Inhoud van het gemeentenieuws

Wooldstraat en omgeving nadert eindfase werkzaamheden
Verkeersproef vanaf 21 mei 2024: ‘Winkels open, fietsers lopen’
Voorkom reisstress: vraag op tijd uw nieuwe reisdocument aan
Beheersen eikenprocessierups in gemeentelijke bomen
Hoe komt u veilig buiten bij brand?
Gewijzigde afvalinzameling tweede pinksterdag
Agenda
Verloren en gevonden voorwerpen 
Werk aan de weg
Officiële bekendmakingen
Bekendmaking proces-verbaal aan eigenaar goederen woningontruiming Europalaan 32 in Winterswijk
Besluiten van het college van B en W
 

Wooldstraat en omgeving nadert eindfase werkzaamheden

Sinds de zomer 2023 zijn gemeente Winterswijk en ABHCity met veel plezier aan de slag met het project ‘Wooldstraat en omgeving’. Dit om het gebied te vergroenen, het winkelgebied aantrekkelijker te maken en de lokale wateroverlast bij zware regenbuien rondom Willinkstraat te beperken.

Uitvoering werkzaamheden

De werkzaamheden aan de Willinkstraat zijn nu in een afrondende fase. De rijbaan is herstraat en de komende week wordt het plantvak ingericht met verschillende soorten beplanting. Als het hele plein is opgeleverd, wordt als laatste de Wheme herstraat (tussen de Zonnebrink en Willinkstraat). De verwachting is dat de werkzaamheden vanaf de week van 27 mei 2024 starten. In de zomerperiode voert  Sjoerd Frielink Multidiensten werkzaamheden uit aan de Wheme tegen de ‘blikbak’. Hier realiseren zij een fietsparkeerplek.

De komende weken worden er in totaal 20 groenstaanders in de winkelstraten geplaatst en beplant. Deze groenstaanders zijn gemaakt door het Winterswijkse bedrijf Grijsen Park- & Straatdesign.

De firma Raterink is nog volop aan het werk op Satinksplas. De werkzaamheden duren nog enkele weken. De straat voorlangs de winkels Van Haren en Kruidvat wordt in deze fase herstraat. Voetgangers kunnen gedeeltelijk over het werk lopen en voorlangs Wibra en Paradoxx. Inmiddels is er ook een houten cirkelbank geplaatst. Deze is ontworpen en gemaakt door Grijsen, misschien heeft u hem al gezien?

zie bijschrift onder afbeelding
Houten cirkelbank op Satinksplas

Verkeersproef vanaf 21 mei 2024: ‘Winkels open, fietsers lopen’

Zodra de werkzaamheden in en om de Willinkstraat gereed zijn, starten we met een verkeersproef in de Spoorstraat, Weurden en Willinkstraat. Dit op verzoek van bewoners, winkeliers en horeca-ondernemers omdat het winkelende publiek hinder ervaart van het fietsverkeer. Soms ontstaan er zelfs ook gevaarlijke situaties. Tijdens winkelopeningstijden mag er daarom vanaf 21 mei 2024 niet meer gefietst worden in deze straten. Dan is het net als in de andere winkelstraten in het centrum, een voetgangersgebied. Fietsers dienen af te stappen en met de fiets aan de hand te lopen of zij kunnen ervoor kiezen om via de Dingstraat fietsend hun weg vervolgen. En wist u dat dat in totaal nog geen 10 seconden scheelt?

Hier kunt u uw fiets parkeren in het centrum

Bezoekt u het centrum van Winterswijk en komt u met de fiets? Dan kunt u deze op verschillende plekken in de straten rondom het winkelgebied stallen: namelijk bij de fietsparkeerplekken in de Spoorstraat, de Notaristuin, de Wheme en het Weurden. Wij vragen u om uw fiets op één van deze plekken neer te zetten. Zo blijven het voetgangersgebied en ook de toegang tot de winkels goed bereikbaar. Hartelijk dank voor uw medewerking.

Voorkom reisstress: vraag op tijd uw nieuwe reisdocument aan

Een vakantie naar het buitenland of een andere belangrijke reis? Het aanvragen van een nieuw reisdocument kan dit jaar misschien meer tijd kosten dan u denkt.

De periode van maart tot en met juli is altijd al de drukste van het jaar, maar vanaf dit jaar wordt het nog veel drukker. Dit heeft te maken met een wijziging uit 2014. Toen is besloten dat paspoorten en ID-kaarten voor volwassenen niet 5 jaar, maar 10 jaar geldig zijn. Daarom zijn er in dat jaar meer aangevraagd dan normaal. Omdat deze paspoorten en ID-kaarten in 2024 allemaal verlopen, verwachten we langere wachttijden. 

De paspoortdrukte duurt naar verwachting 5 jaar, dus tot en met 2028. Op de pagina paspoortdrukte leest u meer informatie.

Maak op tijd een afspraak

Voorkom dat u uw reis niet kunt maken, omdat u te laat bent met aanvragen. Maak op tijd - minimaal 4 weken voor het verlopen van uw reisdocument - uw afspraak. Kies uw reisdocument en maak een afspraak online of bel 0543 543 543. Maak dan ook meteen een afspraak voor het afhalen. Wilt u iets anders aanvragen, zoals een eerste rijbewijs? Houd dan ook rekening met extra drukte. 

Beheersen eikenprocessierups in gemeentelijke bomen

Begin mei 2024 beginnen we met het preventief bestrijden van de eikenprocessierups. Hieronder leest u daarover meer. Maar let op: we bestrijden de rups alleen in gemeentelijke bomen en locaties waar dit mag. Heeft u last van de eikenprocessierupsen in uw eigen boom op eigen terrein? Dan bent u als eigenaar of bewoner zelf verantwoordelijk voor de bestrijding.

Bestrijding vooraf - preventief

In mei 2024 starten we met het preventief bestrijden van de rups. Dat doen we met een biologisch bacteriepreparaat. We bestrijden alleen op plekken waar vaak veel mensen zijn. Zoals bij scholen, parken, speelplekken en drukke voet- en fietspaden. Op veel plekken mogen we niet preventief bestrijden. Bijvoorbeeld op plekken waar belangrijke vlinderpopulaties zijn. Die zijn beschermd vanuit de Wet natuurbescherming. Dit jaar zijn er meer plekken met vlinderpopulaties dan vorig jaar. Gevolg hiervan is dat we op minder locaties preventief kunnen bestrijden.

Bestrijding bij overlast - wegzuigen van nesten

Ondanks de bestrijding van jonge rupsen kunnen we niet alles tegenhouden. Als de rups ouder is, laten we op plekken met veel overlast de nesten wegzuigen uit de bomen. Daarvoor huren we een deskundig bedrijf in. Plekken waar veel mensen zijn of langskomen, krijgen voorrang.

Bij overlast nesten melden

Heeft u overlast van eikenprocessierupsen in gemeentebomen? Dan kunt u dat melden via de interactieve kaart.  Op deze kaart ziet u alle gemeentelijke eikenbomen langs wegen, parken, bij scholen, enzovoorts. Bomen in bosgebieden staan er niet op.

Bomen op eigen terrein

Ziet u eikenprocessierupsen in eiken in uw eigen tuin of op uw terrein? Bestrijd de rupsen dan niet zelf. Hierdoor kunnen brandharen van de rups zich verspreiden en kunt u gezondheidsklachten krijgen. Huur altijd een gespecialiseerd bedrijf in om ze te bestrijden.

Vragen of meer informatie?

Mocht u vragen hebben over de bestrijding stel uw vraag dan via leef@winterswijk.nl.

Hoe komt u veilig buiten bij brand?

Gemiddeld zijn we 10 minuten per dag bezig met het zoeken naar spullen die we ergens hebben laten slingeren. Hieronder vallen ook onze huissleutels. Dit kost bij het vluchten bij brand teveel kostbare tijd. Hang daarom een vluchtsleutel op een vaste plek op uw vluchtroute.

Wat is een vluchtsleutel?

Een vluchtsleutel is de sleutel van uw woning, die u dicht bij de buitendeur hangt. Deze sleutel gebruikt u alleen om te vluchten, niet wanneer u voor bijvoorbeeld boodschappen de deur uit gaat. Omdat de sleutel altijd op dezelfde plek hangt, kunt u ‘m gemakkelijk vinden en zo snel uw huis uit vluchten.

Maak en oefen uw vluchtroute

Naast het ophangen van een vluchtsleutel op uw vluchtroute, is het maken en oefenen van een vluchtplan belangrijk. Heeft u nog geen vluchtplan? Maak een vluchtplan en oefen deze regelmatig. Als u kinderen heeft, betrek deze bij het maken en oefenen van het vluchtplan, zodat zij ook weten wat ze moeten doen als er brand uitbreekt. U kunt uw vluchtplan ook gratis testen.

Wat te doen bij brand? 

Mocht er onverwachts brand uitbreken in uw woning, handel dan als volgt:

  • Blijf kalm.
  • Waarschuw uw huisgenoten. 
  • Vlucht volgens uw eigen vluchtplan. 
  • Houd deuren en ramen gesloten en sluit de deuren achter u. 
  • Blijf bij rookontwikkeling dicht bij de grond. 
  • Bel direct het alarmnummer 112 als u veilig buiten bent.

Gewijzigde afvalinzameling tweede pinksterdag

Op tweede pinksterdag (maandag 20 mei 2024) wordt er geen afval en grondstoffen ingezameld in de gemeente Winterswijk. De containers worden op een andere dag geleegd.

  • De afvalinzameling van maandag 20 mei vindt plaats op zaterdag 18 mei 2024. Let op, dit is de zaterdag vóór de tweede pinksterdag.

Het kan voorkomen dat op een ander tijdstip wordt ingezameld dan u gewend bent. Wij vragen u daarom de container op de dag van inzameling vóór 7.00 uur aan de straat neer te zetten.

Heeft u vragen? 

Neem dan contact op met het ROVA-Klantcontactcentrum, telefoon 0543 54 54 54. Het ROVA-Klantcontactcentrum is bereikbaar op werkdagen van 08.00 tot 19.00 uur en op zaterdagen van 09.00 tot 13.00 uur.

Agenda

Datum              Omschrijving
16 meiMantelzorgcafé van 10.00 tot 12.00 uur bij Zonnebrink Centrum, Zonnebrink 61, Winterswijk Aanmelden niet verplicht.
16 meiVergadering algemene raadscommissie om 19.30 uur in de raadzaal aan het Mevr. Kuipers-Rietbergplein 1.
17 meiFiets Fit middag van 14.00 tot 16.00 uur. 'Doortrappen - Veiliger fietsen tot je 100e. Starten vanaf Whemer Hof, Ratumsestraat 20. Deelname is gratis. Meer informatie vindt u op de pagina Doortrappen of stel uw vraag via actief@winterswijk.nl.
22 meiAlzheimer Trefpunt Lichtenvoorde van 20.00 uur tot 21.30 uur. Zaal open vanaf 19.30 uur. Aanmelden is niet nodig. Locatie is Cultureel Centrum Den Diek, Dijkstraat 30 in Lichtenvoorde. Ingang aan zijde Hamalandhal, Van der Meer de Walcherenstraat 3. Thema: ‘Vrijheid en veiligheid’. Meer info: op de website van Alzheimer Nederland of bel 06 13 51 44 11

Verloren en gevonden voorwerpen

Geef een verloren of gevonden voorwerp online door, persoonlijk bij de receptie van het gemeentekantoor of telefonisch via telefoonnummer (0543) 543 543.

Wij publiceren gevonden voorwerpen maandelijks op de pagina Verloren of gevonden voorwerpen melden. Staat het voorwerp dat u bent verloren er niet bij, neem dan contact met ons op via eerder genoemd telefoonnummer.

Officiële bekendmakingen

De gemeente Winterswijk publiceert haar bekendmakingen en kennisgevingen digitaal. Via www.officielebekendmakingen.nl blijft u op de hoogte van alle bekendmakingen en kennisgevingen. U kunt de bekendmakingen in uw buurt zelf op die website opzoeken, maar u kunt ook wekelijks een e-mail ontvangen met bekendmakingen die voor u relevant zijn. U meldt zich aan voor deze e-mailservice op www.overheid.nl. U krijgt dan elke week automatisch een overzicht van de voor u relevante publicaties en kunt direct doorklikken naar de bekendmakingen.

Officiële bekendmakingen leest u op de pagina Bekendmakingen.

Bekendmaking proces-verbaal aan eigenaar goederen woningontruiming Europalaan 32 in Winterswijk

Op 16 april 2024 vond een woningontruiming plaats aan de Europalaan 32 in Winterswijk. De goederen die nog aanwezig waren in de woning zijn door de deurwaarder op de openbare weg geplaatst. De gemeente Winterswijk heeft een wettelijke taak om na een woningontruiming de goederen die op de openbare weg zijn geplaatst af te voeren en voor maximaal 13 weken op te slaan.

Hierbij maken wij bekend dat vanaf heden een brief met daarbij het proces-verbaal van de ontruiming op het gemeentekantoor binnen 6 weken kan worden opgehaald door:

Naam: Osman 
Voorletters: I.A.A. 
Datum besluit: 7 mei 2024 
Adres: Europalaan 32 in Winterswijk

Maak zo spoedig mogelijk een afspraak voor het ophalen van de goederen

De gemeente bewaart de goederen voor de eigenaar maximaal 13 weken gerekend vanaf de dag van ontruiming. Daarna kan de gemeente ervoor kiezen om de goederen te verkopen, te vernietigen of om deze over te dragen aan een derde.

Contact opnemen of afspraak maken

Dit kan zowel telefonisch via telefoonnummer 0543 543 543 als per e-mail gemeente@winterswijk.nl, vermeld hierbij het zaaknummer 2265431. 

Besluiten van het college van B en W

Het college van burgemeester en wethouders vergadert iedere dinsdag over beleid, samenwerking en financiën. De besluiten die het college neemt, leest u op de pagina collegebesluiten.