Veelgestelde vragen – Gebiedsvisie bedrijventerrein Arrisveld

1. Hoe houdt de gemeente rekening met toerisme, Natura 2000 en stikstof?

Bij het opstellen van de gebiedsvisie worden deze aspecten nadrukkelijk meegenomen in de uitwerking.

2. Hoe wordt de selectie voor de klankbordgroep bepaald?

Na ontvangst van de aanmeldingen wordt gekeken naar een evenwichtige verdeling van deelnemers, waarbij verschillende belangen en groepen (zoals omwonenden, ondernemers en andere stakeholders) vertegenwoordigd zijn.

3. Wat is onze meerwaarde als ecologisch ingestelde partij in de klankbordgroep, als de locatiekeuze al vaststaat?

De locatie is vastgesteld door de gemeenteraad op basis van diverse onderzoeken. Binnen de gebiedsvisie is ruimte voor inhoudelijke afwegingen en input. De klankbordgroep biedt de mogelijkheid om die in te brengen.

4. In hoeverre worden bewoners gehoord binnen de klankbordgroep?

De klankbordgroep heeft een beleidsmatig karakter. Bewoners worden daarnaast ook actief betrokken via thematische werkateliers, waarin inhoudelijke onderwerpen als mobiliteit of duurzaamheid centraal staan.

5. Wordt in de visie ook rekening gehouden met werkgelegenheid en woningdruk?

De precieze invulling van het terrein is nog niet bekend. De verwachting is dat het deels gaat om verplaatsing van bestaande bedrijven die ruimtegebrek hebben. De mogelijke gevolgen voor de woningmarkt nemen we mee in de planvorming.

6. Er wordt gesproken over maakindustrie en gemengde bedrijvigheid. Betekent dit dat er nog niets vastligt?

Dat klopt. De invulling is nog open. In werkateliers willen we samen met betrokkenen verkennen welke typen bedrijvigheid gewenst en passend zijn voor Arrisveld.

7. Onderzoeken wijzen uit dat Arrisveld ongeschikt is als locatie voor een bedrijventerrein. Toch is het gekozen. Hoe kan dat?

De gemeenteraad heeft op basis van verschillende afwegingen gekozen voor Arrisveld. Vooralsnog gaan we ervan uit dat binnen de geldende normen, waaronder stikstof, een bedrijventerrein van 16 hectare ontwikkeld kan worden.

8. Waarom neemt een rentmeester nu al contact op met woningeigenaren?

Omdat sommige percelen al te koop worden aangeboden, willen we tijdig in gesprek met eigenaren. De rentmeester neemt contact op om kennis te maken. Als u daar (nog) geen behoefte aan heeft, kunt u dit in het gesprek aangeven.

9. Wordt input van o.a. de Commissie Omgevingskwaliteit echt meegenomen?

Ja, zeker. In eerdere trajecten, zoals bij de locatiepaspoorten, zijn bijdragen van stakeholders verwerkt en expliciet benoemd. Dat gebeurt ook nu.

10. Is er al duidelijkheid over stikstof en ontwikkelmogelijkheden?

De huidige uitgangspunten worden meegenomen in de gebiedsvisie. Tegelijkertijd beseffen we dat de stikstofdiscussie landelijk nog volop in beweging is.

11. Is er al een eerste schets of plan van het gebied?

Nee, die is er nog niet. Eerdere ideeën waren globaal. De gebiedsvisie start met het formuleren van kaders. Op basis daarvan worden in werkateliers eerste schetsen ontwikkeld.

12. Hebben zich al bedrijven gemeld die zich hier willen vestigen?

Nog niet. De ontwikkeling duurt naar verwachting 4 tot 5 jaar. Voor bedrijven is dat vaak te vroeg om zich nu al vast te leggen.

13. Is het niet zonde om plannen te maken als er stikstofproblemen zijn en geen bedrijven zich melden?

Volgens het Regionaal Programma Werklocaties (RPW) is er behoefte aan 16 hectare nieuw bedrijventerrein. De planvorming duurt jaren, en in die tijd werken we ook aan oplossingen voor de huidige knelpunten.

14. Op welk niveau kunnen inwoners participeren in dit traject?

De participatievorm voor zowel klankbordgroep als werkateliers is ‘adviseren’. De gemeenteraad en het college nemen uiteindelijk de besluiten. Bekijk het concept communicatie- en participatieplan (pdf, 294 kB).

15. Worden betrokkenen geïnformeerd wanneer de gebiedsvisie wordt vastgesteld?

Ja, u wordt op de hoogte gehouden van de vaststelling van zowel de gebiedsvisie als het omgevingsplan. Tegen de gebiedsvisie kunt u geen bezwaar maken, tegen het omgevingsplan wél.