Gemeentenieuws week 28 - 2025

Inhoud van het gemeentenieuws
- Weer fit in het dagelijkse leven met herstelgerichte training
- Terugblik bewonerstevredenheidsonderzoek gemeentelijk afvalbeleid
- Ontdek de tweede aflevering van de podcastserie 'Dit is Winterswijk'
- Werk aan de weg
- Officiële bekendmakingen
- Besluiten van het college van B en W
- Terugblik op de raadsvergadering
Weer fit in het dagelijkse leven met herstelgerichte training
Met zichtbare trots tilt een deelnemer van de trainingsgroep een gewicht boven haar hoofd. “Toen ik begon, kon ik het niet eens vasthouden,” vertelt ze lachend. “En kijk nu!” Ze is één van de deelnemers aan het beweegprogramma dat sinds januari in Winterswijk wordt aangeboden vanuit de Wmo.
De trainingen vinden plaats bij een lokale fysiotherapiepraktijk. Inwoners die moeite krijgen met hun dagelijkse activiteiten kunnen – als het past bij hun situatie – deelnemen aan dit programma. Het doel: mensen fysiek sterker maken zodat ze langer gezond en zelfstandig kunnen blijven wonen. En de eerste resultaten zijn veelbelovend.
Een andere deelnemer zegt: “Ik kan nu weer in een rechte lijn lopen. Dat lukte me een paar maanden geleden niet.” Een echtpaar traint samen. “We zeggen wel dat we niet zoveel meer kunnen,” knikt de man, “maar ondertussen doen we van alles weer.”
De trainer daagt de groep uit om telkens een klein stapje verder te gaan. “Bijvoorbeeld proberen op te staan uit een stoel zonder hulp. Kleine dingen, die in het dagelijks leven een groot verschil maken.”
Maar het gaat niet alleen om kracht en beweging. Voor veel deelnemers is het sociale contact minstens zo belangrijk. “Je maakt een praatje, lacht samen, en je voelt je weer ergens bij horen,” vertelt een vrouw. “De gezelligheid hier doet me net zo goed als het bewegen zelf.” Een andere deelnemer zegt dat hij sinds corona veel alleen thuiszat, moeite had om uit de stoel te komen en weinig mensen sprak. “Door mee te doen met deze groep ben ik weer onder de mensen. Dat geeft energie – fysiek én mentaal.”
‘Je geeft mensen hun vrijheid terug’
Wethouder Elvira Schepers-Janssen is onlangs wezen kijken bij een training en is enthousiast over het programma: “Dit is een prachtige manier om te investeren in de gezondheid én het welzijn van onze inwoners. En we zien ook dat het werkt. Mensen voelen zich fitter, sterker, en ervaren dat ze weer meer zelf kunnen doen. Je geeft mensen daarmee ook hun vrijheid terug. Want niemand zit te wachten op drie keer per dag hulp in huis, als het ook anders kan.”
Terugblik bewonerstevredenheidsonderzoek gemeentelijk afvalbeleid
In het najaar van 2024 zijn inwoners van Winterswijk via het Gemeentenieuws uitgenodigd om deel te nemen aan het bewonerstevredenheidsonderzoek over het gemeentelijke afvalbeleid en de dienstverlening van ROVA. In totaal hebben 454 inwoners de moeite genomen om hun mening met ons te delen. Hartelijk dank daarvoor!
De uitkomsten geven een goed beeld van hoe het huidige beleid en de dienstverlening worden ervaren. Zo blijkt dat het afvalbeleid gewaardeerd wordt met een 7,2 en dat ook de dienstverlening van ROVA hoog scoort met een 7,7. Dat zijn cijfers waar we trots op mogen zijn.
Tegelijkertijd zijn er ook verbeterpunten naar voren gekomen. Met name de informatievoorziening blijkt niet altijd even duidelijk of toereikend. Dat is voor ons een belangrijk signaal en die handschoen pakken wij graag op.
Goed afval scheiden loont!
Via de rubriek ‘Goed afval scheiden loont!’ delen wij maandelijks feiten en handige tips over verschillende typen afval en grondstof en de inzameling ervan. Zo blijft u altijd op de hoogte en goed voorbereid.
Ontdek de tweede aflevering van de podcastserie ‘Dit is Winterswijk'
De podcastserie ‘Dit is Winterswijk’ biedt u een kijkje onder de motorkap van de veelzijdige wereld van onze gemeente en alles wat daarbij komt kijken. Van woningbouw tot bermbeheer en van ouderenzorg tot bedrijvigheid.
Nieuwe aflevering is online
In deze aflevering “de gemeente draait door” nemen we een kijkje achter de schermen van de gemeente Winterswijk. Aan tafel zitten twee collega’s die samen zorgen dat alles op rolletjes loopt - van paspoort tot wandelbankje. Bram is medewerker Burgerzaken, en Corne de technische man en manusje-van-alles bij de gemeente. We hebben het over verkiezingen, paspoortdrukte, bordjes in het buitengebied en zelfs een paar mooie en gekke anekdotes. En ja, volgend jaar zijn er gemeenteraadsverkiezingen - hoe bereid je je daar als gemeente eigenlijk op voor?
Bent u benieuwd naar deze podcast? Luister dan snel via www.winterswijk.nl/podcast of ga direct naar Spotify of YouTube.
Volgende aflevering verschijnt 25 juli
In de volgende aflevering praten we over armoede, schulden en - misschien wel het belangrijkste - de drempel om hulp te vragen. “Want schaamte is vaak de grootste vijand, niet het tekort op je rekening. Gelukkig hoef je het in Winterswijk niet alleen te doen." Aan tafel zitten wethouder Elvira Schepers en Linda, sociaal werker bij de gemeente Winterswijk. We praten met de wethouder over hoe de gemeente inzet op preventie, en met het Sociaal Team De Post over wat zij dagelijks zien én doen. Want achter elk geldprobleem zit een mens. Deze aflevering verschijnt op 25 juli. Werk aan de weg
Actuele verkeersmaatregelen leest u op de pagina Werk aan de weg.
Officiële bekendmakingen
De gemeente Winterswijk publiceert haar bekendmakingen en kennisgevingen digitaal. Op www.officielebekendmakingen.nl leest u alle bekendmakingen en kennisgevingen. Bent u 25 jaar of ouder en heeft u een e-mailadres opgegeven in MijnOverheid? Dan ontvangt u automatisch maximaal 1 keer per week een e-mail van overheid.nl met 'Berichten over uw Buurt rondom uw woonadres'. Ook kunt u zich aanmelden voor 'Berichten over uw Buurt rondom een zelfgekozen adres'. Aanmelden kan via www.overheid.nl/berichten-over-uw-buurt/
Officiële bekendmakingen leest u op de pagina Bekendmakingen.
Besluiten van het college van B en W
Het college van burgemeester en wethouders vergadert iedere dinsdag over beleid, samenwerking en financiën. De besluiten die het college neemt, leest u op de pagina collegebesluiten.
Terugblik op de raadsvergadering
De gemeenteraad vergadert elke maand over uiteenlopende onderwerpen die spelen binnen onze gemeente. Hieronder blikken de fracties terug op de raadsvergadering van donderdag 26 juni 2025.
Morgen (Richard Berenschot)
De laatste vergadering voor de zomer en een bijzondere, namelijk de laatste raadsvergadering met Joris Bengevoord als voorzitter. Onze burgemeester neemt eind augustus afscheid en wij zullen hem missen. Heel knap hoe hij zo jong een burgervader kon zijn en ook heel knap hoe hij als voorzitter van de gemeenteraad 21 kikkers in een kruiwagen wist te houden. Dank daarvoor. Verder op de agenda: hoe is 2024 gegaan, hoe gaat 2025 en wat verwachten we in 2026. Terugkijkend moeten we constateren dat we ons allemaal in de gemeenteraad te veel laten meeslepen door de waan van de dag en de dagelijkse politieke hectiek. De bezuinigingen voor 2024 waren niet allemaal nodig. Niet dat wij als MORGEN een glazen bol hebben en de toekomst kunnen voorspellen. Als MORGEN hebben we wel gepleit om meer rust en stabiliteit te creëren, beter naar elkaar te luisteren, te kijken naar mogelijkheden en samen te kijken wat goed is voor Winterswijk en niet politiek “spelen” in de gemeenteraad. Alle raadsleden en commissieleden hebben de juiste bedoelingen, we hebben meer overeenkomsten dan verschillen. Wat ons bindt is het belang van de inwoners van Winterswijk. Samen kunnen we beter. MORGEN wenst alle Winterswijkers een fijne zomer.
Richard Berenschot, raadslid Morgen
D66 (Loes ten Dolle)
De raad heeft de jaarstukken 2024, de bestuursrapportage en de kaderbrief 2026 besproken. Winterswijk sluit af met een overschot van 11,7 miljoen euro. D66 is trots en teleurgesteld tegelijk: trots dat er plannen zijn gemaakt en sommige projecten zijn gestart, maar teleurgesteld omdat er met zo’n overschot veel meer mogelijk was geweest. Wij willen dat geld gebruiken waarvoor het bedoeld is: niet als spaarpot, maar als springplank.
Daarom dienden wij samen met WB een motie in voor een steunfonds voor kleine en middelgrote evenementen. Regels zoals stikstof- en natuuronderzoeken maken het voor vrijwilligers steeds lastiger iets te organiseren. Als de overheid zulke drempels opwerpt, moet de gemeente helpen ze te verlagen. De motie is unaniem aangenomen.
Tegelijk was het een gemiste kans dat onze moties voor RTV Slingeland geen meerderheid kregen. Onafhankelijke, lokale journalistiek is cruciaal voor vertrouwen, verbinding en democratie. RTV Slingeland informeert, verbindt en betrekt inwoners en dit met vrijwilligers. D66 blijft zich inzetten voor een structurele plek in de begroting voor RTV. Geen bijzaak, maar basisvoorziening!
Tot slot namen we afscheid van burgemeester Joris Bengevoord. Namens D66 danken wij hem voor zijn jarenlange toewijding, betrokkenheid en open bestuursstijl. Winterswijk is hem veel dank verschuldigd.
Loes ten Dolle, fractievoorzitter D66 Winterswijk
Voor Winterswijk (Tom van Beek)
Deze raadsvergadering bespraken wij de jaarstukken en de kaderbrief. Het was de afgelopen jaren onzeker hoeveel geld er vanuit Den Haag naar Winterswijk zou komen. De vooruitzichten waren slecht waardoor er afgelopen jaren donkere financiële wolken boven Winterswijk hingen. Op de valreep kwam er toch nog een mooie meevaller vanuit Den Haag, waardoor er voor komende jaren toch weer wat financiële ruimte is ontstaan. Namens Voor Winterswijk dienden wij twee moties in. Een motie verzocht het college extra geld vrij te maken voor wegenonderhoud in het buitengebied en de tweede motie vroeg te onderzoeken of er een contactpersoon voor Ruimtelijke Ordening en Vergunningverlening in het buitengebied aangesteld kan worden. Beide moties zijn met een ruime meerderheid van stemmen aangenomen door de raad.
Als laatste stond er een bijzonder punt op de agenda. Het afscheid van onze burgemeester. Voor Joris Bengevoord was dit na acht jaar burgemeesterschap de laatste raadsvergadering als voorzitter van de raad. Als fractievoorzitter van de grootste politieke partij mocht ik de burgemeester toespreken. Waarna ik hem namens de raad als blijk van waardering en erkentelijkheid voor alles wat hij als burgemeester voor Winterswijk gedaan heeft de zilveren Erepenning aanbieden.
Tom van Beek, fractievoorzitter Voor Winterswijk
CDA (Sandra Prinsen)
In de laatste raadsvergadering voor het zomerreces bespreken we financiële stukken. Een terugblik op 2024, de huidige stand van zaken en de vooruitblik naar 2026. In 2024 hebben we € 11,7 miljoen overgehouden. Dat klinkt mooi, maar we geven het liever uit aan Winterswijk, dan dat het op de plank blijft liggen. Als CDA stelden we dan ook in amendementen voor om het niet ‘op de grote hoop’ te gooien, maar om het te gaan besteden aan o.a. een nieuwe school in Winterswijk West. Drie basisscholen gaan samen bouwen op het oude terrein van het belastingkantoor. Gelukkig bleek raadsbreed de wens om met de basisscholen aan de gang te gaan. Ook wilden wij geld reserveren om te zorgen dat de sportverenigingen geleidelijker kunnen wennen aan de nog komende bezuinigingen. Gelukkig zegde het college toe om daar oog voor te houden en terug te komen bij de raad indien daar geld voor nodig was. Aan het einde van de vergadering namen we afscheid van burgemeester Bengevoord als voorzitter van de gemeenteraad, met wederzijdse speeches. Hij kreeg van de gemeenteraad voor al zijn inzet de afgelopen 8 jaar de zilveren erepenning. Absoluut verdiend! We wensen u een fijne en zonnige zomer en Volksfeest!
Sandra Prinsen, fractievoorzitter CDA Winterswijk
PvdA (Max van Eck)
We zitten een jaar voor de verkiezingen, maar wat ons betreft doet dat niet af aan onze ambitie. De PvdA staat voor een Winterswijk dat investeert in gelijke kansen, bestaanszekerheid en sterke publieke voorzieningen. Juist nu er miljoenen zijn overgebleven (bijna €12 miljoen in 2024) vinden wij dat deze middelen actief moeten worden ingezet ten gunste van onze inwoners.
Dat we zoveel geld overhouden was niet de bedoeling. Ten dele was dit het gevolg van de immer onbetrouwbare geldstromen vanuit het rijk. Wat ons betreft geeft het ons de ruimte om ambitieuzer te begroten. Durven te investeren in onze lokale samenleving. Laten we echt werk maken van (sociale) woningbouw, een openbaar jeugdhonk, buurthuizen en inclusieve kinderopvang.
Trots zijn wij dat onze motie over onderwijshuisvesting (IHP) unaniem is aangenomen. De gemeenteraad heeft hiermee een duidelijke keuze gemaakt: ga aan de slag met de nieuw- en verbouw van onze scholen, vóórdat we andere grote projecten ondernemen.
Tot slot bedanken wij via deze weg onze vertrekkend burgermeester Joris Bengevoord voor zijn enorme inzet. Winterswijk verliest een aanspreekbare, betrokken en zichtbare burgermeester. Joris bedankt!
Max van Eck, fractievoorzitter PvdA Winterswijk
VVD (Richard Garvelink)
Deze laatste raadsvergadering voor de zomer stond in het teken van de financiën. Dit betekent voor de raad dat er gelegenheid is om kennis te nemen van de kadernota 2026 en de uitvoering en doelstellingen in de begroting van 2025. Door een pas op de plaats te maken konden bezuinigingen worden doorgevoerd en werden nieuwbouwplannen m.b.t. onze voorzieningen in de ijskast gezet. Als VVD zijn we van mening dat als de financiën het toelaten we moeten blijven investeren in de toekomst van Winterswijk. We zien nu dat we stilstaan. We blijven tien jaar pleisters plakken daar waar het gaat om Boogie Woogie, De Storm, het zwembad en een aantal schoolgebouwen. De VVD wil graag weten wat de volgende stap is. Gaan we over tien jaar nieuwbouwen, blijven we renoveren, met andere woorden: wat is de toekomst van onze voorzieningen? Een door ons ingebrachte motie vroeg om duidelijkheid door te komen met een plan. Deze werd motie niet aangenomen, dus voorlopig moet we het doen zonder enige visie en lijkt renovatie de enige oplossing. Aan het eind van deze vergadering hebben we afscheid genomen van burgemeester Bengevoord. De VVD wil hem bedanken voor zijn inzet en succes wensen voor de toekomst.
Richard Garvelink, fractievoorzitter VVD Winterswijk
Winterswijks Belang (Jan Pleiter)
Er is in 2024 meer dan 11 miljoen (!) euro overgebleven. Verklaring: de vooruitzichten waren in 2023 somber, én het college wilde bezuinigen. Onze WB-bestuurservaring had ons echter al geleerd dat zulke harde ingrepen in het publieke domein niet nodig zijn. Er is vaker een ravijnjaar geweest. Maar er werd helaas niet geluisterd. Door de behandeling van de Jaarstukken 2024, de Bestuursrapportage 2025 en de Kaderbrief 2026 in één raadsvergadering is in ieder geval een inzicht ontstaan in de samenhang tussen verleden, heden en toekomst. En voor WB maakt dit het proces integraal, transparant en de onderlinge wisselwerking voelbaar en duidelijker.
Voor het komende jaar zijn er weinig opvallende bijzonderheden gepland. We hebben geen coalitie en zijn dus beleidsarm. Wel pakt de mei-circulaire positief uit (dus meer geld) en misschien ontstaat er wel meer daadkracht nu er niet meer een coalitie beschermd moet worden. WB gaat in ieder geval met overtuiging werken aan alles wat er komen gaat met als uitgangspunt: de ander heeft niet altijd ongelijk.
Tot slot nog twee bijzondere momenten. Het afscheid van burgemeester Joris Bengevoord en raadsadviseur Denise ter Horst. De één wordt watergraaf in Brabant en de ander wordt griffier in Montferland! Beiden veel succes gewenst!
Jan Pleiter, fractievoorzitter Winterswijks Belang