Inwoners Winterswijk positief over ondersteuning via Wmo en Jeugdhulp
De gemeente Winterswijk heeft in 2024 opnieuw een cliëntervaringsonderzoek laten uitvoeren naar de ervaringen van inwoners met de Wmo en Jeugdhulp. De resultaten zijn ook dit jaar positief. Het onderzoek is uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau ZorgfocuZ. Sinds 2023 werkt Winterswijk met een continu onderzoek, waarbij inwoners kort na een beschikking of herindicatie worden uitgenodigd om hun ervaringen te delen. Door deze aanpak zijn de resultaten actueler en betrouwbaarder.

Positief over ondersteuning
Uit het onderzoek blijkt dat de meeste cliënten tevreden zijn over de hulp die zij ontvangen. Zowel binnen de Wmo als de Jeugdhulp geven zij aan dat ze zich geholpen voelen, zich beter kunnen redden en een hogere kwaliteit van leven ervaren. Ook de zorgaanbieders worden positief beoordeeld: het gemiddelde rapportcijfer voor de Wmo is gestegen naar een 8,2. Jongeren geven de jeugdhulp gemiddeld een 8,2, ouders een 7,9. Dat zijn mooie resultaten, grotendeels in lijn met vorig jaar, boven het landelijke gemiddelde en met een duidelijke stijging in waardering bij jongeren.
Wethouder Elvira Schepers: “De respons op het onderzoek is dit jaar hoger dan vorig jaar, wat ons een nog beter en betrouwbaarder beeld geeft van hoe inwoners de ondersteuning ervaren. Het is goed om te zien dat de inzet van onze zorgaanbieders gewaardeerd wordt. Dankzij het continuonderzoek kunnen we ervaringen van cliënten direct terugkoppelen in de gesprekken met aanbieders. Dat helpt ons om samen sneller te verbeteren waar nodig.”
Kwaliteit van zorg
De kwaliteit van de geleverde zorg wordt eveneens hoog gewaardeerd. Ouders en jongeren geven aan dat de hulp die zij ontvangen goed aansluit bij de gemaakte afspraken en doelen, en dat zij tevreden zijn met het resultaat. De meeste cliënten ervaren een verbetering in hun zelfredzaamheid en levenskwaliteit dankzij de geboden ondersteuning. Ruim 80% van de Wmo-cliënten gaf aan dat hun leven positief is veranderd.
Toegang tot hulp goed geregeld
Cliënten zijn over het algemeen positief over de toegankelijkheid van de zorg. Inwoners met een Wmo-indicatie melden zich veelal zelf bij de gemeente of via hun netwerk, en het merendeel wist waar ze terecht konden voor hulp. Men voelt zich serieus genomen en ervaart dat samen naar een oplossing wordt gezocht. Het aantal mensen dat niet wist waar men zich moest melden, is opnieuw gedaald.
Bij de jeugdhulp is de huisarts vaak het eerste aanspreekpunt. Zowel jongeren als ouders geven aan dat zij zich serieus genomen voelen, dat medewerkers goed luisteren en voldoende kennis hebben.
Bekendheid cliëntondersteuning
Het onderzoek signaleert ook aandachtspunten waar de gemeente samen met zorgaanbieders mee aan de slag gaat. Zo is de bekendheid met onafhankelijke cliëntondersteuning (Wmo) nog te laag, vooral onder ouders van jeugdigen. Daarnaast vragen inwoners met huishoudelijke hulp om betere communicatie tijdens vakantieperiodes, en ervaren sommigen een te lange wachttijd tussen het keukentafelgesprek en de start van de hulp.
Publicatie en vervolg
De resultaten van het Wmo-onderzoek worden gepubliceerd op waarstaatjegemeente.nl. Ook worden de uitkomsten gepresenteerd aan de Adviesraad Sociaal Domein, zodat er direct concrete acties kunnen worden ondernomen.