Zijn jullie van plan om te trouwen of samen een geregistreerd partnerschap aan te gaan? Gefeliciteerd. Lees alles wat jullie moeten weten en regelen om te trouwen in de gemeente Winterswijk.

Let op: Mede door de Europese Verkiezingen op donderdag 6 juni 2024 is het erg druk. Hierdoor kan de verwerking van uw aanvraag langer duren dan normaal. Bedankt voor uw begrip.

Voorbereidingen

Gefeliciteerd, jullie zijn van plan om een bijzondere verbintenis met elkaar aan te gaan. Door te trouwen of door een geregistreerd partnerschap. Voordat jullie dat kunnen doen, moeten jullie het voorgenomen huwelijk of partnerschapregistratie bij ons melden.

Datum en locatie

Jullie kunnen trouwen in het raadhuis van de gemeente Winterswijk of bij een andere trouwlocatie in de gemeente. Voor het vastleggen van een externe trouwlocatie nemen jullie contact op met de locatie voor het bespreken de dag en tijd. Is de locatie van jullie voorkeur geen vaste trouwlocatie? Dan is het mogelijk dat wij de locatie aanwijzen als eenmalige trouwlocatie.

Getuigen

Bepaal wie jullie getuigen zijn (minimaal 2, maximaal 4). De getuigen moeten minimaal 18 jaar zijn. En zij moeten een geldig identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart, rijbewijs) hebben. De gegevens van jullie getuigen geven jullie door bij de melding. Jullie moeten zelf getuigen regelen, het is niet mogelijk om medewerkers van de gemeente in te huren als getuigen. 

Trouwambtenaar

Jullie huwelijk of partnerschap wordt voltrokken door een trouwambtenaar. Onze trouwambtenaren stellen zich graag aan jullie voor, zodat jullie iemand kunnen kiezen die bij jullie past. Hebben jullie geen voorkeur? Dan krijgen jullie een trouwambtenaar van de burgerlijke stand toegewezen.

Melden bij de gemeente

Als jullie gaan trouwen (of een partnerschap registeren) moeten jullie dat bij ons melden. Doe dat ten minste 2 weken voor de voorgenomen datum. De melding blijft 1 jaar geldig.

Voor het doen van de melding gebruiken jullie 1 van deze formulieren:

Vul het formulier volledig in.

Voeg kopieën van identiteitsbewijzen van jullie zelf en de getuigen bij.

Mail het ondertekende formulier met de kopieën naar gemeente@winterswijk.nl, geef ze af aan de balie van het gemeentekantoor of stuur ze op naar:
Gemeente Winterswijk
Antwoordnummer 46
7100 VB Winterswijk

Soms extra documenten nodig bij melding

In sommige gevallen hebben we extra documenten nodig als jullie een melding doorgeven:

 • Is 1 van jullie in het buitenland geboren of heeft een van jullie in het buitenland gewoond? Dan zijn extra documenten nodig. U kunt ons hierover bellen op 0543 543 543.
 • Is 1 van jullie minderjarig of onder curatele gesteld? Regel dan eerst toestemming voor uw huwelijk of partnerschapsregistratie.

Nadat jullie de melding bij de gemeente hebben gedaan, controleert de ambtenaar van de burgerlijke stand uw gegevens. De ambtenaar stelt vast of jullie aan de wettelijke voorwaarden voldoen om te mogen trouwen of een partnerschap te registreren.

Kosten

De kosten voor de wettelijke ceremonie hangen af van de dag van de week en het tijdstip dat jullie kiezen.

Kosten voor trouwen en partnerschapsregistratie
Dag en tijdKosten
werkdagen tussen 9 en 17 uur€ 390,00
werkdagen vóór 9 uur of ná 17 uur€ 605,00
zaterdag tussen 10 en 17 uur€ 500,00
zaterdag vóór 10 uur of ná 17 uur€ 980,00
zondag tussen 10 en 17 uur€ 605,00
zondag vóór 10 uur of ná 17 uur€ 1200,00

Daarnaast komen er nog kosten bij voor afschriften of uittreksels die jullie misschien nodig hebben.

Trouwboekje

In het trouwboekje of partnerschapsboekje staan jullie persoonlijke gegevens en de gegevens van jullie huwelijk of partnerschap. Er is ook ruimte voor andere gegevens zoals kinderen, getuigen, kerkelijke plechtigheden en overlijden. De omslag van het boekje kost Prijs: € 36,40 voor het blauwe, groene of rode boekje of € 46,80 voor het zwarte en witte leren boekje.

zie bijschrift onder afbeelding
Trouwboekjes in blauw, rood of groen
Zie bijschrift onder afbeelding
Leren trouwboekjes in zwart en wit

Huwelijk of partnerschapregistratie zonder ceremonie

De gehele voltrekking duurt ongeveer 10 minuten en bestaat uit:

 • elkaar het ja-woord geven (bij huwelijk)
 • de huwelijksakte/partnerschapsakte ondertekenen door het bruidspaar en de getuigen
 • eventueel ringen wisselen
 • eventueel uitreiken van het trouwboekje/partnerschapboekje

Er mogen maximaal 10 mensen, inclusief het paar, aanwezig zijn.

Kosten

Kosten: € 172,00. Betalen doet u bij de aanvraag, het liefst met pin. Eventueel ontvangt u van tevoren een acceptgiro van ons.

De omslag van het trouw- of partnerschapsboekje kost € 36,40 of € 46,80, afhankelijk van de soort omslag. De akte die in het boekje wordt opgenomen kost € 16,60.

Gratis huwelijk of partnerschap registreren

Alleen mogelijk voor inwoners van Winterswijk

Een gratis huwelijk of partnerschap is alleen mogelijk voor inwoners van de gemeente Winterswijk. De gratis ceremonie is op dinsdagochtend om 9 uur of om 9.15 uur. De eenvoudige ceremonie is in een kleine ruimte in het gemeentekantoor. In de ruimte is alleen plek voor het bruidspaar en de getuigen. Alleen de wettelijke formaliteiten worden doorlopen:

 • het geven van het ja-woord (als u trouwt)
 • het ondertekenen van de huwelijks- of partnerschapsakte door u beiden en de getuigen
 • eventueel ringen wisselen
 • eventueel uitreiken van het trouwboekje/partnerschapboekje
De Victoriakamer in trouwopstelling. Er staat een rechthoekige bruine tafel met daaromheen 7 zwarte stoelen. Boven de tafel hangen 2 zwarte lampen. Op tafel staan 2 oranje bloemstukken. Aan de muur hangt een kunstwerk.
De voltrekking is in de Victoriakamer in het gemeentekantoor.

Goed om te weten

Verschillen tussen huwelijk en geregistreerd partnerschap

 • Een geregistreerd partnerschap kan buiten de rechter om eindigen. Om een huwelijk te ontbinden, moet u altijd naar de rechter.
 • Het geregistreerd partnerschap kent niet de scheiding van tafel en bed, het huwelijk wel.
 • Als twee mensen trouwen, moeten zij elkaar het ‘ja-woord’ geven. Bij een geregistreerd partnerschap is dit niet verplicht.

Gevolgen voor betalen of terugkrijgen belasting

Als u gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat, heeft dit gevolgen voor de belasting die u moet betalen of terugkrijgt. Meer informatie hierover vindt u op de website van de belastingdienst.

Gemeenschap van goederen

Als u trouwt of een partnerschap aangaat, dan gebeurt dat automatisch in beperkte gemeenschap van goederen.

Meer informatie

Mail of bel ons gerust als u nog vragen heeft.