Bent u ondernemer en vraagt u bij ons een vergunning of subsidie aan? Of doet u mee aan een aanbesteding of doen wij een vastgoedtransactie met u? Dan kan het zijn dat wij een Bibob-onderzoek doen. U bent verplicht om mee te werken aan dit onderzoek.

Waarom een Bibob-onderzoek

De Wet Bibob (Wet Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur) is om te voorkomen dat de overheid criminele activiteiten faciliteert. Ook beschermt het de concurrentiepositie van betrouwbare ondernemers. Door de wet Bibob is het mogelijk om subsidies of vergunningen in te trekken of te weigeren. We doen daarbij zelf onderzoek naar de achtergrond van de ondernemer, de financiering van het bedrijf en de plannen met het bedrijf. Als het nodig is, schakelen wij het Landelijk Bureau Bibob(externe link) in voor advies.

Wanneer doen wij een Bibob-onderzoek

We doen een Bibob-onderzoek bij ondernemers in de volgende gevallen:

  • u vraagt een alcoholvergunning aan
  • u vraagt een exploitatievergunning aan
  • u vraagt een omgevingsvergunning aan met een bouwsom van € 500.000 of meer
  • u doet mee aan een openbare aanbesteding in de sector milieu, bouw of ICT

Als we daar goede redenen voor hebben, doen we ook een Bibob-onderzoek in de volgende gevallen:

  • u vraagt een subsidie aan
  • u doet een vastgoedtransactie met ons

Procedure

Vraagt u bij ons een vergunning of subsidie aan? Of doet u een aanmelding voor een aanbesteding of vastgoedtransactie? Vult u dan het Bibob informatieformulier (pdf, 261 kB) in en stuur deze als bijlage mee met de aanvraag.

Doet u dat niet, dan vragen wij u later alsnog om het formulier in te vullen en bij ons in te leveren. Dit kan het proces wel wat vertragen.

Meer informatie

Alle achterliggende informatie over de wet Bibob leest u in de Bibob beleidsregels gemeente Winterswijk 2017(externe link).

Mail of bel ons gerust als u nog vragen heeft.