Zwerfafval: Winterswijk, natuurlijk schoon!

Zwerfafval staat al een jaren in de top 3 ergernissen van Nederland. Bovendien is het slecht voor milieu, mens en dier. U kunt gezamenlijk of individueel voor 'Winterswijk, natuurlijk schoon!' in actie komen en meehelpen Winterswijk schoon te houden.

Acties ‘Winterswijk, natuurlijk schoon!

  • opruimacties in het buitengebied vanuit het WCL
  • opruimsets voor vrijwilligers (het hele jaar)

Stuur een e-mail naar gemeente@winterswijk.nl als u mee wilt doen of vragen hebt.

Effect van zwerfafval op milieu, leefomgeving en gezondheid

Zwerfafval (zwerfvuil) is afval op plaatsen waar dat niet hoort. Zwerfafval vergaat niet, ook al is het niet meer zichtbaar. Het beïnvloedt het gevoel van veiligheid, en is ook echt onveilig. Een weggewaaid plastic zakje of een lipje van een blikje lijken onschuldig, maar zijn dat zeker niet!

Wind en dieren spelen een belangrijke rol bij de verspreiding van zwerfafval. Wind vervoert het plastic via de rivieren naar de grote zeeën, en zorgt voor een steeds grotere ‘plastic soep’. Dieren denken dat afval voedsel is. Ze krijgen het binnen en giftige stoffen hopen zich op in hun lichaam. Het komt daardoor in de voedselketen terecht en dus uiteindelijk ook bij de mens.

Een schone omgeving blijft langer schoon

Dit blijkt uit verschillende studies en onderzoeken. In een vieze omgeving laten mensen juist nog meer zwerfafval achter. Als gemeente zorgen we ervoor dat de openbare ruimte zo schoon mogelijk kan blijven. En u kunt helpen door afval niet te laten rondslingeren, maar in een afvalbak te gooien. Zo werken we samen aan een schoon Winterswijk.