Als u wilt, kunt u naast uw eigen achternaam ook de achternaam van uw partner vermelden op uw paspoort, ID-kaart of rijbewijs.

3 mogelijkheden

Er zijn 3 type vermeldingen mogelijk:

  • e/v: echtgenoot/echtgenote van
  • p/v: partner van
  • w/v: weduwe/weduwnaar van

Voorwaarden

  • u bent getrouwd of heeft een geregistreerd partnerschap
  • er is voldoende ruimte voor een 2e naam op het document

Regel het bij de aanvraag

Vraagt u een nieuw paspoort, een nieuwe ID-kaart of een nieuw rijbewijs aan en wilt u daarop ook de achternaam van uw partner gebruiken? Geef het dan door bij de aanvraag van het nieuwe document.

Wilt u de achternaam van uw partner niet meer vermeld hebben? Ook dat geeft u door tijdens de aanvraag van een nieuw document.

Als u uit elkaar gaat

Uw legitimatiebewijs blijft geldig als u uit elkaar gaat. Ook als het huwelijk of geregistreerd partnerschap voorbij is, mag u de naam van uw ex-partner nog op uw legitimatiebewijs vermelden. Dit mag totdat u een nieuw huwelijk of geregistreerd partnerschap aangaat.

Naamgebruik door de overheid

Goed om te weten: de vermelding op uw paspoort, ID-kaart of rijbewijs zegt niets over de manier waarop officiële overheidsinstanties u aanspreken. Wilt u aangesproken worden met de naam van uw partner? Of met uw eigen naam én de naam van uw partner? Geef dan door welk naamgebruik u wilt gebruiken.

Meer informatie

Mail of bel ons gerust als u nog vragen heeft.