Winterswijk maakt deel uit van het ‘Nationaal Landschap Winterswijk’, samen met delen van buurgemeenten Aalten en Oost-Gelre. Niet voor niets, want het coulisselandschap van Winterswijk is uniek en er leven veel bijzondere dieren en planten. 

Natuur en landschap in Winterswijk zijn erg bijzonder

Behalve zeldzame bloemen en planten, heeft Winterswijk een unieke bodem en een redelijk ongeschonden landschap. Aan of vlak onder de oppervlakte komen aardlagen tevoorschijn die vele miljoenen jaren geleden zijn gevormd. Vooral in de steengroeve in Ratum is dit prachtig zichtbaar.

Coulisselandschap

Op maar weinig plekken in Nederland leven zo veel bijzondere en beschermde planten en dieren naast elkaar. De natuurgebiedjes, zoals het Korenburgerveen en Dottinkrade, en landgoederen vormen een groen netwerk. Het landschap is afwisselend met akkers en weiden, houtwallen en bossen, beekjes, schilderachtige boerderijen en statige herenhuizen van scholtenboeren. Samen vormen deze elementen het prachtige coulisselandschap dat zo kenmerkend is voor Winterswijk.

Eropuit in de natuur

Kijk op 100%Winterswijk(externe link) voor meer informatie over het Nationaal Landschap en tips voor activiteiten in de natuur.