Bent u niet getrouwd en geen geregistreerd partner, en krijgt uw partner een kind? Dan kunt u het kind al vóór de geboorte erkennen. Zo bent u direct de wettelijke vader of duomoeder van het kind.

Afspraak maken

Maakt u voor het erkennen van uw kind een afspraak via telefoonnummer 0543 543 543.

Belangrijk om te weten

 • Bij de erkenning van het 1e kind kiest u welke achternaam het kind krijgt: die van de moeder of van de erkenner. Moet het kind de achternaam van de erkenner krijgen? Dan moet de moeder persoonlijk meekomen naar de afspraak. Een 2e of volgend kind uit diezelfde relatie krijgt automatisch dezelfde achternaam als het 1e kind.
 • Ieder kind moet apart worden erkend. Dus ook een 2e of volgend kind uit een relatie. Dit gaat niet automatisch.
 • De moeder moet altijd toestemming geven voor erkenning. Ook bij een 2e of volgend kind uit een relatie.
 • Het erkennen van een kind kan in elke gemeente in Nederland. Het hoeft dus niet in uw woonplaats.
 • U bent verplicht om voor het kind te zorgen.
 • Het kind krijgt wederzijds erfrecht.

Voorwaarden

 • U bent minimaal 16 jaar oud.
 • U heeft de Nederlandse nationaliteit. Heeft u die niet, dan kijken we voor u na of erkenning volgens de wetgeving van uw nationaliteit mogelijk is en welke documenten u daarvoor nodig heeft.

Voordelen ‘erkenning ongeboren vrucht’

Door het kind al tijdens de zwangerschap te erkennen, heeft het kind juridisch meteen 2 ouders. Ook als er voor de geboorteaangifte iets gebeurt met de persoon die het kind heeft erkend. Bovendien kunt u de achternaam van het kind al vastleggen.
Het erkennen van het kind tijdens de zwangerschap doet u in principe samen met uw partner. U kunt een ongeboren kind erkennen in iedere Nederlandse gemeente.

Nodig voor de erkenning

 • Een identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart, rijbewijs) van uzelf en de moeder.
 • Bij het eerste kind geldt: de moeder moet persoonlijk meekomen als u wilt dat het kind de achternaam van de erkenner krijgt. Als u wilt dat het kind de achternaam van de moeder krijgt, kan de moeder schriftelijk toestemming (pdf,  545 kB) geven.
 • Bij een 2e of volgend kind geldt: de moeder moet opnieuw schriftelijk toestemming (pdf, 545 kB) geven. Een 2e of volgend kind uit dezelfde relatie krijgt automatisch dezelfde achternaam als het 1e kind.

Kosten

Een kind erkennen kost niets.

Als u wilt kunt u een akte van erkenning kopen, deze kost € 16,60.
Betalen doet u direct bij de aanvraag, het liefst met pin.

Erkenning levenloos geboren kind

De geboorte van een levenloos kind is intens verdrietig voor de betrokkenen. Wilt u een levenloos geboren kind erkennen, dan staan wij u hier graag in bij. U kunt een afspraak maken via telefoonnummer 0543 543 543.
 

Ouderlijk gezag

Sinds 1 januari 2023 regelt u ouderlijk gezag meteen bij de erkenning. Als u een kind erkende voor 1 januari 2023, dan moet u nog apart het ouderlijk gezag regelen. Dit doet u bij de Rechtbank. Lees meer over ouderlijk gezag.

Meer informatie

Mail of bel ons gerust als u nog vragen heeft.