filmpje met meer uitleg over naturaliseren.

Aanvragen Nederlandse nationaliteit

Wilt u opteren of naturaliseren? Neem dan eerst telefonisch contact met ons op, 0543 543 543. In een telefonisch gesprek kunnen we kijken of uw verzoek succes van slagen heeft. En leggen we u de procedure verder uit.

Naturalisatieceremonie

Heeft u de naturalisatieprocedure succesvol doorlopen, dan nodigen wij u uit voor een naturalisatieceremonie. Tijdens deze ceremonie ontvangt u het naturalisatiebesluit waar in staat dat u Nederlander bent. Vanaf dat moment kunt u een Nederlands paspoort of een ID-kaart aanvragen.

Inburgeren

Als u vanuit het buitenland naar Nederland komt moet u de Nederlandse taal leren en weten hoe de Nederlandse samenleving werkt. Dit heet inburgeren. Voor het inburgeren en vragen daarover kunt u terecht bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Meer informatie

Heeft u nog vragen, mail of bel ons dan gerust: